1.6 16V a LPG? - rozważania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

A co szpongi ojsrałeś? :cool2:
no dobra pojedyncze wybryki jak jest równiutka droga ok, ale jechac gdzieś w Polskę i trzymać prędkość podróżną 120-130kmh na drodze którejś tam kategorii chyba przyznacie że nierealne na tej glebie
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Borek
Ty jak zwykle przesadzasz bedziesz mial ksywe antyglebowiec :)

a co do spalania... ktos napisal ze 1.6 16V mniej spali niz 1.4 16V ? Mi sie udało zejsc po modach ponizej 5 l na 100 :D Szczerze jak patrze na spalanie 1.4 16V uwazam ze GTI duzo wiecej nie wezmie to sie zastanawiam po co gaz. Jezdze teraz kumpla ibiza i za 40 zł jak robilem 100 km w miescie tak robie na gazie nia jakeis 130 ta ibiza a tez ma 1.4. Mnie jakos gaz nadal nie przekonuje.
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Mnie też nie szczególnie przy tak małej pojemności. Gaz jest dobry gdy różnicę zaczyna być widać. Przy tak małej pojemności trochę to brak sensu. Do tego w GTI...

Co do jazdy na glebie to ja już jeździłem takim polo (6N) zglebowanym dość ostro. U mnie w mieścinie musiałem czasami na jedynce po dziurach przejeżdżać by czegoś nie urwać. Jedyna zaleta to fajne prowadzenie w zakrętach. A mój póki co stoi na normalnym zawieszeniu i jak jechałem od handlarza to zgubiłem tą zaślepkę co jest na dole w zderzaku, ale mną praktycznie nie wytrzęsło. 120-140 km/h non stop. Znajomy z Yarisa D4D przede mną dziwił się , że spokojnie dotrzymuje mu 1.4 8V kroku.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

mi gti pali średnio jeżdżąc spokojnie 32litry na 500km czyli 6,4l/100km, na trasie można zejść niżej ,ale i przy ostrej zabawie wciągnie ponad dychę. a co do gazu to kumpel ma w ibizie cuprze z ABF'em sekwencje brc s24 za 2,700zl i różnice czuć w jeździe i nie tylko bo nawet dźwięk silnika jest inny, na gazie cichy i płynny a na pb czuć metaliczny warkot i słychać syk chlipanego powietrza przez seryjny dolot ,wiec nikt mi nie wkręci ze gaz jest dobry,nigdy tego nie założę do swojego auta.Już nie wspominam o innych autach moich kumpli które po 20 latach jazdy na pb chodziły jak zegarek a po kolejnych 3 latach eksploatacji w Polsce na lpg kończyły się ich żywota :( fakt ze moje gti traktuje bardziej jako zabawkę i hobby i wole zrobić mniej kilometrów o polowe niż jeździć i tankować lpg, co innego gdy ktoś traktuje auto tylko jako środek transportu i liczy każda złotówkę przy dystrybutorze, ale zawsze jest tdi. a jeśli chodzi o trasę to na 2000km trasie z polski do anglii w trasie spalil 30l na 500km jadąc z prędkościami 130-180km/h :cool2: (prędkość z navi)
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

temat został rozebrany już na kawałki pierwsze, żeby zakładać gaz trzeba wyłożyć sporą sumę i poźniej sporo jeżdzić, ale przy dużej ilości kilometrow sie zwraca, gadanie że trzy lata na LPG rozwalą silnik to kompletna bzdura, moj przedni pojazd jakim był fiat tempra przejechał 240tyś km na gazie i silnik był w niezłym stanie. Oczywiście zaraz odezwą się głosy że gaz w GTI to profanacja, jednak ja chociaż uważam że GTI to super autko nie jest na tyle wyjątkowe zeby kogoś kamieniować za LPG.
Ja np przy silniku 1,6 8V, na miescie jeżdzę na benzynie ale jako że mam 100km z pracy do domu jednak na trasie jadę na CNG, i jakoś nie marudzę. Niestety instalację mam mieszalnikową, ale jakoś muszę z tym żyć, i do zmiany silnika tak niestety musi zostać. :(
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""borys_wrocek""]Oczywiście zaraz odezwą się głosy że gaz w GTI to profanacja, [/quote]
Odezwaly sie juz od poczatku.
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Ostatnio na Shellu ktoś BMW 7 (poprzedni model, nie najnowsza) tankował za 20zł (oczywiście LPG). To jest dopiero profanacja :D Na sam rozruch to pewnie 10zł gazu łyka. Innym razem widziałem jak gość zalewał gazu za 10zł do starej Astry.

