Pola6N by GONIA ;-)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
GONIA
Początkujący
Początkujący

Post autor: GONIA »

[quote=""paroof""]jak sie bawic to na calego. masz czas to odziej wszystke w polerke ;p[/quote]
a jakieś bardziej szczegółowe wskazówki Paroof mi podsuniesz?? czego użyć by efekt był :good:
Obrazek
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

Gonia zadnej filozofii w polerce nie ma, trzeba "tylko" troche czasu, chęci i CIERPLIWOŚCI

najpierw traktujesz felgi preparatem do usuwania starych powłok lakierniczych - SCANSOL sie nazywa, mozesz go kupic w kazdej mieszalni lakierów samochodowych w puszcze litrowej bądź mniejszych...

nakladasz na felgi, lakier sie łuszczy, po usunieciu lakieru traktujesz felgi kolejno papierami ściernymi i wodnymi od największej gradiacji do tych najdrobniejszych wodnych, jak dojdziesz to wodnego 2000 to juz po tym będziesz widziala swoje odbicie w feldze, nastepnie polerka maszynowa bądź jak kto woli ręczna pasta AUTOSOL do polerowania aluminium :)
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

ale powiem Ci szczerze, ze wzór tych borbetów nie będzie pasował do polerki, miałem identyczne w rozmiarze 15x7j

środki miałem w oryginalnym lakierze a tylko same ranty spolerowane na lusterko i wyglądało to na moim aucie tak:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mam nadzieje, ze te fotki Cie w pewnym stopniu zachęcą :)
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

[quote=""Paffcio""]Gonia zadnej filozofii w polerce nie ma, trzeba "tylko" troche czasu, chęci i CIERPLIWOŚCI

najpierw traktujesz felgi preparatem do usuwania starych powłok lakierniczych - SCANSOL sie nazywa, mozesz go kupic w kazdej mieszalni lakierów samochodowych w puszcze litrowej bądź mniejszych...

nakladasz na felgi, lakier sie łuszczy, po usunieciu lakieru traktujesz felgi kolejno papierami ściernymi i wodnymi od największej gradiacji do tych najdrobniejszych wodnych, jak dojdziesz to wodnego 2000 to juz po tym będziesz widziala swoje odbicie w feldze, nastepnie polerka maszynowa bądź jak kto woli ręczna pasta AUTOSOL do polerowania aluminium :)
[/quote]
:grin: już widzę swoje odbicie w feldze ;) cierpliwości mi nie brak, także powoli mam nadzieję dojdę do wymarzonego efektu i będę się mogła pochwalić swoją pracą. Paweł dziękuję za jasne i czytelne objaśnienie sprawy ;) Powiedz mi jeszcze proszę ile rodzai papierów trzeba kupić- grubość?mniej więcej? i jaka jest cena tego scansolu? Pozdrawiam :)
Już doczekać się nie mogę jak będę mieć urlop i zabiorę się do pracy przy moich borbetkach ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lobuz »

Papierów im więcej tym lepiej hehe
Tam gdzie masz duże wżery, rysy (takie od przytarć o krawężnik etc) no to wypadało by tak zacząć czymś między 100 a 200
Jeśli nie masz takich dziur, rys to myślę, że na początek 400 a może nawet 600 będzie dobry i później 600 ( jeśli zaczniesz od 400) 800, 1000, 1500, 2000 i na koniec żeby było cacy 2500 i po tym Autosol. Cena scansolu to jakieś ~30 zł za tą mniejszą puszkę, która na same ranty powinna Ci wystarczyć.
Jest trochę o polerce felg na forum i w necie, poczytaj pooglądaj.
Cierpliwości życzę, a efekt będzie na pewno.

Tu masz linki:
Autosol: http://allegro.pl/pasta-autosol-75-ml-s ... 93358.html
Scansol: http://allegro.pl/scansol-usuwanie-star ... 38797.html

:oki:
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

Paffcio tak się przypatruję tym zdjęciom które mi wysłałeś i wydaje mi się że twoje felgi w środku(ramiona gwiazdy) były bardziej srebrne niż u mnie- u mnie to jakby troszkę w kolorze piasku albo mi się wydaję? hmmm :scratch:
Nie ma co jak bym taki efekt jak twój osiągnęła to będę prze szczęśliwa :yahoo:

Lobuz Oj dziękuję teraz już wiem wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy.... a zatem czekam na urlop(w połowie lutego) i realizacja planów się rozpocznie :butcher:

Pozdrawiam serdecznie, jeśli komuś się coś jeszcze przypomni piszcie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

GONIA scansol nakładaj bardzo powoli,małym pędzelkiem na ranty i nie żałuj go :)
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

[quote=""pawellini""]GONIA scansol nakładaj bardzo powoli,małym pędzelkiem na ranty i nie żałuj go :)[/quote]
Dobrze zastosuję się do twojej rady, dziękuję Paweł:)
Obrazek
Awatar użytkownika
vwmaro
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: vwmaro »

Bardzo ładne polo. Pozdrawiam i życzę dalszych modów. :))
VW Polo 6N - Hella Black Magic
VII PKP Ślesin 2012| VIII PKP Ślesin 2013| IX PKP Ślesin 2014
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Gustowne i zadbane Polo w pięknym i jakże rzadkim kolorze LN5Y (a nie LNSY :grin: ) :oki: P
Zycze powodzenia w dalszej eksploatacji i przy modach :bye:
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

mareck, TranceMorpher dziękuję Panowie za miłe słowa ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lobuz »

GONIA
jak tam polerka idzie? Zanabyte odpowiednie sprzęty do roboty?
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

[quote=""Lobuz""]GONIA
jak tam polerka idzie? Zanabyte odpowiednie sprzęty do roboty?
[/quote]
Witam serdecznie ;) hmm... prace z felgami troszkę się opóźniły, niestety(paczka z preparatami z allegro szła ponad tydzień :angry2: ) to długa historia... :( na moje nieszczęście wkońcu dotarła jak już mój urlop dobiegał końca :(
Na chwilę obecną jestem w trakcie renowacji- już widać bardzo znaczącą różnice która bardzo mnie cieszy :) pewnie niektóry stwierdzą ze nie wyglądają idealnie,ale co tam najważniejsze że zniknęły te czarne nadżerki z rantów oraz inne znaczne ubytki . Jak tylko będę mieć wolny dzień w pracy będę kontynuować ;) powoli powoli do celu lecz nie powiem czas mnie goni. Pozdrawiam serdecznie
Obrazek
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: xdavvex »

dzialaj ,dzialaj zalatw L4 i do boju :D :crazy:
Mój kawałek szarej blachy

Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ślesin 2012
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

[quote=""xdavvex""]dzialaj ,dzialaj zalatw L4 i do boju :D :crazy:
[/quote]
hi hi :D :rotfl:
dziękuje za wsparcie ;) ;)

Panowie a zna któryś z was jaką sprawdzoną metodę na mechaniczne wypolerowanie rantów?? bo moje jak narazie aż tak mocno nie błyszczą :D
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta sprzedane /kasacja”