Szukajka sie klania viewtopic.php?f=12&t=12874&hilit=swiece
Nie smec forum nowymi niepotrzebnymi postami Tylko nie zakladaj zaraz tematu kopolka zaplonowa - jaka wybrac z obudowa metalowa czy bez Polecam ci Sam Naprawiam troche tez tam jest opisane.
Zraszta idziesz do sklepu moto podajesz kod silnika/rocznik i ci wszystko dobiora
swiece sa na tyle tanie i ogolnodostepne ze taki post jest troche dziwny Wymieniasz je jak przychodzi czas i tyle.
Za komuny je piaskowali, wykrecali, ustawiali odstepy miedzy elektrodami itp. Ale to byly inne czasy i inna technika.
możesz co jakiś czas czy jakieś 10 tyś km papierkiem wodnym deliktanie oczyścić z nagaru, sprawdzisz co do żywotności to każdy materiał się starzeje i traci właściwości przewodzące tak samo jak kable WN także tutaj nic nie zrobisz bo w sumie na to wpływu nie mamy,
Czasem nawet się zdarzy że jak kupisz komplet świec to jedna z nich może być walnięta i nie ma tu znaczenia marka.
Co do świec zgadza się miałem taki przypadek u siebie:/ nowe świece i po jakimś tyś km jedna nie dopalał, zmieniłem komplet na beru i jest git, a co do zwiększenia żywotności to nie ma co się produkować tak jak koledzy piszą nie są to wielkie koszta wymiany na nowe.
Pozdro.
Osobiście 30-pare tk + LPG zrobiłem na boschówkach bez wykręcania i czyszczenia, ale po założeniu NGK nie zamieniłbym ich na żadne inne. Zupełnie inna kultura pracy silnika. Koszt ok 65 pln za komplet.