[quote=""Jabolek""][quote=""Hektorbdg""]Sorki za odkop ale bez sensu jest zakładać nowy temat.
Ogólnie mam wahacz do wymiany (cofnięte koło) czytałem że jeden kolega musiał lekko podnieść silnik. Czy w 1.0 AEV będe musiał to też uczynić? Drugie pytanko, czy ciężka jest taka wymiana, dodam że to będzie moja pierwsza taka naprawa a za pewne mechanik zaśpiewa mi coś w granicach 100 zł, to już wole kupić sobie narzędzia i sam to ogarnąć. Oraz czy dostane nowy wahacz razem z wprasowaną tuleją, jeśli nie to ile może kosztować taka czynność?[/quote]
podnosisz przód samochodu na lewarku tak jak do wymiany koła, odkręcasz koło, okręcasz sworzeń wahacza który jest przykręcony 3 śrubami na klucz 13, okręcasz 2 śruby od wahacza - klucz 18, trzeba uważać żeby nie urwać śruby, jak nie będzie szło to szukaj warsztatu z pneumatem, wyciąganie wahacza wygląda następująco: odchylasz do tyłu przód wahacza, podważasz tył wahacza od tyłu i pchasz ku przodowi i sam wyskoczy. Składanie wygląda tak samo tylko w odwrotnej kolejności.
co do drugiego pytania to kupisz kompletny wahacz razem z tulejami[/quote]
Dzięki, mi też pomogłeś. Mam do wymiany przedni wahacz - zastanawiam się, czy kupić zamiennik, czy oryginał z
http://www.motocentrum.pl/wahacz,100571,wk TRW.