WYBÓR GŁOŚNIKÓW pytania, porównania, opinie itd...

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

2
2mek
Początkujący
Początkujący

Post autor: 2mek »

tak jak mówił turzol i patrząc na sama cene znajdziesz te sam komplety po 749zł,a żal nie skorzystać bo to inna klasa głośników.
"...Ja mam reggae wydrapane w sercu jak tagi w tramwajach..."
moja 6n viewtopic.php?f=56&t=27944
Sprzedam viewtopic.php?f=6&t=15962

Kupię [url=http]viewt
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

w kwestii mat do wygłuszania, polecam APAMA.PL
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: majkel0908 »

[quote=""krzyDOLAR""]
w kwestii mat do wygłuszania, polecam APAMA.PL[/quote]

a jak to jest z tymi matami bitumicznymi, bo często spotyka się opinie, że te maty z allegro po 5 zł za sztukę nie są najlepsze, odklejają się itp. Lepiej dozbierać i kupić coś lepszego. Chce latem wygłuszyć drzwi i się nad tym zastanawiam. Ostatnio szukałem trochę na ten temat i ponoć te maty http://allegro.pl/mata-wytlumiajaca-gms ... 91110.html są dobre. Tylko koszt wytłumienia drzwi rośnie w porównaniu do tych mat bitumicznych.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

[quote=""majkel0908""]często spotyka się opinie, że te maty z allegro po 5 zł za sztukę nie są najlepsze[/quote]nie sugerowałem się opiniami, kupiłem kilka arkuszy tej maty:
Obrazek
i przy głośnikach 50W RMS, czuć różnicę w jakości dźwięku. wiadomo, nie jest to jakiś super profesjonalizm, ale jak na prosty zestaw odseparowany w cywilnym polo - sprawdza się.
2
2mek
Początkujący
Początkujący

krzyDOLAR
a jak z masą mat na 1m2, lżejsze niż 2kg :?:

Kupię [url=http]viewt
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""majkel0908""][quote=""krzyDOLAR""]
w kwestii mat do wygłuszania, polecam APAMA.PL[/quote]

a jak to jest z tymi matami bitumicznymi, bo często spotyka się opinie, że te maty z allegro po 5 zł za sztukę nie są najlepsze, odklejają się itp. Lepiej dozbierać i kupić coś lepszego. Chce latem wygłuszyć drzwi i się nad tym zastanawiam. Ostatnio szukałem trochę na ten temat i ponoć te maty http://allegro.pl/mata-wytlumiajaca-gms ... 91110.html są dobre. Tylko koszt wytłumienia drzwi rośnie w porównaniu do tych mat bitumicznych.[/quote]

Generalnie jak chcesz lecieć po taniości to od biedy można zastosować maty bitumiczne, które w stosunku do mat butylowych są kilka razy cięższe, mają gorsze właściwości tłumiące i są uciążliwe jeśli chodzi o użytkowanie auta w lecie - znam przypadki jak spływały z blachy niczym kisiel oraz lubią śmierdzieć. Za 300zł kupisz wystarczającą ilość mat np. STP Vibroplast które starczą na dokładne oklejenie drzwi przednich, a efekt będzie kilka razy lepszy niż maty bitumiczne, to ci gwarantuje. Przerabiałem już wiele materiałów tłumiących w aucie i pod względem właściwości wytłumienia, lekkości maty alu-butylowe są póki co najlepszym wyborem.
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""turzol""]Przerabiałem już wiele materiałów tłumiących w aucie i pod względem właściwości wytłumienia, lekkości maty alu-butylowe są póki co najlepszym wyborem.[/quote]

Myślę, że nie ma sensu kombinować z tymi matami bitumicznymi. Lepiej dołożyć i zrobić raz a porzadnie :grin:
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

majkel0908
Słuszne podejście :thumbsup: Akurat w tym wypadku kto oszczędza płaci 2razy i mówie to z pełną odpowiedzialnością na wytłumianiu drzwi w Polo zjadłem nie jedne zęby :)

Poniżej filmik jako ciekawostka, kręcone aparatem.
http://www.youtube.com/watch?v=dtU2pirrTm0

W rzeczywistości oczywiście wrażenie odsłuchowe są o niebo lepsze , woofer zamiatał nogawkami
W drzwiach znajduje się mata STB Vibroplast - blacha wewnętrzna 2x warstwy, blacha zewn. wmocniona dodatkową blachą alu i na to jeszcze poleciałem 2 warstwy STP. Miejsca trudno dostępne są wytłumione pastą antywibracyjną Brax
Za głośnikami plastry Focal Plain Chant.
Obrazek
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Jak będę u siebie robił drzwi to wezmę raczej maty gms 04 czy coś w tym stylu :)
A ile mniej więcej potrzeba w m2 tych mat żeby wygłuszyć drzwi? oczywiście polo 3d. Około 2 m2 starczy czy trochę więcej? :)
Awatar użytkownika
Gulunio
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Gulunio »

w 5d jak mierzyłem to jest 80x60 a to razy 2 i masz jedne drzwi ;)
Evergreen :)

Klucze 2010 | Kozienice 2010 |...
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Gulunio""]w 5d jak mierzyłem to jest 80x60 a to razy 2 i masz jedne drzwi ;)[/quote]

dzieki :) w 3d będzie trochę węcej :)
b
blaem
Newbie
Newbie

Post autor: blaem »

witam, nie chcialem zakladac nowego tematu, a tez nosze sie z zamiarem zakupienia glosnikow do boczkow. Czyli z tej pary hertz vs. powerbass to zdecydowanie polecacie te drugie. A jezeli wzieloby sie jeszcze pod uwage Helixy 62c, jbl gt5-650c albo hertz hsk 165? to ktore warto kupic? Glosniki beda podlaczone pod radio, nie bedzie wzmacniacza. Czy dalej najlepsze sa Powerbass?

pozdrawiam
2
2mek
Początkujący
Początkujący

[quote=""blaem""]Glosniki beda podlaczone pod radio [/quote]
ale jakie radio :?: jak muza :?:

Kupię [url=http]viewt
b
blaem
Newbie
Newbie

Post autor: blaem »

radio jeszcze sprawdze w samochodzie, ale jest to jvc 4x45w, natomiast modelu nie jestem w tej chwili podac dokladnie. A co do muzyki to nie mam zadnych specjalnych wymagan, wszystko jak leci, a przede wszystkim - radio:D

radio to JVC kd-s811r
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Myślę że dobre będą głośniki u-Dimension Element Comp 6 http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-6 ... 60752.html. Cena w miarę ok. Pod radiem też da rade :) Na wielu forach CA chwalone :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”