[9N] POLO Witek6935 - cockpit lifting

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Dzisiaj zrobione spore zakupy do polóweczki. Nadszedł czas wziąć się za tylną część auta:
Obrazek
Czyli:
:arrow: Nowe amortyzatory tylne: SACHS Super Touring
:arrow: Nowe odboje i osłony: KYB
:arrow: Nowe tarcze tył: TRW (jedna z tylnych tarcz się chyba skrzywiła i zrobiło się coś takiego:
ObrazekObrazek)
:arrow: Z racji, że klocki też już powoli się kończyły, tak samo wymiana: BRECK (mechanik mi odradził kupowania nie wiadomo jak dobrych i droższych klocków na tył... poza tym nie było innych, lepszych na miejscu z czujnikiem zużycia)
:arrow: Oczywiście nowy płyn hamulcowy: ATE DOT4
:arrow: Nowe łożysko z piastą... Przywaliłem kołem w krawężnik ukryty pod śniegiem - chciałem trochę sobie przydriftować... Wskoczyłem na niego, felga i opona cała, łożysko do wymiany :banghead:
I tutaj ciekawostka. Chciałem kupić FAGa (podobno montowane na pierwszy montaż). Jednak niestety, w danym momencie w IC nie było na stanie FAGa. Musiałbym zamawiać i przyjeżdżać po nie następnego dnia. Skoro reszta rzeczy już była, zgodziłem się na propozycję sprzedawcy - tańsze o 20zł, ale podobno równie dobre łożysko RUVILLE. Wracam do domu, otwieram kartonik, a w środku coś takiego:
Obrazek
Wychodzi na to, że ładny granatowy kartonik z napisem RUVILLE dał mi 20zł dodatkowego rabatu :)

Ogólnie sporo kasy poszło... Teraz jeszcze trzeba pojechać do mechanika i to zamontować :)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Witam

W tym tygodniu Polo zostało solidnie doposażone :)
[quote=""czaja""][quote=""Witek6935""](nie ma tylko kontrolki na blacie, ale to ze względu na fakt, że licznik nie jest przystosowany)[/quote]
Nie ma kontrolki, to mod nie zaliczony :crazy: A poważnie to jak robione na ori częściach i tak jak ori to, tak jak napisałeś, mnóstwo dłubania w ciasnych miejscach. mnie czeka podobna przeprawa jak bede ciągnął kabelki aby halogeny podłączyć w passacie. także szacun za robote.
Co do światełka, w schowku - w Polo takie coś w opcji to troche lipa... ale to Polo.[/quote]

Można powiedzieć, że ta kwestia już jest nieaktualna. Kontrolka już na blacie jest, więc tamten mod chyba możesz mi czaja teraz zaliczyć :mrgreen: Dowody:
ObrazekObrazekObrazek

A dokładniej: Wymieniłem licznik i manetkę wycieraczek, doposażając w ten sposób auto w MFA :D Trochę zabawy z tym było, bo nie wszystko poszło tak jak miało być... Mod się ostatecznie udał w 100% więc jestem mega zadowolony. W tym miejscu muszę podziękować kilku osobom, dzięki którym wymiana licznika w ogóle się udała:
1) koledze Wolga85 za świetny manual u nas na forum. W zasadzie dzięki temu manualowi w ogóle zdecydowałem się podjąć temat wymiany licznika.
2) koledze jhosef za udaną transakcję - zakup przełącznika zespolonego z obsługą MFA :) Manetka jak ta lala :) Do tego pomoc przy wcześniejszym zakładaniu tempomatu - też mi to sporo dało, bo część manualna - rozbiórkę kolumny kierowniczej miałem już w małym placu :)
3) No i zdecydowane podziękowania dla użytkownika grg474 z forum.vwgolf.pl W przypadku mojego polo, adaptacja licznika opisana w manualu u nas na forum nie zadziała... (ciągły status "WAIT" po wprowadzeniu PINów liczników) Nic nie mogłem bez tego zrobić więc napisałem na tamtym forum o pomoc i na całe szczęście udało mi się ją tam znaleźć. Podmiana licznika i adaptacja immo udała się dzięki podmianie odpowiednich wartości z adresów pamięci EPROM liczników. VAG Commanderem odczytałem zawartość pamięci obu liczników - startego i nowego, a kolega grg474 podmienił odpowiednie rzeczy. Wsad z podmienionymi adresami wgrałem do nowego licznika i dzięki temu licznik został adaptowany. Ponadto od razu został już przekręcony licznik do stanu mojego licznika i dodane klucze... a to wszystko za przysłowiowe "dziękuję"! Jestem ogromnie wdzięczny za udzieloną mi pomoc, bo bez tego albo bym został z licznikiem w ręku albo bym musiał słono zapłacić jakiemuś specowi co by jakoś adaptował licznik.

