Wszystko o: Felgi i opony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
BaTuS
2fast...
Kontakt:

Post autor: BaTuS »

[quote=""inks""]Piękna polówka i piękne felunie. Zdecyduje sie na 195/55 albo na 195/50 dużego wyboru zresztą nie mam:) Mam takie pytanie techniczne, natrafiłem tutaj na forum na informacje ze jeden z naszych kolegów jeżdzi na zimówkach 195 65 15". Czy nic mu tam nie ociera nie haczy?
[/quote]
a co ma haczyc i obcierac... 9n ma duze nadkole i seryjnie stoi bardzo wysoko, ludzie pakuja do nich nawet 18"
Awatar użytkownika
inks
Newbie
Newbie

Post autor: inks »

[quote=""BaTuS""]a co ma haczyc i obcierac... 9n ma duze nadkole i seryjnie stoi bardzo wysoko, ludzie pakuja do nich nawet 18"[/quote]

czyli co moge wrzucic do polo 9n 195 65 15" i nic nie będzie tarło przy pełnym obciążeniu?
F
Ferguss
Newbie
Newbie

Post autor: Ferguss »

Ja z kolei zamówiłem oponki 175/55, w poniedziałek odbieram. Felgi też z Golfa IV 6,5" - fotki zapodam po zamontowaniu całości.
:cool:
Awatar użytkownika
inks
Newbie
Newbie

Jasne wrzuć fotki zobaczę jak to wygląda:)
F
Ferguss
Newbie
Newbie

BauVWan przed obniżeniem:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
inks
Newbie
Newbie

fajne polo i felgi takie jak mam ja :-D a powiedz mi kolego dlaczego akurat 175/55??
F
Ferguss
Newbie
Newbie

[quote=""inks""]dlaczego akurat 175/55??[/quote]

175/55 to i tak dla mnie za duża oponka, ja preferują naciągi - tu na uwadze miałem fakt, iż częściej tym autem jeździ moja narzeczona, a wystający rant felgi w tym przypadku zostałby zniszczony od razu, zatem 175/55 na 6-calową felgę to takie idealne wyliczenie, rant felgi jest schowany (oponki dodatkowo mająrant zabezpieczający) a jednoczeście opona nie wygląda jak balon założony na felgę, co uważam masakrycznie psuje wygląd całości. 195 na tej feldze to za dużo moim zdaniem, ale każdy dobiera to pod siebie, oczywiście różnica do oryginału to ok. 2% i jest lekkie przekłamanie na prędkości, ale to akurat mi nie przeszkadza.
Jak się na te oponki zdecydujesz to jest minus: albo dłuuugo na nie czekasz, albo zdecydujesz się na jedyny dostępny od ręki model ContinentalEco3 czy jakoś :)

Dla porównania pokazuję jak mam naciągnięte gumy na aucie które tylko ja używam :P
:arrow: KLIK
:arrow: KLIK 2
Awatar użytkownika
inks
Newbie
Newbie

A ile dałeś za te oponki ? Jak się jeżdzi na 55 nie jest zbyt twardo? Zauważyłes zwiekszone zużycie bajury? Fele na zdjęciach bomba. Widze że znasz się na temacie. Wiec mi prosze doradz jakie opony będą najlepsze na te felgi.
F
Ferguss
Newbie
Newbie

Nie nie, ja się nie znam ;) Tylko robię tak aby mi się podobało :D
Jak się jeździ? Nie jest twardo, twardo dopiero będzie gdyż na dniach montuję nowe amorki i sprężyny progresywne.
Moja kobieta też nie narzeka na brak komfortu na tych oponkach.

Jak wspomniałem: dużego wyboru nie masz. W ofertach sklepów www jest pełno 175/55R15, ale tak naprawdę 90% nie potrafią ściągnąć. Jedynie na miejscu posiadają oponki FULDA (oponeo.pl), ale ich nie polecam, chociażby dlatego że nie posiada FR (rantu zabezpieczającego) a bez tego oponka już wogóle dziwnie wygląda.

Ja do siebie wrzuciłem Continental ContiEcoContact 3 175/55R15 77 T FR. Cena od 273 zł w necie. Ja zapłaciłem za swoje 290 zł za sztukę na miejscu w Szczecinie, ale miałem z dnia na dzień, na zrealizowanie zamówienia przez net musiałbym poczekać ponad tydzień. Zatem wolałem dać więcej i mieć oponki następnego dnia.

Jakby ktoś się pytał co to za rozmiar, to możesz powiedzieć że to typowy rozmiar od Smart'a.
Awatar użytkownika
inks
Newbie
Newbie

Super wielkie dzięki kolego za wyczerpujące informacje :piwo:

P.S. jak zrobiłeś 100koni z 14,tdi :-)
F
Ferguss
Newbie
Newbie

Dedykowany chip od www.heron-tuning.pl 8-)
Awatar użytkownika
inks
Newbie
Newbie

ile taka przyjemność kosztuje ? :)
F
Ferguss
Newbie
Newbie

ok. 1500 pln :)
A
Andy_89
Newbie
Newbie

Post autor: Andy_89 »

Mam okazje kupić felgi 15-stki i w związku z tym chciałem zapytać, czy jest możliwość założenia na nie opon o wymiarach 195/60/R15 i czy nie bedzie to dziwacznie wyglądało? (Dodam że polo nie jest obniżone). Możecie również pisać jaki rozmiar opon byście mi radzili? Z szerokością nie przesadzajcie bo mam słaby silnik zaledwie 1.2 ... Prosze o szybkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Będzie kichasto wyglądało, przy okazji nie wiem czy nie będzie obcierać bo to dość wysoka opona, jak już zakładaj 185/55/15 lub 195/50/15 albo 195/55/15.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”