TU pytamy jaką nawigację wybrać i dlaczego?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Zibi3""]Na Automapie w Noki słyszałem osobiście[/quote]
A ja nie znam Nokii na której działałaby AutoMapa :) AM nie działa na platformie Symbian. A nie słyszałem o nokii z Win mobile.
Awatar użytkownika
gwozdz
Administrator
Administrator

Post autor: gwozdz »

ostatnio w moje ręce wpadła navi Lark 35.8
co możecie o niej powiedzieć ??
czy jest coś warta czy lepiej darować ją sobie ??
dodam że ma wgraną mapęmap czy jak to się tam nazywa
Jak się nie ma co się lubi.... to się kocha żonę.

it's nothing personal i don't like anybody
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""gwozdz""]czy jest coś warta czy lepiej darować ją sobie ??[/quote]
Za free ją masz, czy za jakąś zapłatę ?
Generalnie z tego co piszą w sieci to nic innego jak lark 5.7 tylko z inną mapą. Ja mam aktualnie 35.7 od TP'sy ii śmiga jak zły. Na najnowszej AM trochę się czasem zwiesi, ale reset i już działa dalej.
Sprzęt jest prosty i fajny. czego więcej chcieć.
Awatar użytkownika
gwozdz
Administrator
Administrator

Post autor: gwozdz »

no ja tez właśnie dostałem ją od TP :jester:
tylko jest taki problem że niby na mapie są wszystkie miejscowości nawet największe dziury a pomimo tego że jak chce wytyczyć trasę do takiej właśnie dziury to pojawia się komunikat że albo danego adresu nie ma w bazie albo wprowadziłem błędne dane
Jak się nie ma co się lubi.... to się kocha żonę.

it's nothing personal i don't like anybody
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Planuję zakup navi. Budżet do 300 zł. Nie zależy mi na dużym wyświetlaczu (jak będzie miała dobrze, jak nie też dobrze:)), 137 róznych lektorach, i takich tam różnych niepotrzebnych bajerach. Za to chciałbym mieć dokładną mapę polski (TomTom mnie w niedziele zaprowadził na stację benzynową... której nie było), i różne przydatne opcje, np. Omiń blokadę czy Wybór alternatywnej trasy, oraz żeby była czytelna i z w miare przemyślanym menu. Jeździłem na pożyczonej Navii z biedronki i nie zawiodłem się ani razu, zawsze zaprowadziła mnie pod samą furtkę. Co polecacie ?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Diego69""]Co polecacie ?[/quote]
Nawigację z biedronki :grin:
A poważnie, to coś z systemem Windows CE. Na to możesz wrzucić prawie każdą mapę. I AutoMapę i TT, iGo, MapaMap, Sygic i wiele innych.
To jaki sprzęt wybierzesz to już kwestia pieniążków. Za 300zł całkiem dobry sprzęt już kupisz. Ja ciągle polecam Lark'a. Tanio i dobrze.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

[quote=""czaja""][quote=""Diego69""]Co polecacie ?[/quote]
Nawigację z biedronki :grin:
A poważnie, to coś z systemem Windows CE. Na to możesz wrzucić prawie każdą mapę. I AutoMapę i TT, iGo, MapaMap, Sygic i wiele innych.
To jaki sprzęt wybierzesz to już kwestia pieniążków. Za 300zł całkiem dobry sprzęt już kupisz. Ja ciągle polecam Lark'a. Tanio i dobrze.[/quote]

Narazie niestety navi musi pójść w odstawkę, za dużo szalałem samochodem i pogiąłem tarcze hamulcowe, a na oponach przez miesiąc ubyło 5mm bieżnika...
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Diego69""]Narazie niestety navi musi pójść w odstawkę, za dużo szalałem samochodem i pogiąłem tarcze hamulcowe, a na oponach przez miesiąc ubyło 5mm bieżnika...[/quote]
Jak komplet tarcze/klocki to 300-400zł pojdzie.
Awatar użytkownika
klimens
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: klimens »

Panowie co do Navi to polecam sprzęt który nazywa się Smart GPS SG760 Vision. Fajnz ale niestety nie tani sprzęt. Mam coś takiego, wgrana jest do tego Automapa na całą Europę łącznie z Rosją. Fajnie się sprawuje, wielokrotnie jak zgubiłem się w Germanii to pomogła mi wydobyć się z problemów :grin: Fajną opcją jest odbiornik TV analogowej, dzięki czemu jak spałem w samochodzie nie musiałem ciągle słuchać niemieckiego szwargotania. Sprzęt nie gupi zasięgu, ma duzy panoramiczny wyświetlacz, także naaaprawdę polecam :piwo:
VW mym bogiem Polo nałogiem Mandaty obawą Prędkość podstawą.

I like my SDI
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""klimens""]Fajną opcją jest odbiornik TV analogowej[/quote]
Bo smart GPS to taki mały kombajn. Proste urządzenia na winCE i nic więcej nie potrzeba. Chyba że lubi się fajerwerki i wodotryski.
Awatar użytkownika
klimens
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: klimens »

[quote=""czaja""]klimens napisał(a):
Fajną opcją jest odbiornik TV analogowej

Bo smart GPS to taki mały kombajn. Proste urządzenia na winCE i nic więcej nie potrzeba. Chyba że lubi się fajerwerki i wodotryski.[/quote]

Jakby ktoś potrzebował to kupić i chciałby to zrobić w Media Markt lub Saturn to piszcie do mnie na prv.
VW mym bogiem Polo nałogiem Mandaty obawą Prędkość podstawą.