Dodatkowo po wymianie licznika pojawiła się kontrolka otwartych drzwi, więc dodatkowy, przypadkowy plus podmianki ;)
Teraz na blacie brakuje już chyba tylko kontrolki od poziomu płynu spryskiwaczy... ale tutaj też kolega jhosef przetarł szlak więc może, kiedyś... :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Dzisiaj negatywna sprawa... :angry2: :butcher:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Prawdopodobnie dozorca kosząc kosą spalinową trawę wywalił szybę kamieniem spod kosy...
Jutro trzeba odwiedzić spółdzielnię. Mam nadzieję, że są od takich rzeczy ubezpieczeni.. :/
Awatar użytkownika
gti21
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: gti21 »

lepiej pooglądaj całe auto, w środku też bo jak kamień wpadł do środka czy też czegoś nie narobił. A spółdzielnia raczej powinna być ubezpieczona
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Witam
Szybka wymieniona. Dozorca był ubezpieczony, szkoda poszła z jego OC. Zwrócili wszystko co do grosza - łącznie z opłatą za dobę parkowania auta na parkingu strzeżonym :D

Ostatnio trochę porobiło się we wnętrzu. Poza liftingiem cockpitu wymieniłem radio. MCD sprzedane, w zamian porządne radyjko 2DIN, które odtwarza wszystko i zawsze (MCD zimą nie bardzo chciało płyty czytać), a ponadto ma Bluetooth, dzięki czemu od razu za jednym zamachem auto doposażyłem w zestaw głośnomówiący - ekstra sprawa! Nie trzeba dotykać telefonu, żeby dzwonić, odbierać i oczywiście rozmawiać :D

Dodatkowo dzisiaj wpadły pokrętełka z Polo 6R oraz włącznik świateł z 6R. Mój oryginalny był uszkodzony - połamałem w nim kiedyś wnętrzności gdy przywaliłem w niego kolanem wsiadając do auta. Działał, ale nie "klikał" w poszczególnych pozycjach tak wyraźnie. Udało się dostać i pokrętła i włącznik od jednego sprzedawcy, zatem i na paczce się zaoszczędziło a ponadto za całość dałem mniej jak niektórzy kasują za sam panel klimy... :D Teraz tak się wszystko prezentuje:

Było: Potem: Jest:
ObrazekObrazekObrazek

Dodatkowo:
ObrazekObrazek

Zamierzam jeszcze okleić konsolę środkową folią - szczotkowane aluminium w grafitowym kolorze...
Czy macie jakieś doświadczenia z taką folią? Orientowałem się jak to by było z hydrografiką, ale gościu zaśpiewał mi 450zł i to do tego tylko i wyłącznie w połysku... Poza tym, że ja chcę mat, to jeszcze jak dla mnie to o 200zł za dużo...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Za 400 to nowy kokpit w aso. A nie wiem czy przypadkiem nie jest juz pozbawiona tego cudownego tworzywa. Zamawialem nową pułeczkę. Wygląda identycznie ale już nie jest w tej pseudogumie.
Awatar użytkownika
Adrian_Malbork
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Adrian_Malbork »

Nie wiem czy od GTI nie ogarnie za 400 z aso ;> nie orientowałem się.
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

[quote=""Adrian_Malbork""]Nie wiem czy od GTI nie ogarnie za 400 z aso ;> nie orientowałem się.[/quote]Niezależnie od wersji (basic, z cupholderem i w stali szlachetnej) kosztuje tyle samo. 97 ojro dokładnie w tej chwili.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""jhosef""][quote=""Adrian_Malbork""]Nie wiem czy od GTI nie ogarnie za 400 z aso ;> nie orientowałem się.[/quote]Niezależnie od wersji (basic, z cupholderem i w stali szlachetnej) kosztuje tyle samo. 97 ojro dokładnie w tej chwili.[/quote]

A jaka jest cena "nakładki regulatora dopływu świeżego powietrza i ogrzewania" - panelu climatica w wykonaniu "stali szlachetnej"?
(6Q0 819 075C R82 lub 6Q0 820 075C R82... wiadomo czym się różnią?)
BTW: skąd bierzesz aktualne ceny ASO?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Ceny z ASO albo na bieżąco aktualizowanej ETKI albo ze sklepu benepola.

Czym sie różnią - nie mam pojęcia. Może być tak, że jeden jest na juropę a drugi jukej ale pewny nie jestem. Brak jest oznaczenia kzp kzl

Cena 241 zł brutto.

Ja chyba kupię nowy. Ale na razie Country wchłania każdą ilość gotówki :)
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Witek6935 możesz się pobawić w oklejanie np. folią z 3m, szczotkowane aluminium w graficie mają, pierwsz lepsza aukcja z allegro:
http://allegro.pl/folia-szczotkowane-al ... 24027.html
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""Skfarek""]Witek6935 możesz się pobawić w oklejanie np. folią z 3m, szczotkowane aluminium w graficie mają, pierwsz lepsza aukcja z allegro:
http://allegro.pl/folia-szczotkowane-al ... 24027.html[/quote]

Wiem. Przy cenach hydrografiki i ASO najbardziej rozważam taką opcję. Jednak chciałbym kupić drugą konsolę - używkę do testów na wypadek gdyby coś nie wyszło. Konsola to jest jednak dość duży i skomplikowany kształt i obawiam się, że może coś nie wyjść.
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Jakiś czas temu oklejałem konsolę środkową i ramki nawiewów białą folią w połysku. Używałem folii termokurczliwej. Fotki mam w swoim temacie. Wyszło to moim zdaniem co najmniej dobrze. Folia się elegancko przykleiła i efekt mnie zadowolił. Nie jest to trudne, tym bardziej, że konsola środkowa nie ma dużych załamań, więc folia się dobrze układa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „9N”