Nadal jestem zdania, że LPG w małolitrażowym autku to pomyłka. A Fiat Tempra to na wszystkim pojedzie ;)

Tankowanie LPG do GTI to tak jakbyś chciał TDI na smalcu w kostkach jeździć. Nie ma realnych oszczędności na dłuższą metę. Chyba, że to auto do robienia kilkadziesiąt kilometrów rocznie. No, ale w takim razie nie lepiej diesla kupić?
Awatar użytkownika
ThundeR
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: ThundeR »

ja miałem służbowego golfa 2 1,6 LPG na gazie zrobił w rok ponad 60 tyś km bez żadnej awarii czy usterki

parę dni temu koleś z wioski obok kupił golfa 5 gti dziś go gazował :crazy:
b
borys_wrocek
Swój
Swój

szególnie po wypowiedziach że ktoś nigdy nie zatankuje LPG, chyba brakuje wtedy podstaw do jakieś rzetelnej wypowiedzi. TO mniej wiecej tak jak z iphonem, dużo narzekają ale nikt w ręce nie miał ani na wystawie nie widział.
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""borys_wrocek""]szególnie po wypowiedziach że ktoś nigdy nie zatankuje LPG, chyba brakuje wtedy podstaw do jakieś rzetelnej wypowiedzi. TO mniej wiecej tak jak z iphonem, dużo narzekają ale nikt w ręce nie miał ani na wystawie nie widział.[/quote]

Mam iPhone i dwa auta w gazie również w życiu przerobiłem. Jest różnica i nie wmawiajcie. Poza tym smród jaki się za kimś ciągnie jest nie do zniesienia. Od razu wiadomo, że bidula miał tylko na zakup sprowadzonego GTI i grosza więcej.
b
borys_wrocek
Swój
Swój

[quote=""Tomek001""][quote=""borys_wrocek""]szególnie po wypowiedziach że ktoś nigdy nie zatankuje LPG, chyba brakuje wtedy podstaw do jakieś rzetelnej wypowiedzi. TO mniej wiecej tak jak z iphonem, dużo narzekają ale nikt w ręce nie miał ani na wystawie nie widział.[/quote]

Mam iPhone i dwa auta w gazie również w życiu przerobiłem. Jest różnica i nie wmawiajcie. Poza tym smród jaki się za kimś ciągnie jest nie do zniesienia. Od razu wiadomo, że bidula miał tylko na zakup sprowadzonego GTI i grosza więcej.[/quote]
??? wytłumacz co napisałeś ???
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

No, ale co nie jest zrozumiałe?

Nie czujesz smrodu jaki się ciągnie za samochodem zasilanym LPG? Już wolę jechać za starym kopcącym dieslem. Jest to coś co przypomina zapach zgniłych jajek.

Poza tym oszczędność przy normalnej eksploatacji jest naprawdę pozorna. Zanim wyregulujesz instalację i wyjeździsz różnicę paliwa dawno pewnie sprzedasz auto.
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

[quote=""Tomek001""]Jest to coś co przypomina zapach zgniłych jajek.
[/quote]

Taki smord zostawiaja auta ktore jada na Pb i dopalaja zanieczyszczenia w katalizatorze kolego :)
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Dla mnie jest to wszystko dziwne. Po co kupować taki silnik do LPG.
Dlaczego producent nie montuje instalacji LPG w GTI? :lol:
To tak jakby kupić zestaw Denon'a i podłączyć do tego słuchawki Clatronic.
Sprawa jest prosta. Nie masz na paliwo nie kupuj GTI.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
b
borys_wrocek
Swój
Swój

[quote=""Tomek001""]

Mam iPhone i dwa auta w gazie również w życiu przerobiłem. Jest różnica i nie wmawiajcie. Poza tym smród jaki się za kimś ciągnie jest nie do zniesienia. Od razu wiadomo, że bidula miał tylko na zakup sprowadzonego GTI i grosza więcej.[/quote] co do smrodu tu masz jakieś urojenia, spaliny LPG są praktycznie bezwonne. Od razu wiadomo że musiał mieć 3 klocki więcej żeby założyć gaz .

[quote=""Artpolo""]Dla mnie jest to wszystko dziwne. Po co kupować taki silnik do LPG.
Sprawa jest prosta. Nie masz na paliwo nie kupuj GTI.[/quote]
Co za pieprzenie bzdur, chyba nie ogarniasz tematu że na benzynie jezdzisz tylko ze względu na pazerność koncernów paliwowych, kupuje silnik GTI zeby mieć więcej mocy, kupuje gaz żeby nie dać zarabiać innym i zostawić kasę na dalsze mody.

[quote=""Artpolo""]Dla mnie jest to wszystko dziwne. Po co kupować taki silnik do LPG.
Dlaczego producent nie montuje instalacji LPG w GTI? :lol:
[/quote]
montuje się gaz w autach tego typu np. VW Sirocco GT-24

To że benzyna jest najpopularniejsza nie znaczy że jest najlepszym paliwem. Coraz wiecej aut będzie jezdzic na gaz, Z wielu powodów z których dwa najważniejsze: ekonomia, ekologia. Zakończmy ten głupi temat bo dyskusja jest kretyńska, wszyscy wiemy że Słowacki wielkim poetą był . Ludzie którzy jeżdzą na gaz będą dalej jezdzili i oszczędzali, fanatycy stwierdza że gaz to profanacja i do niczego nie dojdziemy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”