[quote=""Marcin84""]Witam Panowie. Jestem szczęśliwym posiadaczem VW polo 95 z silnikiem 1.3 ADX 55 Km (niestety z gazem ale innego wyjścia niema) i nie znam się na mechanice :-( . Moje pytanie brzmi następująco : Jaki Silnik mogę włożyć by nie ingerować zbytnio w przeróbki ten niestety nawet z tak mała budą sobie nieradzi

. Wiem że ten ma gaźnik więc pewnie mogą się jakieś problemy pojawić. Docelowo chciał bym by moc auta oscylowała w okolicy 80 Km. Brak mi wiedzy w tematyce VW więc proszę o jakąś radę bym wiedział za czym się rozglądać

[/quote]
najtańsza opcja to AEA, silnik 8V, 75KM na monowtrysku czyli cały osprzęt podejdzie od ADX jednak proponuje wymienić również kompa.
[quote=""plbartek89""][quote=""Jabolek""]tylko napisz na czym Ci najbardziej zależy, na mocy i osiągach czy na ekonomii[/quote]
Na wstępnie dzięki za szybkie info , własnie na jednym i drugim tak myślałem ze instalacja nie podejdzie. Chciałbym wymienić sam silnik ew. silnik + skrzynia bez osprzętu ponieważ starego i tak nie sprzedam a nie chce pakować niewiadomo jakich pieniędzy w ten samochód bo tak naprawdę służy tylko do dojazdów do pracy i to nie mnie. A chce coś mocniejszego bo 44kw to straszny muł i do tego jeździ 50/50 autostrada miasto i przy 130 mam 4,5k obrotów.[/quote]
śmiało zmieniaj na AEE (75KM) - najrozsądniejsza opcja, osprzęt podchodzi bez zająknięcia i jw. zmieniaj kompa, skrzynka też jakaś dłuższa by się nadała.