Wszystko o: Hamulce

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

z
ziomek456
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ziomek456 »

Witam

Jakie klocki i tarcze pasują do VW Polo Fox 93r. ?
Czym mam się kierować przy zakupie tarcz i klocków aby pasowały.
b
byczynho
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: byczynho »

Witam ponownie. Gdzie można kupic rurki idące od pompy hamulcowej do koła? dostanie w ogóle takie coś?
POLO ! i jedzie się lepiej
Awatar użytkownika
qboslavo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: qboslavo »

[quote=""ziomek456""]Witam

Jakie klocki i tarcze pasują do VW Polo Fox 93r. ?
Czym mam się kierować przy zakupie tarcz i klocków aby pasowały.[/quote]

kieruj się marką, modelem, rocznikiem, rodzajem silnika. to powinno wystarczyć w każdym normalnym sklepie.

[quote=""byczynho""]Witam ponownie. Gdzie można kupic rurki idące od pompy hamulcowej do koła? dostanie w ogóle takie coś?[/quote]
w intercarsie, w aso pewnie też i gdzieś indziej w jakiejś hurtowni motoryzacyjnej tak samo.
Obrazek
b
byczynho
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""qboslavo""]
w intercarsie, w aso pewnie też i gdzieś indziej w jakiejś hurtowni motoryzacyjnej tak samo.
[/quote]
Te rurki kupuje się na metry i potem odpowiednio wygina? tak mi dziś powiedział sprzedawca u którego zawsze zaopatruje się w części
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

byczynho, dokładnie. Kupujesz na metry rurki miedziane z końcówkami M10 i wymieniasz. Podać ci wymiary?
b
byczynho
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""lukas2305""]byczynho, dokładnie. Kupujesz na metry rurki miedziane z końcówkami M10 i wymieniasz. Podać ci wymiary?[/quote]
Poproszę :) Dokładnie interesuje mnie prawy tył
Awatar użytkownika
lukas2305

Przód:
-strona kierowcy: 535mm (lub 710mm-trzeba by zmierzyć)
-pasażera: 1605mm
Tył (bez korektora):
-strona kierowcy: 2795mm + 245mm na belce
-pasażera: 3770mm +245mm na belce
b
byczynho
Mały interesant
Mały interesant

te 245mm to zapewne długość wężyka tak? powiedz mi jeszcze, orientujesz się może jakiego klucza trzeba użyć do odkręcenia tego węzą od belki? próbowałem 10 ale omyka, 9 nie mam
Awatar użytkownika
slaw4ek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: slaw4ek »

byczynho ja kupiłem komplet zarobionych miedzianych węży na allegro, od użytkownika lklemar, kosztowały bodaj 124 złote. Musisz mu tylko wysłać długości wężyków; pojedyncze pewnie też zrobi. (sprawdź czy masz korektor siły hamowania z tyłu, bo to istotne ;)) Z tego co pamiętam to klucz 10 był za duży do tych wężyków na belce, 9 mam połamaną, więc z tego wynika, że była używana :D.
b
byczynho
Mały interesant
Mały interesant

tak więc pewnie trzeba się udać do sklepu po klucz 9. Korektora hamowania nie mam
Awatar użytkownika
lukas2305

[quote=""byczynho""]te 245mm to zapewne długość wężyka tak?[/quote]
to są takie krótkie odcinki miedzianego przewodu mocowane do belki. łączą gumowy wężyk z cylinderkiem hamulca. Na bank przy odkręcaniu się ukręci ;) więc od razu sobie dokup.
A kluczyk to najlepiej jak kupisz taki specjalny do hamulców. Ze specjalnym wcięciem. Coś takiego: http://www.techman.com.pl/images_produk ... rx_600.jpg mega ułatwia to pracę. A rozmiar to wg Etki na klucz 10. Ale pewnie skorodowane śrubki mają 9 :glare:
b
byczynho
Mały interesant
Mały interesant

ten 245 mam cały ale jego stan też już nie jest najlepszy... gumowy wężyk pęknięty.
b
byczynho
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""slaw4ek""]byczynho ja kupiłem komplet zarobionych miedzianych węży na allegro, od użytkownika lklemar, kosztowały bodaj 124 złote. Musisz mu tylko wysłać długości wężyków; pojedyncze pewnie też zrobi. (sprawdź czy masz korektor siły hamowania z tyłu, bo to istotne ;)) Z tego co pamiętam to klucz 10 był za duży do tych wężyków na belce, 9 mam połamaną, więc z tego wynika, że była używana :D.[/quote]
Dostałeś gotowe rurki czy musiałeś je sam wyginać? nie ma możliwości złamania? robiłeś sam czy mechanik ci robił? nie mam kurcze kanału a bez kanału to pewnie nie da się tego zrobić :/
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

bez kanału da się zrobić, jak nie boisz się leżeć na glebie. Lewarek pod auto i jazda :)
Co do rurek to w każdym sklepie motoryzacyjnym gotowe zestawy są (przeważnie według długości a nie marki auta). Są zwinięte w zwój, musisz sam je profilować, czyli nie może być ostrych załamań bo będą do wywalenia. długości węży podają w Etce w zależności czy jest korektor hamowania czy nie.
Przy wymianie gumowego węża na 99% procent ukręci się koniec rurki od pompy hamulcowej, i do tego podkładka sprężynująca może być do wywalenia z powodu rudej, a ich w sprzedaży nie ma. Jak komuś potrzebne jakieś informacje to walcie śmiało, bo jestem na etapie wymiany bębnów na tarcze, i belkę mam ściągniętą, węże też... jakieś fota to bez problemu...
b
byczynho
Mały interesant
Mały interesant

no właśnie u mnie była taka sytuacja, że wężyk pękł. Odkręcając go ukręciła się rurka idąca do pompki. Te rurki czym się profiluje?

Powiedz, skąd wziąłeś tarczówki na tył?
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”