[6N2] Tempomat w 1,4TDI za grosze

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

danielek_88 niepełną wersją VAG-COM możesz co najwyżej odczytać błędy i je skasować, nic więcej nie zrobisz, więc się nie dziw, że nie podołałeś, poza tym zorganizuj sobie VAG-COM 311.2, jest to najpewniejsza wersja i najbardziej stabilna :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
danielek_88
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: danielek_88 »

mam już wersje 311.2 zobacze jutro czy dam rade coś zmienić.
Pozdrawiam ;]
Obrazek
a
aplam13
Newbie
Newbie

Post autor: aplam13 »

[quote=""turzol""]

Wklejam tutaj manual w języku niem. z forum 6n2.de jeżeli znasz ten język to możesz przystąpić do działania. Jeżeli nie to jak znajde chwilę to przetłumaczę.
Całość sprowadza się do zakupu manetki z VW T4 - pasuje plug&play do 6N2, wtyczki oraz pinów. Trzeba pociągnąć instalacje ze sterownika do wtyczki przy manetce (4 kabelki). Funcke tempomatu uaktywniamy VAG-comem
Myślę, że roboty na 1h - max 2 godziny, jeżeli wcześniej nie ściągałeś kierownicy.[/quote]

Witam, mam ogromną prośbę, czy mógłbyś to przetłumaczyć bo za nic nie umiem niemieckiego a tłumacze dziwnie to tłumaczą, dziękuję z góry, pozdrawiam Bartek. :)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Przetłumaczyć nie przetłumaczę ale 3 grosze od siebie wsadzę.

Montaż tempomatu w dieslu jest o tyle prosty i możliwy, że od pierwszego TDI nie ma linki gazu a potencjometr na pedale. Na forum vwgolf.pl można znaleźć poradę instalacji prostego układu podtrzymywania prędkości. W systemach sterowanych linką odbywało się na zasadzie siłowników podciśnienia lub innych więc montaż był znacznie bardziej skomplikowany.

Sam zastanawiam się nad montażem. Na ostatni wypad do Krakowa byłby jak znalazł. Zapytam się kolegi z serwisy VW czy sama manetka w 9n3 1,4 TDI załatwia sprawę.
a
aplam13
Newbie
Newbie

Ok dzięki, w tym mniej więcej się orientuje, za niedługo będę próbował to jak mi sie uda to zrobię taki krok po kroku tutorial i umieszczę, będę na pewno próbował z manetką od T4 i zobaczymy jak to wyjdzie wszystko.

Pozdrawiam Bartek. :D
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""aplam13""]Ok dzięki, w tym mniej więcej się orientuje, za niedługo będę próbował to jak mi sie uda to zrobię taki krok po kroku tutorial i umieszczę, będę na pewno próbował z manetką od T4 i zobaczymy jak to wyjdzie wszystko.

Pozdrawiam Bartek. :D[/quote]
Zabronił Wam ktoś używać czegoś takiego jak opcja "szukaj:?!
viewtopic.php?f=25&t=23868
Obrazek
a
aplam13
Newbie
Newbie

[quote=""sabled""][quote=""aplam13""]Ok dzięki, w tym mniej więcej się orientuje, za niedługo będę próbował to jak mi sie uda to zrobię taki krok po kroku tutorial i umieszczę, będę na pewno próbował z manetką od T4 i zobaczymy jak to wyjdzie wszystko.

Pozdrawiam Bartek. :D[/quote]
Zabronił Wam ktoś używać czegoś takiego jak opcja "szukaj:?!
viewtopic.php?f=25&t=23868[/quote]

Wiem, szukałem, przeczytałem ten temat też, nie chce żeby wyglądało że jestem jakiś nie tego :? ale chciałem instrukcje do wymiany manetki i przeciągnięcia kabli oraz jej podłączenia, a nie na dwa przyciski tak jak w temacie który podałeś. Ale dzięki, za pomoc i chęci. Próby podłączenia zaczynam po niedzieli jeżeli wszystko pójdzie tak jak należy, relację napisze jak się uda.

Pozdrawiam BArtek. :oki:
Awatar użytkownika
krzysiekkrgu
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzysiekkrgu »

Kable bedziesz musiał przeciagnąc tak jak u mnie, majac manetekę z T4 to nie musisz kombinowac jak ja z dziurami w desce tylko podpinasz sie kablami w istniejące w manetce przełaczniki do tempomatu i je prowadzisz do Ecu, ale droga taka sama, poprostu majac manetkę masz mniejszy problem z przełacznikiem i pewnie lepiej to wyglada ale musisz zdjąć kierownice a to nie jest łatwe z powodu poduszki;/ powodzenia jestem ciekaw jak to bedzie wyglądało z manetką;)
Gaz i do przodu>>>>>>

Obrazek
a
aplam13
Newbie
Newbie

Ok dzięki, to jeden problem mniej a powiedz mi czy było dużo problemu z przeciągnięciem kabli?

Kable już mam teraz czekam na manetkę tempomatu powinna być jutro, mam nadzieję że uda mi się znaleźć szybko czas i porobić z tym wszystko;)
Awatar użytkownika
krzysiekkrgu
Początkujący
Początkujący

Nie ma problemu z przeciagnięciem kabla;) wystarczy drucik i przepychasz go tam gdzie idzie linka od maski:)
Gaz i do przodu>>>>>>

Obrazek
a
aplam13
Newbie
Newbie

Zamontowałem manetkę mam nadzieję że podłączone jest wszystko ok, teraz próbuję w Vag-Comie zaadoptować tylko coś mi to nie idzie, nie wiem dokładnie jak gdzie co bo w sumie pierwszy raz sie do tego dorwałem, ale może się uda o wynikach poinformuję niebawem;)

dobra udało się wszystko sprawnie i bez większych problemów poustawiać. Po niedzieli opisze mniej więcej wykonywaną robotę.

Dzięki wszystkim za pomoc i rady, pozdrawiam Bartek;)
u
ukffun
Newbie
Newbie

Post autor: ukffun »

Witam! Panowie a jak się ma sprawa z aktywacją kontrolki tempomatu ?
Awatar użytkownika
krzysiekkrgu
Początkujący
Początkujący

Hmm dobre pytanie, ale w sumie nie wiem czy jest to potrzebne?
Gaz i do przodu>>>>>>

Obrazek
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

[quote=""ukffun""]Witam! Panowie a jak się ma sprawa z aktywacją kontrolki tempomatu ?[/quote]
W tygodniu ma mi przyjsc manetka tempomatu to bede zakladal, a co do kontrolki to tez nad nia dumam.
Na linku ponizej ktos zrobil od tempomatu kontrolke strzalki z grotem do gory. Ja u siebie dumam czy nie podlaczyc buta w okregu, bo taka kontrolke w liczniku tez znalazlem (trzecia od dolu od prawej strony).
http://crazy-polos.de/cp/crazypolos.htm
A oryginalnie byla kontrolka od tempomatu w liczniku? To ta strzalka pierwsza od dolu od prawej jest ori??
[size=12px][/size]
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

A wiadomo coś odnośnie 1.4 MPI? Bo niby w sterowniku jest miejsce, ale chyba fizycznie nie ma szans to zadziałać?
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”