czy felgi będą pasować ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

czaja proponuje te :
http://moto.allegro.pl/item931863442_al ... skoda.html

będą wyglądać podobnie do tych :
Obrazek

czyli bardzo dobrze :) :) :)
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

ja tez proponuje opcje 3, felga ładna i cena tez :D
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Dziękuje za pomoc i wypowiedzi. Czekałem tylko na jakieś potwierdzenie od Was. Fele będą u mnie w piątek, o ile gość jest rzetelny (wziąłem za pobraniem).
Awatar użytkownika
DanielJar
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: DanielJar »

a takie będą pasować bez żadnego obcierania ? 8J 14" et 15. 4x100 opona 195/45
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

będą tylko do takich rozmiarów jest potrzebna solidna gleba , żeby to jakoś wyglądało :oki:
Awatar użytkownika
jacek_t82
Newbie
Newbie

Post autor: jacek_t82 »

Hej, witam wszystkich. Mam pytanie do fachowców... Jestem posiadaczem VW Polo 6N od dwóch miesięcy, obecnie mam oryginalne felgi stalowe 13" z nowymi oponami zimowymi. Zbliża się wiosna i będę chciał założyć do niego ładne aluski, tylko że mam na myśli jakieś 15" ewentualnie 14". Moje pytanie dotyczy tego jakich wymiarów musiała by być taka felga 15" no i jaka do niej opona żeby nie było żadnych problemów z montażem, no a przede wszystkim z użytkowaniem, tzn. żeby nic nie ocierało itp. Proszę o pomoc bo nie chciałbym kupić czegoś czego będę później żałował.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

polecam 14" z normalnym rozmiarem(ogolnie dostepnym) zeby pozniej nie bylo ze opony kosztuja tyle co 17 calowe. 15 wejda ale trzeba uwazac na Et jaki i szerokosc felgi. Opony tez musza byc nieco nietypowe np 185 czy 195 na 50 na 15" bo bedzie tarło o nadkola. Tak czy siak nie rozumiem takich ludzi co wkladaja fele niedosc ze z ET 10 czy 15 to jeszcze szerokie na 8 czy 9 cali. Opona komicznie wyglada i nie spelnia juz swojego bo brak ugiecia jest na jej boku(naciagnieta opona). Ja kupilem nowe felgi 14" szerokie na 5,5 czy 6 cali ET=35 z ladnym wzorem i firma tez nie najgorsza bo TSW/TSR do tego dosc twarde, komplet pierscieni i komplet śrub za 800 zl. Mysle ze warto. Zawsze moge dokupic nowa felge jakby gdzies przywalił no chyba ze po 5 latach juz nie bedzie dostepna. Opony zakupilem prawie nowe za 400 zl i calosc kosztowala 1200.
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

wesoł w polówce fabrycznie były montowane felgi 15 calowe z opona 195/45 ET43 i nic nie ociera tak że nie piernicz głupot, że nie typowe :oki:

jacek jak nie zamierzasz obniżać auta polecam felgę 14 z opona 185/55 ET możne być w przedziale 30 - 43 i nic nie powinno się dziać :)
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

[quote=""wesol""]Opony tez musza byc nieco nietypowe np 185 czy 195 na 50 na 15" bo bedzie tarło o nadkola. Tak czy siak nie rozumiem takich ludzi co wkladaja fele niedosc ze z ET 10 czy 15 to jeszcze szerokie na 8 czy 9 cali. [/quote]

tak swoją drogą od wielu wulkanizatorów słyszałem, że 185/55/R14 samo w sobie jest nietypowym rozmiarem i zdecydowanie rzadszym niż 195/50/R15
poza tym 8x15J wchodzi nawet przy et20, patrz jak ma Deska, sam zresztą też będę miał 8x15J z jeszcze niższym et i nie widzę w tym nic nadzwczyczajnego :P
Awatar użytkownika
jacek_t82
Newbie
Newbie

Post autor: jacek_t82 »

To może faktycznie zdecyduje się na 14". Tylko też nie chciałbym żeby mi prędkościomierz oszukiwał, więc konieczne będzie odpowiednie dobranie profilu opony...
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

