[6R] Jaki olej kupić?

Tutaj możesz testować możliwości forum.

Moderator: Global Moderator

v
vonKris
Newbie
Newbie

Post autor: vonKris »

Co sądzicie o tym produkcie Elfa i Agipa? Normy VW niby spełniają...
Awatar użytkownika
Pawel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawel »

Trzymając się papierologii, niczym szczególnym się nie wyróżniają (co oczywiście nie znaczy, że są złe). ELF parametrami najbardziej zbliżony jest do oleju Millers, a Eni plasuje się pomiędzy MOTULem i AMSOIL.
B
Bastek666
Newbie
Newbie

Post autor: Bastek666 »

Czesc, ja ostatnio wymieniałem olej (Polo 6R 1.4 85 koni). Wymieniłem na Motul Specific 5W30 Norma VW: 504 00/ 507 00...Najlepszy olej obecnie na rynku w tym segmencie samochodów...Nie chce robić kryptoreklamy, ale przynajmniej motul jest w 100% syntetyczny, nie to co te pseudosyntetyki castrola ( te z oznaczeniem fully syntetic...)...Zatem Polecam MOTUL...wystarczy zresztą zerknąc na parametry techniczne tego Motula i porównać z parametrami CAstrola...Odpowiedz jest oczywista TYLKO MOTUL.....poza tym stosunkowo łatwo natknąc sie na podrabiany Castrol...który juz nie nadaje sie zupełnie do niczego
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Motul też podrabiają :grin:
Awatar użytkownika
Pawel
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Bastek666""]Czesc, ja ostatnio wymieniałem olej (Polo 6R 1.4 85 koni). Wymieniłem na Motul Specific 5W30 Norma VW: 504 00/ 507 00...Najlepszy olej obecnie na rynku w tym segmencie samochodów...Nie chce robić kryptoreklamy, ale przynajmniej motul jest w 100% syntetyczny, nie to co te pseudosyntetyki castrola ( te z oznaczeniem fully syntetic...)...Zatem Polecam MOTUL...wystarczy zresztą zerknąc na parametry techniczne tego Motula i porównać z parametrami CAstrola...Odpowiedz jest oczywista TYLKO MOTUL.....[/quote]

A mógłbyś konkretnie wytłumaczyć dlaczego akurat Motul jest najlepszy ? Patrząc na parametry odpowiedź nie jest dla mnie oczywista (o czym pisałem wcześniej) i chciałbym dowiedzieć się, dlaczego akurat wybrałeś ten olej.

[quote=""Bastek666""]poza tym stosunkowo łatwo natknąc sie na podrabiany Castrol...który juz nie nadaje sie zupełnie do niczego[/quote]
[quote=""ecd""]Motul też podrabiają :grin:[/quote]

Castrol, Motul... wystarczy kupić olej w porządnym sklepie i nie ma problemu.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

[quote=""Pawel""][quote=""Bastek666""]Czesc, ja ostatnio wymieniałem olej (Polo 6R 1.4 85 koni). Wymieniłem na Motul Specific 5W30 Norma VW: 504 00/ 507 00...Najlepszy olej obecnie na rynku w tym segmencie samochodów...Nie chce robić kryptoreklamy, ale przynajmniej motul jest w 100% syntetyczny, nie to co te pseudosyntetyki castrola ( te z oznaczeniem fully syntetic...)...Zatem Polecam MOTUL...wystarczy zresztą zerknąc na parametry techniczne tego Motula i porównać z parametrami CAstrola...Odpowiedz jest oczywista TYLKO MOTUL.....[/quote]

A mógłbyś konkretnie wytłumaczyć dlaczego akurat Motul jest najlepszy ? Patrząc na parametry odpowiedź nie jest dla mnie oczywista (o czym pisałem wcześniej) i chciałbym dowiedzieć się, dlaczego akurat wybrałeś ten olej.