I like my SDI
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Joker »

Witam.
Proszę kolegów doradźcie jaką nawigację wybrać coś z około 5 calowym wyświetlaczem w granicach 200-300zł.
Patrzyłem na larka 50.5 HD ma 128 mb ramu ale podobno auto mapa się wiesz :/ Może coś innego doradzicie ;(
Obrazek
k
kosacki
Newbie
Newbie

Post autor: kosacki »

za 200-300zł

http://allegro.pl/goclever-navio-500-od ... 44152.html

http://allegro.pl/gps-goclever-5066-map ... 41132.html

http://allegro.pl/nawigacja-gps-gocleve ... 41646.html

czyli reasumując goclever 5066 najlepiej z ekranem HD albo goclever navio 500.

Ja jakoś bardziej przekonany do goclevera jestem niż larka.
Osobiście używałem MIO i Goclevera a przez jakieś 2 tygodnie LARKA.

Moim zdaniem najlepiej wykonane jest MIO ( miałem model moov 200pl z 3 calowym wyświetlaczem ). Jednak MIO się troszkę ceni w porównaniu do GoClevera i LARKA.
Korzystałem z Goclevera bodajże 5055 ( ale mi ukradli :) a teraz dla ojca wziąłem 5066 z ekranem HD.
Larka miałem już nie wiem jakiego ale jakoś nie przypadł mi do gustu.

Teraz podsumowanie:

MIO moov 200 jest super satelity łapie błyskawicznie, trasę przelicza w mig, potrafi złapać zasięg nawet w domu, bardzo dobre wykonanie i uchwyt który działa niezawodnie. Wadą jest bateria która na tak małym ekranie mogłaby trzymać dłużej. Podczas całego okresu eksploatacji ( jakieś 2,5 roku pojawiła się pionowa linia na ekranie ale na szczęście byłą jeszcze gw więc to usunęli ) poza tym zastrzeżeń brak. Aha i ekran 3.2' niby wystarcza ale chciałoby się mieć ciut większy np. 4,3'.

GoClever 5055 duży ekran :) fajnie się jeździło na nim dopóki mi nie ukradli. Dobra widoczność na słońcu i rewelacyjny stosunek cena/jakość. Troszkę wolniej łapał satelisty niż MIO i troszkę słabszy zasięg ale ogólnie dawał radę. Jakoość wykonania samej nawigacji bardzo dobra i dobre materiały. Troszkę gorzej z uchwytem :/ problem był taki że podczas jazdy troszkę trzęsło nawigacją :/ zdarzało się także że uchwyt na mrozie potrafił odpaść jak była zimna szyba. To tyle jeżeli chodzi o wady goclevera 5055

goclever 5066 FM BT z ekranem HD. Miazga :) Bardzo mi się podoba ta navi. Ma bluetooth który po podłączeniu z telefonem daje możliwość wykorzystania navi jako zestawu głośnomówiącego który działa całkiem znośnie :) ma transmiter FM ale to raczej :) taki prowizorka ;) ma bardzo czytelne menu i nie ma żadnych problemów żeby wrzucić tam automapę czy inną jakąkolwiek mapę. Poprawiono łapanie zasięgu i szybkość przeliczania tras w stosunku do modelu 5055. Jakość wykonania bardzo dobra nic nie trzeszczy nie skrzypi. Uchwyt moim zdaniem lepszy nież w 5055 i już tak nie drga.
W tej cenie ( około 320-330 ) produkt jest moim zdaniem rewelacyjny. Ma świetny wyświetlacz który rewelacyjnie widać w pełnym słońcu ( jest zmatowiony ). POLECAM tą nawi ponieważ wśród wszystkich przeze mnie opisanych chyba jest najlepsza i ma na 100% najlepszy stosunek ceny do jakości. :)

O larku ciężko mi coś napisać bo niby działa poprawnie. Ale łapie satelity chyba najwolniej z wyżej wymienionych i najwolniej przelicza trasę ( ale to ogólnie piszę o tańszych modelach ). Jakość wykonania przeciętna. Ale za cenę larka nie ma co wymagać cudów. Myślę jednak że lark i goclever to dosyć podobny przedział cenowy a goclever jest jednak i lepiej wykonany i lepszy. Jeżeli chodzi o markę to też wydaje mi się bardziej pewna.

Troszkę siedzę w nawigacjach więc myślę że dobrze doradzę ;)
Awatar użytkownika
michał25
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michał25 »

Witam mam dylemat nie chce jakiejś drogiej nawigacji bo nie używam tego często ale sie nie raz przyda interesują mnie takie co o tym myślicie

http://www.komputronik.pl/product/11277 ... D_2GB.html

http://www.komputronik.pl/product/12111 ... oland.html
S
Sephirioth
Newbie
Newbie

Post autor: Sephirioth »

Podpinam się o opinie:
Czy warto w cenie 260zł kupować PENTAGRAM Nomad Evo 4,3?
czy lepiej szukać czegoś innego w podobnych kosztach. Osobiście nigdy w życiu nie zawiodłem się na produktach pentagtam więc czekam na głos rozsądku.

Z kolei jest też kwestia przykładowo BLOW GPS 43YBT czy NavRoad NR470 ENOVO /Bez Map w podobnej cenie [ale bez map].
Czy lepiej szukać taką nawigacje gotową do jazdy czy lepszą [czy na pewno?] ale z własnymi mapkami?

Pozdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”