[6R] Komputer pokładowy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Franek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Franek »

Skad jestes z dopisanie licznika niema klopotu czy w aso czy poza nim nowy czy uzywany mozna dopasowac
***Chip Tuning***Dpf***Elektronika samochodowa***

Aktywacja testu wskazówek tak jak w GTI

-końcówka wydechu GTI
-gril hoghline
-led tablicy rejestracyjnej
-tempomat
-MFA
-parktronic ori. -kierownica multifunkcyjan
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

A w Polo 6R występowała ochrona komponentów?
n
nouanda
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: nouanda »

Ja jeszcze w temacie tempomatu. na allegro sprzedawane są manetki z tempomatem i ciągle pojawia się jakaś taśma. Jedni chcą za nią ekstra kase inni nie. Wiecie do czego jest ta taśma?? Czy trzeba ją też dokupować??
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Taśma jest do podłączenia Airbaga. Dzięki takiej taśmie nie pourywasz żadnych kabli kręcąc kierownicą :D Musiało to zostać jakoś rozwiązane. Jeżeli chcesz dołożyć tempomat, taśmy nowej nie potrzebujesz - przecież taką taśmę w swoim polo już masz, fabryczną. Przekładasz ją tylko z powrotem do nowego przełącznika i spokój. Taśma jest taka sama i da się ją przełożyć. W międzyczasie nie wolno tylko kręcić sobie tą taśmą, bo wiadomo co się może stać -urwane kable nie są nikomu potrzebne. :)

Pozdrawiam
n
nouanda
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: nouanda »

Kumam wszystko jasne. Mam jeszcze pytanie o kodowanie. Mam licznik, który pokazuje mi spalanie itd. Co ciekawe pokazuje mi też tempomat, którego nie moge ustawić bo nie mam odpowiedniej manetki. Czy taki licznik też musze dokodować?? Jest opcja, że wystarczy manetka i połączenie pinów bez kodowania??
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Będziesz tylko zapewne musiał aktywować tempomat przy okazji VAGa. Z licznikiem chyba nic nie będziesz musiał już zrobić.
Nie wiem, czy w 6R jest tak samo jak w 9N, zatem niech ktoś bardziej kompetentny się wypowie..
W 9N wchodzi się przy użyciu programu VCDS w moduł silnika, Potem "Login" i tam wpisuje się kod 11463. Potem klika się "Do it!" i to wszystko, tempomat zostaje aktywowany - tak jest podawane dla silnika 1.9 TDi, ale dla innych raczej jest tak samo (również było by dobrze jakby ktoś to potwierdził).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miba
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: miba »

Panowie, Franka nie ma, ja zabrałem się za podpinanie manetek i jest buba...

Manetki podpięte wg schematu sprzed kilku postów, wszystko "niby" grało, ale nie gdy chcę odpalić auto (żeby jechać to zaprogramować), to już jest lipa, bo licznik w ogóle nie świeci, a auto zapala i po chwilce gaśnie...

Nie da się odpalić samochodu bez zaprogramowania nowych manetek?

Myślałem, że działa to tak, że podepnę manetki, funkcja podstawowego komputera będzie nieaktywna, ale wszystko będzie działało... A tu taki zonk.

ps. mam tylko komputer - bez tempomatu...

Ktoś wie o co chodzi?
Obrazek
Awatar użytkownika
miba
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

po konsultacjach telefonicznych z Frankiem problem udalo sie rozwiazac, glupia sprawa, kostka nie byla dobrze docisnieta :-)

Teraz zostaje sprawa programowania:

Co i jak nalezy wklepac, zeby odblokowac funkcję podstawowego komputera?

Oraz, czy w podobny sposób da się zaprogramować radio?
Bo jest podpięte, gra i działa, ale nie uruchamia się przy przekręceniu kluczyka.
Czy do RCD 310 da się dołożyć gniazdo AUX? W oprogramowaniu radia jest, więc myślałem, że może jest jakiś prosty sposób, żeby coś dołożyć i np. Wyprowadzić wejście AUX do schowka?

