Glosniki - Podszybie

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
radzio-86-fall
Newbie
Newbie

Post autor: radzio-86-fall »

Witam

Potrzebuje waszej pomocy w doborze dobrego wzmacniacza do moich głośników z możliwością podłączenia subwoofera. Przyznam się że jeszcze jestem zielony w te klocki więc musicie mi to wytłumaczyć jak baranowi :write: Nie zmam się za bardzo na wzmacniaczach wiec prosiłbym o dokładne wytłumaczenie dlaczego polecacie i w jaki sposób podpiąć czy 3+1 czy 4+1 (a może subwoofer ze wzmacniaczem) czy możne inaczej.
Dla ciekawostki mogę napisać że dostałem w prezencie wzmacniacz Hertz EP5 ale znajomy powiedział że jest to za dużo jak na moje polo i potrzebował bym drugiego akumulatora aby to zasilić nie tracąc na mocy samochodu a tego bym nie chciał robić. Wiec prawdopodobnie pojedzie na sprzedaż a pieniądze przeznaczę na inny.

Nie chodzi mi o głośność tylko o czystość dźwięku.

Polo 2000 1.4 MPI
Akumulator 550CCA 60Ah
Radio JVC KD-R331 50Wx4
Głośniki Hertz DSK 165
Hertz DCX 165

PS
Mieszkam w Anglii więc kupować będę przez ibay. Niestety niektóre wzmacniacze nie są dostępne na angielskim rynku więc proszę o wyrozumiałość

Pozdrawiam
r
radzio-86-fall
Newbie
Newbie

Post autor: radzio-86-fall »

Polo 6m2

Hertz Dsk 165 / 160W
Hertz DCX 165 / 120W
Wzmacniacz Hertz EP5 /630W

Czy mój akumulator pociągnie? 550CCA / 60Ah / 12V czy trzeba będzie zmienić na mocniejszy czy tez zrobić to jakoś inaczej

Plus ewentualnie Sab 160 RMS
Awatar użytkownika
eniu1990
Newbie
Newbie

Post autor: eniu1990 »

1. Buczenie/piszczenie głośników - wraz z dodawaniem gazu zmienia się tonacja buczenia/pisku:
-kończące się szczotki alternatora
-zły styk masy
2. buczenie głośników (podpiętych pod wzmacniacz) - jeśli po odłączeniu chinch'y przy wzmacniaczu buczenie ustaje - spalony ścieżka/styk masy w radiu, najprostszy sposób aby zlikwidować buczenie to podłączyć kabelek do gniazda chinch (po zewnętrznej stronie i podłączeniu go do karoserii auta/ przewodu masy wzmacniacza, fot. poniżej)
mam nadzieję, że jeszcze komuś się to przyda.

Obrazek

Pozdrawiam,
Eniu.
Polo też ma być głośne..!
Mistrz Polski easca db race profesionalista 2014
Mistrz Polski easca dbl unlimited 2014
Rekord Polski easca dbl unlimited 2014 -- Pozdro dla maniaków Car Audio :D
Awatar użytkownika
Lemur_6n
Początkujący
Początkujący

Post autor: Lemur_6n »

Ja usterkę już naprawiłem . Niestety była to ta druga opcja wymieniłem radio i wszystko gra jak powinno . :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Miałem identyczną usterkę w tym tygodniu. Po podłączeniu wszystkiego buczenie w głośnikach narastające przy skręcaniu kołami i dodawaniu gazu. Powodem był brak masy na radiu. Głośniki podłączone do radia grały super. Natomiast pod wzmacniaczem buczały/trzeszczały/piszczały. Masa w radiu naprawiona i jest ok. Na szybkiego można sprawdzić to poprzez podłączenie kabla do obudowy radia i masy kabla RCA. Typowa usterka w radiach Pioneera.
p
paul.walker
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: paul.walker »

kupiłem radio pioneer cena 199zł w mediamarkt ,kazdy wie o którym pisze .Nie mam wzmacniacza i innych bajerów ,podłaczone jest do seryjnych głosników w drzwiach i seryjnych tweeterków jakie byly montowane w 6n . Zaczęły i buczec głosniki na desce ,gdy sie pojawia bas ,czuc jak cala deska chodzi . Co mam zrobic ,co wymienic ? tylko nie radio bo jest nowe
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""paul.walker""]kupiłem radio pioneer cena 199zł w mediamarkt ,kazdy wie o którym pisze .Nie mam wzmacniacza i innych bajerów ,podłaczone jest do seryjnych głosników w drzwiach i seryjnych tweeterków jakie byly montowane w 6n . Zaczęły i buczec głosniki na desce ,gdy sie pojawia bas ,czuc jak cala deska chodzi . Co mam zrobic ,co wymienic ? tylko nie radio bo jest nowe[/quote]

"Kapitanie, mamy za mało mocy"
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

radio ma za duzo mocy w stosunku do głośników albo po prostu skręć niżej podbicie basów bo pewnie walnąłeś na maxa ;)
p
paul.walker
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: paul.walker »

ok dziekuje za wyjasnienie , a co polecacie za glosniki w przod - oczywiscie zestaw tweeterki i basowe w drzwi . Skromnie tak do 250 ? Zeby wspolgralo z tym pionkiem
G
Gaary
Swój
Swój

Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś .Radio ma za mało mocy do napędzenia tych głośników i przy zwiększaniu glosności i podbiciu basów ,glośniko zaczynają charczeć.Potrzebujesz wzmacniacza do głośników ,żeby słuchać muzyki nieco głośniej.Co do zestawu to znajdziesz na allegro cos takiego jak GMS.
Awatar użytkownika
Szakal
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Szakal »

Ja bym sprawdzil mase na radiu...najlepiej podmienic radio i sprawdzic :)
n
niedzwiedzmilus123
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: niedzwiedzmilus123 »

Witam czy wie ktoś który z kabli glosnikowych w poli variant idących do drzwi kolor niebieski i brązowy z czerwonym paskiem to plus a który minus i czy kolejność ma znaczenie.Za porady dziękuję pozdrawiam
G
Gaary
Swój
Swój

[quote=""niedzwiedzmilus123""]Witam czy wie ktoś który z kabli glosnikowych w poli variant idących do drzwi kolor niebieski i brązowy z czerwonym paskiem to plus a który minus i czy kolejność ma znaczenie.Za porady dziękuję pozdrawiam[/quote]
ten z paskiem
to plus.ma znaczenie,jak podłączysz odwrotnie to głośnik będzie grał w przeciwfazie
Ostatnio zmieniony 04 sie 2015, 21:08 przez Gaary, łącznie zmieniany 1 raz.
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Z czerwonym kolorem zawsze +, teoretycznie znaczenie to ma, przy konkretnym car audio. Niektóre głośniki potrzebują prawidłowej polaryzacji ale zazwyczaj nawet jak na odwrót się podłączy to też działa.
Pomogłem ? Kliknij pomógł
n
niedzwiedzmilus123
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: niedzwiedzmilus123 »

Ok dziękuję za odpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”