[quote=""Bastek666""]poza tym stosunkowo łatwo natknąc sie na podrabiany Castrol...który juz nie nadaje sie zupełnie do niczego[/quote]
[quote=""ecd""]Motul też podrabiają :grin:[/quote]

Castrol, Motul... wystarczy kupić olej w porządnym sklepie i nie ma problemu.[/quote]
Dokładnie, ale ludzie szukają gdzie taniej i potem narzekają.
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

nie mam przy sobie instrukcji - więc pisze:

polo 1.4 zwykła benzynka -- mam wybierać każdy 5w30?

a jeśli LONG LIFA bym ustawił to jaki 5w40 xxx?

jestem zielony jak ogórek z olejów... więc wyrozumiałość mile widziana...siedze na sklepie intercars i pewnie tutaj będę coś wybierał

http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic ... le=1&wsk=O

(via cała dyskusja o podróbkach - dlatego wolę tutaj)
Awatar użytkownika
Pawel
Raczkujący
Raczkujący

Z ich oferty możesz wybierać:
- LongLife (QG1, VW 504.00): np. Castrol EDGE 5W-30, LiquiMoly TOP TEC 4200 5W30, MOBIL 1 ESP Formula 5W30, MOTUL SPECIFIC 504/507 5W-30
- zależnie od czasu i przebiegu (QG0, QG2, QG3, VW 502.00): np. LiquiMoly TOP TEC 4100 5W40, Castrol EDGE 5W40 A3/B4

W praktyce aprobata VW to najważniejszy parametr po uwzględnieniu wariantu serwisowego. Poza tym prawdopodobnie potrzebujesz niecałych 4 litrów oleju (możesz upewnić się ASO).
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

zapytałem bo uzyskałem taką odpowiedź:
olej dedykowany do tego silnika to Castrol Edge 5w30
- cena 52zł za 1l (wchodzi 3,2l) = 166zł
- filtr oleju Bosch 20zł
wymiana oleju zakupionego u nas jest gratis

wymiana oleju przywiezionego przez Pana kosztuje 70zł

Castrol Edge 5W30 jest olejem który można stosować do obsługi longlife (30tys km z tym przypadku lub 24m-ce)
castrol nie dedykuje innego oleju do obsługi nie longlife - w tym przypadku po prostu zalewa się silnik olejem 5w30 i jesli ktoś nie chce jeździć na nim 30tys km to się go wymienia częściej

pozdrawiam

----------czyli zgrubnie się wszystko zgadza-------------------
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

hej - pytanie - a nie powinni mi wymienić też filtra powietrza?
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Filtr chyba po 60000km.
Awatar użytkownika
psiaja
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: psiaja »

Dziś kupiłem Valvoline XL-III 5W-30, jakiś zamiennik filtru oleju (MANN-FILTER W 712/52) no i teraz szukam info nt płukanki - mają jedynie STP Engine Flusch.. I za dwa dni wymiana oleju.. Mam nadzieję, że z Valvoline będę bardziej zadowolony niż z "fabrycznego" Castrola - dam znać ;)
Dlaczego kobiety żyją dłużej od mężczyzn?
Bóg rekompensuje im czas stracony na parkowaniu
:D
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

mały offtop: na wymianę oleju wysłałem żonę lecz wcześniej ustaliłem co /jak /za ile itp. Mieli zrestartować również longlifa na kompie ale chyba tego nie zrobili - coś poszło nie tak bo widzę tylko same kreski w polach serwisowych: KM _ _ Dni _ _ . Da się to jakoś samemu odkręcić żeby zaczeło odliczać znów albo rok/albo longlifa?
Awatar użytkownika
Pawel
Raczkujący
Raczkujący

Nie jestem pewny, czy dokładnie tak to powinno wyglądać, bo jeszcze nie miałem resetu, ale na pewno jest tak, że trzeba przejechać kilkadziesiąt (kilkaset?) kilometrów, aby komputer znów wyświetlał dystans i dni do następnego przeglądu. Podejrzewam, że chodzi o zebranie wystarczającej ilości danych, aby na nowo ocenił Twój styl jazdy i mógł prognozować kolejną wymianę oleju.
B
Bastek666
Newbie
Newbie

Post autor: Bastek666 »

Panie i Panowie..tak sobie teraz pomyślałem..Jakie to ma znaczenie czy to castrol, Motul, LM czy Millers?? Nie sądze żebyśmy robili po 100 000 km rocznie...a z takimi normalnymi przebiegami ( rzędu 20- 30 tys. rocznie) każdy olej spełniający wymagania VW sobie poradzi.
Poza tym nie przesadzajmy...NIc nie jest wieczne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Smietnik / testowe”