Witam wszystkich serdecznie, posiadam POLO 6N2 1.4 Benzynka z 2000 roku, podobnie jak wiele osób w tym temacie mam problem z aku. Auto zakupiłem z akumulatorem EUROSTART 50Ah 470A prąd rozruchu, na początku aku potrafił się rozładować z dnia na dzień do takiego stopnia że nawet nie potrafił zakręcić rozrusznikiem, prostownik, ładowanie ok. 10h i jakiś czas było OK, w międzyczasie elektryk stwierdził że prąd na lewo pobierają radio i uszkodzony moduł komfortu, radio odłączyłem i wymieniłem moduł komfortu tak że teraz jedynie alarm pobiera prąd podczas gdy auto stoi nieużywane. Ładowanie też OK.
Ostatnio zauważyłem że oczko na aku które intensywnie "świeciło" na zielono jakby troszkę "zbladło", postanowiłem więc doładować aku, prostownik, 12h ładowanie prądem 5A i na razie wszystko OK. Obawiam się jednak że ten akumulator nie podoła mrozom które nie daj Boże mogą zaatakować więc chciałbym zakupić nowy, sprawdzony aku.
Tu pojawia się problem gdyż nie wiem jaki aku był montowany oryginalnie w moim aucie a nie chcę zakupić za dużego gdyż autko robi krótkie trasy i mógłby on być wiecznie niedoładowany. Chciałbym zakupić VARTA serii Blue lub Silver Dynamic ale nie wiem jaki byłby odpowiedni do mojego autka, na stronie VARTY wyszukiwarka poleciła mi aku 52Ah 470A (blue dynamic) lub 52Ah 520A (silver dynamic). Na początku chciałem zakupić 44Ah 440A (blue dynamic B18) ale teraz sam nie wiem czy nie będzie za mały.
Chodzi o to aby podczas mrozów jeśli auto postoi 1-2 dni nie używane żeby nie było problemów z rozruchem.
Proszę o radę jeśli ktoś z forumowiczów ma taką jak ja Polówecze odnośnie aku jaki powinienem zamontować.
Dziękuję za poświęcony czas i życzę wesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia!
Hbrts pisze:Ostatnio wymieniłem aku bo stary już nie domagał.
Kupiłem Vartę Blue D24 60Ah 540 CCA za 260pln, z rozruchem nie ma problemu nawet po 2tyg. stania.
No tak, ale Ty masz TDI który wymaga więcej od aku, u mnie jest benzyna 60 KM, nie chcę kupić za dużego aku bo żona jeździ ok. 12 km dziennie do pracy i z powrotem więc wydaje mi się że nawet te 52Ah od Varty mogą być za mocne.
Nie mniej jednak dziękuję za radę, POZDRAWIAM!
Kurde, mam własnie taki sam akumulator jak kolega "Hbrts" pokazał i rano moja Polówa nie pali;/ tylko takie eee, eee, eee Silnik to 1.4 TDi 75km. Palę go na kable, trachh i chodzi.
Pojechałem do mechanika i powiedział mi, że ten akumulator ma za mało amperogodzin. Jak czytałem, to piszecie, że 60Ah zupełnie wystarczy, mechanik powiedział, że co najmniej 72. Co mam myśleć?
[quote=""Michau_193""]Kurde, mam własnie taki sam akumulator jak kolega "Hbrts" pokazał i rano moja Polówa nie pali;/ tylko takie eee, eee, eee Silnik to 1.4 TDi 75km. Palę go na kable, trachh i chodzi.
Pojechałem do mechanika i powiedział mi, że ten akumulator ma za mało amperogodzin. Jak czytałem, to piszecie, że 60Ah zupełnie wystarczy, mechanik powiedział, że co najmniej 72. Co mam myśleć?[/quote]
zero problemu z paleniem nawet bez webasto(baterie mi padły w pilocie przed wczoraj i nie było kiedy kupić), ile dziennie robisz km, może po prostu nie doładowany jest bo za blisko masz do pracy? przy ilu stopniach go próbujesz odpalić, może ten aku ma jakąś granicę sprawności, u mnie przy -20 jeszcze gada.
Codziennie do szkoły 12km i z powrotem 12km. Ostatnio w sobotę zrobiłem sobie dłuższą rundkę, więc powinien się doładować;/ No ale to jest przecież nowy akumulator. Odpalić próbowałem go przy -10 stopniach.
Nawet w tym tygodniu wziąłem aku do piwnicy (ok.20stopni) i ładowałem go przez całą noc. Rano podłączyłem i eee, eee, i znów musiałem na kable.
Nie znam się za bardzo na elektronice ale wg mnie na to wskazuje, że ten aku jest za słaby.
No i właśnie w tym problem, że dwóch majstrów akumulator sprawdzało i obydwoje powiedzieli , że jest dobry.
Czy faktycznie to 60 Ah może być za słaby? Czy problem tkwi gdzieś indziej?
[quote=""Michau_193""]No i właśnie w tym problem, że dwóch majstrów akumulator sprawdzało i obydwoje powiedzieli , że jest dobry.
Czy faktycznie to 60 Ah może być za słaby? Czy problem tkwi gdzieś indziej?[/quote]
a jak sprawdzali bo w tych naszych majstrów to ja już nie wierzę, skoro pali z kabli to co może być innego niż aku, u mnie przy tym samym modelu i silniku pali bez problemu
jeszcze może być że rozrusznik kuleje na tulejkach
Też tak mówię, że skoro pali na kable to co innego niż aku.
Majster jak sprawdzał to nie wiem, ale sprawdził na ile jest naładowany i coś jeszcze, właśnie tą sprawność.
A stanie się coś jak kupie 72 Ah??
Ja kupiłem w zeszłym tygodniu Bosch Silver 60ah 530 CCA i jestem bardzo zadowolony, brałe też pod uwagę Vartę ale sprzedawca mi odradził bo podobno miał już kilka reklamacji, kupowałem prosto w hurtowni więc pewnie jakieś pojęcie mają, zapłaciłem 300zł.
Może wydawać się głupie ale za każdym razem jak wychodzę z auta i zamykając za sobą drzwi prawie zawsze kopnie mnie prąd. Czy to może mieć coś wspólnego?