[quote=""mario6n""]wesoł w polówce fabrycznie były montowane felgi 15 calowe z opona 195/45 ET43 i nic nie ociera tak że nie piernicz głupot, że nie typowe[/quote]

Tak tylko ze w tym rozmiarze jest mniej opon dostepnych nawet nowych no i ceny sa od 250 za szt nie mówie tu o jakichs padlinach tylko o uniroyalach, falkenach, pirelli, michalkach itd. do bardziej typowego rozmiaru opony chodza po 170 zl wiec roznica jest. dlaczego nie montowan rozmiaru popularnego jakim jest 195/65/15 ja sie pytam gdzie kupilem nowe opony falkena na necie przed zima za 320 zl za pare sie ja pytam?

Conieco w oponach siedze tak wiec wiem to i owo. Ciekawi mnie ze niby wam wchodza tak bezbolesnie te kola skoro ja w swojej 6N1 wkladalem 195/60/14 na zime(pozostaly po poprzednim aucie) i lekko opalarka musialem z tylu plastiki nadkolw podgiac bo widac bylo ze do nich jest jakies 12 mm. Uwazacie ze w zime nie zerwie nadkola ano powiadam ze zerwie.

Co do przeklamania predkosci to sa roznice zazwyczaj kilku km tak wiec spoko is a kalkulatory na naecie co ci przelicza na podstawie opon ile przeklamuje.
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

[quote=""wesol""]Uwazacie ze w zime nie zerwie nadkola ano powiadam ze zerwie. [/quote]

To teraz zapytaj sam siebie czy mówimy o kołach na zimę, czy na lato? Bo zdecydowana większość na ektremalnych setupach jeździ tylko latem, przejrzyj styling i powiedz ile polówek jeździ na alufelgach zimą? Z reguły stalówki 13'' i 14'' więc po Bożemu

[quote=""wesol""]Tak tylko ze w tym rozmiarze jest mniej opon dostepnych nawet nowych no i ceny sa od 250 za szt nie mówie tu o jakichs padlinach tylko o uniroyalach, falkenach, pirelli, michalkach itd[/quote]

a rozmiar proponowany przez konstruktorów 6nki, czyli 185/55/R14 jak wygląda cenowo?
praktycznie tak samo jak 195/45/R15...
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

na felgę 15 calową uznaję tylko 2 rozmiary opon 175/55 które posiadam ( koszt używek Continentala to 400 zł za komplet 7mm bieżnika i takie kupiłem na ten sezon ) następny rozmiar to 165/50 Falken też w rozsadnej cenie kolega nie dawno kupował i na 15 7 calowej wyglada to tak :

Obrazek Obrazek

Są to 2 słuszne rozmiary przy których na pewno nic nie będzie ocierać na glebie, począwszy od 40/40 do 100/100
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

podzielan zdanie kolegi mario6n
sam teraz zamowilem 2 sztuki opon na przod 165/50
Tez na 7 calowa felge, podobno najlepsze rozwiazanie
przy planowanej wiekszej glebie..
P
Pitrekkk
Newbie
Newbie

Post autor: Pitrekkk »

jestem tu nowy wiec sie przywitam(dzien dobry) i przejde do rzeczy
aha.. nie chciałem zakladac nowego tematu, coby nie złamać którego z pkt. regulaminowego, wiec pozwoliłem podczepić sie pod ten watek.

Do rzeczy.
Chce zakupic jakies felgi do mojego polo 6n. zawieszenie jest standardowe, nic nie było przy tym nigdy majstrowane i raczej tak juz pozostanie, chciałem tylko wizualnie niewielkim kosztem upiększyć swój dupowoz, coby jakoś sie prezentował.

Oczywiscie estetyka, estetyka, ale fajnie by było jakby zamiana nie wplyneła w znacznym stopniu na spalanie i komfort(nie marzy mi się epilepsja za kółkiem ;-))

moje propozycje!

http://moto.allegro.pl/item926622745_fe ... _kpt6.html

http://moto.allegro.pl/item933517301_al ... _opel.html

http://moto.allegro.pl/item929167619_vw ... _et38.html

jakie opony ewentualnie do nich?

z gory dziekuje za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”