Re: Black GTi by majkel0908

Tutaj możesz testować możliwości forum.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: majkel0908 »

[quote=""wojtasllb""][quote=""majkel0908""]No i po 3 latach użytkowania polo zaczyna strzelać fochy :butcher: ....ale powoli wszystko się ogarnia :-) ..[/quote]

co tam się sypie?[/quote]

głównie instalacja...2 razy musiałem holować do domu bo nie odpalał - brak iskry....jak się później okazało przepalony bezpiecznik :butcher:
a ostatnio zaczął szarpać przy puszczaniu gazu i wywalał kontrolkę EPC. I tak kilka razy. Niby nic poważnego, ale trochę nerwów psuje :D
Zaaplikowanie KontakSprayu w kostki od cewki oraz przepustnicy narazie rozwiązało problem...zobzaczymy na jak długo :grin:
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""wojtasllb""]no dokładnie pierdoły a mogą humor popsuć, mi sie ostatnio abs i esp zapaliło, gasło po zgaszeniu silnika i zapalało po przekroczeniu 20km/h, bład 1276 odnośnie pompy abs, podłamałem się trochę jak poczytałem fora. Wystarczyło wymienić bezpieczniki przy aku 30A, nie były spalone tylko na stykach powypalało i nie łączyły :) ,[/quote]

Po moich przygodach z polówka stwierdzam że elektryka to najbardziej awaryjny temat :grin: W sumie jak by nie było ok 70% awari jakie wystąpiły u mnie to były związane z elektryką :roll:

A tak przy okazji zanabyłem oryginalne nadkola do polo. Zamontowane już na aucie. Wszystkie mocowania nowe wraz ze wkrętami z nierdzewki :)

Obrazek
Obrazek

Wcześniej kupiłem nadkola nie oryginalne i szczerze nikomu nie polecam. Są za krótkie i dużo brudu dostaje się na progi, w połączeniu z wodą po czasie może się zrobić nieciekawie ;-)
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Trochę odświeżam temat :)

W końcu został ruszony temat silnika :yahoo: .
Zrobione zostało:
- uszczelka pod głowicą
- uszczelniacze zaworowe
- dotarte zawory
- nowe popychacze zaworowe
- uszczelniacze wałków rozrządu
- nowe pierścienie
- uszczelnienie miski olejowej i pokrywy zaworów
- nowe paski rozrządu
- wymiana łożyska 5 biegu w skrzyni
- wszystkie drobniejsze i większe sprawy które wyskoczyły w trakcie prac

Parę zdjęć z rozbiórki :crazy:

Obrazek

Obrazek
Miska uszczelniona na czarny silikon a pod nim czerwony :butcher:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W niedalekiej przyszłości pranie wnętrza i delikatne ogarnięcie lakieru :)
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""wojtasllb""]jaki masz aktualnie przebieg? gładzi cylindrów nie ruszałeś?[/quote]

217 kkm przebiegu. gładzie cylindrów nie ruszałem bo w dobrym stanie są. widać jeszcze fabryczne honowanie

[quote=""mates86""]Taki był zajechany że robiłeś remont?[/quote]

Zajechany czy nie zajechany to nie wiem. Pomiar kompresji przed pokazał praktycznie równo na każdym cylindrze 13-14 bar. Auto jeździło normalnie tylko gubiło olej trochę chyba przez wycieki, trochę przez pierścienie. Jak się zaczęło lac już na paski rozrządu to trzeba było działać, i tak praktycznie wyszło że rozebrałem całość przy okazji oceniając stan silnika i wymieniając parę częsci. Teraz przynajmniej wiem co mam :grin:
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""PiterVR6""]napewno o olej ktoś nie dbał albo lał jakis syf bo osad czarny został i przez to podbierał tez[/quote]

A no możliwe, jak go kupiłem to jeżdził na castrolu a raczej dobrej opini nie mają te oleje. Teraz po remoncie zalałem valvoline maxlife 10W-40 i zobaczę co się będzie działo :)
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""zxxck""]Jak tam się miewa polo ? Jakieś nowinki w temacie ?[/quote]

Polo ma się dobrze i dalej jeździ :)

Tak przy okazji trochę uaktualnię temat :)

Od wiosny aż do października polo wyglądało tak:
Obrazek Obrazek

Jako że codzienna jazda na gwincie i oponach 165/45/16 robiła się coraz bardziej uciążliwa postanowiłem troszkę to zmienić :)
Opony się sprzedały, założyłem stare felgi BBS z oponą 195/45/15, a gwint został zdemontowany i trochę odświeżony i przygotowany do ponownego montażu na wiosnę.
Obrazek

Jednak w międzyczasie dorwałem kit H&R (-60/-40 prawdopodobnie), który zagościł w polo i już tak raczej zostanie :) Także gwint jest już wystawiony na sprzedaź :-)
Obrazek Obrazek

Sory za zdjęcie brudnego auta, ale ostatnio trochę czasu mi brakuje na grzebanie przy polo :(

Jak narazie to tyle w temacie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Smietnik / testowe”