Witam
W tym tygodniu Polo zostało solidnie doposażone

[quote=""czaja""][quote=""Witek6935""](nie ma tylko kontrolki na blacie, ale to ze względu na fakt, że licznik nie jest przystosowany)[/quote]
Nie ma kontrolki, to mod nie zaliczony :crazy: A poważnie to jak robione na ori częściach i tak jak ori to, tak jak napisałeś, mnóstwo dłubania w ciasnych miejscach. mnie czeka podobna przeprawa jak bede ciągnął kabelki aby halogeny podłączyć w passacie. także szacun za robote.
Co do światełka, w schowku - w Polo takie coś w opcji to troche lipa... ale to Polo.[/quote]
Można powiedzieć, że ta kwestia już jest nieaktualna. Kontrolka już na blacie jest, więc tamten mod chyba możesz mi
czaja teraz zaliczyć :mrgreen: Dowody:

A dokładniej: Wymieniłem licznik i manetkę wycieraczek, doposażając w ten sposób auto w MFA

Trochę zabawy z tym było, bo nie wszystko poszło tak jak miało być... Mod się ostatecznie udał w 100% więc jestem mega zadowolony. W tym miejscu muszę podziękować kilku osobom, dzięki którym wymiana licznika w ogóle się udała:
1) koledze
Wolga85 za świetny manual u nas na forum. W zasadzie dzięki temu manualowi w ogóle zdecydowałem się podjąć temat wymiany licznika.
2) koledze
jhosef za udaną transakcję - zakup przełącznika zespolonego z obsługą MFA

Manetka jak ta lala

Do tego pomoc przy wcześniejszym zakładaniu tempomatu - też mi to sporo dało, bo część manualna - rozbiórkę kolumny kierowniczej miałem już w małym placu

3) No i zdecydowane podziękowania dla użytkownika
grg474 z forum.vwgolf.pl W przypadku mojego polo, adaptacja licznika opisana w manualu u nas na forum nie zadziała... (ciągły status "WAIT" po wprowadzeniu PINów liczników) Nic nie mogłem bez tego zrobić więc napisałem na tamtym forum o pomoc i na całe szczęście udało mi się ją tam znaleźć. Podmiana licznika i adaptacja immo udała się dzięki podmianie odpowiednich wartości z adresów pamięci EPROM liczników. VAG Commanderem odczytałem zawartość pamięci obu liczników - startego i nowego, a kolega grg474 podmienił odpowiednie rzeczy. Wsad z podmienionymi adresami wgrałem do nowego licznika i dzięki temu licznik został adaptowany. Ponadto od razu został już przekręcony licznik do stanu mojego licznika i dodane klucze... a to wszystko za przysłowiowe "dziękuję"! Jestem ogromnie wdzięczny za udzieloną mi pomoc, bo bez tego albo bym został z licznikiem w ręku albo bym musiał słono zapłacić jakiemuś specowi co by jakoś adaptował licznik.
Dodatkowo po wymianie licznika pojawiła się kontrolka otwartych drzwi, więc dodatkowy, przypadkowy plus podmianki

Teraz na blacie brakuje już chyba tylko kontrolki od poziomu płynu spryskiwaczy... ale tutaj też kolega
jhosef przetarł szlak więc może, kiedyś...
Pozdrawiam