Ps.

Ależ mi się to polo podoba :grin:

Ps2.
Wczoraj złożyłem je i wyjechałem, a dziś rano dziadziuś cofnął sobie za daleko i teraz mam do kupienia lampę i zderzak do polerowania - dobrze, ze tym zajmie się minetoo :grin:

Ps3.
Kuci, zaczynamy odgruzowywać :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
kuci5
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuci5 »

[quote=""miba""]po konsultacjach telefonicznych z Frankiem problem udalo sie rozwiazac, glupia sprawa, kostka nie byla dobrze docisnieta :-)

Teraz zostaje sprawa programowania:

Co i jak nalezy wklepac, zeby odblokowac funkcję podstawowego komputera?

Oraz, czy w podobny sposób da się zaprogramować radio?
Bo jest podpięte, gra i działa, ale nie uruchamia się przy przekręceniu kluczyka.
Czy do RCD 310 da się dołożyć gniazdo AUX? W oprogramowaniu radia jest, więc myślałem, że może jest jakiś prosty sposób, żeby coś dołożyć i np. Wyprowadzić wejście AUX do schowka?

Ps.

Ależ mi się to polo podoba :grin:

Ps2.
Wczoraj złożyłem je i wyjechałem, a dziś rano dziadziuś cofnął sobie za daleko i teraz mam do kupienia lampę i zderzak do polerowania - dobrze, ze tym zajmie się minetoo :grin:

Ps3.
Kuci, zaczynamy odgruzowywać :grin:[/quote]

Cieszy mnie to, że Odgruzowujecie Polo ;)
Co do wejścia AUX na pewno sie da, ponieważ ja mam fabrycznie umiejscowione na tunelu środkowym, przed pojemnikiem na kubki. Pod sterowaniem nawiewów. Zobacz, może masz tam zaślepke.
Awatar użytkownika
miba
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Okej, no to ja już mam dość :jester:

Manetki podpięte, trzy razy liczone kabelki i piny, wszystko się powinno zgadzać, a tu cisza, nic a nic, po zaprogramowaniu dalej cisza i nic nie działa...

Jakiekolwiek pomysły?

Jak sprawdzić czy manetki są okej?
Obrazek
m
mpmdembi
Newbie
Newbie

Post autor: mpmdembi »

Czy standardowy komputer 6r (1.2 TSI, CL) podaje temperaturę oleju? W instrukcji piszą, że niby podaje, ale wiele dziwnych rzeczy tam piszą...
Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Post autor: ppprokurator »

Skoda Yeti 1.2TSI ma wyświetlacz temperatury oleju, więc strzelam, że 1.2TSI w Polo też ma taki wskaźnik. Nie mam TSI, więc w 100% pewny nie jestem.

////////////
Poprawka: Poczytałem troszkę i nie tylko Ty masz takie pytanie. Na forum tutaj ktoś już o to pytał i też nie miał tego wskaźnika.
Owy dodatek obecny jest tylko w wersji GTI.
Obrazek ;)
m
mpmdembi
Newbie
Newbie

Post autor: mpmdembi »

Wiadomo, że w GTI jest osobny wskaźnik i wtedy jest sprawa jasna, ale mi chodzi o cyfrowe wyświetlanie w menu MFA.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Nie ma.
d
dubble
Newbie
Newbie

Post autor: dubble »

Mam pytanie, czy wie ktoś jak zwiększyć ilość przejechanych godzin w pamięci sumarycznej nr 2 w MFA. U mnie pamięć kasuje się automatycznie po 20 godzinach jazdy, a w instrukcji wyczytałem, że może się kasować po 100 godzinach lub 2 tys. km albo 10 tys km. 20 godzin to dla mnie trochę mało i dlatego chciałby zwiększyć tą wartość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”