Jak zestroić antene do cb radia?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: LukSc »

panowie przepraszam za pytanie ale jestem laikiem. jak juz raz zestroje antene z radyjkiem to potem moge to radio sobie chowac w domu i gdy za kazdym razem je wstawie jak jade nie wymaga ono ponownego strojenia? z góry dzieki :victory:
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

nie, to się robi tylko raz, bat dostraja się do cewki anteny, zmieniając jego długość czyli robisz to tylko raz,
ewentualnie po zmianie kabla stroisz jeszcze raz bo czasami jego długość ma tu znaczenie,
i trzeba pamiętać, żeby antenę kłaść w tym samym miejscu karoserii jak przy strojeniu, będzie wtedy najlepszy SWR czyli środek dachu mniej więcej.
civic r18a2/407 1,6 HDi
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

panowie znow pytanie od laika. czy jak mam radyjko i wpinam je normalni epod wejscie zapalniczki to , akumulator jakos bardzoej cierpi lub tez jakies bezpieczniki jak to jest? :niewiem:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

nie no tak jakbyś normalne radio podłączał nic się nie dzieje, radio cb pobiera mało przy odbiorze a przy nadawaniu potrafi szarpnąć kilka amperów, nic się nie martw podłączasz to jak lodówkę i ma działać heh :oki: nic nie ucierpi
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Kilka A to przesada około 1,5A max można liczyć :)
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Wiecie co ostatnio zrobiłem test: Podłączyłem radio do zapalniczki i przy nadawaniu delikatnie mi ekranik gasł, a przy podłączeniu bezpośrednio do aku ani nie drgnął wyświetlacz. Radio CB znowu nie zużywa mało mocy (zależy też jakie) kiedyś jak woziłem Alana 8001 w aucie to aku bardzo szybko mi siadał (radio wstęgowe także nawet sie nie dziwie) a przy Yosanie to nic, można godzinami siedzieć na radiu a to ani nie drgnie. I taka info: na SWR na kanałach 1,20 czy 40 swr powinien być jak najniższy, jak ktoś ma tzw. łuk to jest ok, ale jak np. na 1 kanale mamy: 1,2 na 20 1,2 i na 40 1,2 to jest super, ktoś tu pisał, że ma wskazania na kanale 1 1,9 na 20 1,6 i na 40 1,9- otóż te wskazania to o wiele za dużo, rozumiem schemat tak pokazuje, ale antena po prostu nie jest w stanie użyć swojej max. mocy (jeszcze jak będziecie chcieli kupić dopałke, to przy takim wskazaniu raczej przy dłuższym nadawaniu spali wam końcówke mocy i antene), SWR na każdym kanale powinien być najniższy SWR wtedy antenka szaleje jak może, ale powiem wam szczerze, kiedyś nie stroiłem anteny na aucie i miałem taki sam zasięg jak na zestrojonej, teraz mam antene bazową w domu i na niej musi być zestrojona dobrze, bo tu troche większy zasięg jest niż na mobilówce.
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

Panowie, a jak mam za krótką antenkę to co mam zrobić? Można gdzieś dokupić sam bat, lub przełożyć z innej?
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

witam panowie sorki za pytanie.

czy to ze radyjko cb jest podpiete pod zapalniczke to oznacza ze aku jakos bardziej cierpi? i np moze mnie zaskoczyc ze padnie? :buba:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Luki38
możesz poszukać takiego bata ale nie wiadomo czy podejdzie jego średnica na dole i na górze bo nie jest on regularny jak drut.
Lepiej kupić nówkę sztukę, bo używanych to nie polecam z doświadczenia...
Ja mam w piwnicy jednego bata zbyt krótkiego, a do jakiej antenki potrzebujesz?tak btw?
LukSc
radyjko podpięte pod zapalke nic nie zaszkodzi, nawet na noc raz zostawiłem i nie wyładowało aku, na odbiorze bardzo mało pobiera, przy nadawaniu to kilka amperów max także nie bój nic.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”