[ALL] Pielęgnacja nowego lakieru

Chcesz upiększyć swoje auto? A może pochwalić się przeprowadzonymi zmianami? Tu możesz to zrobić.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

W tym roku w końcu chcę się sam zabrać za polerowanie swojej polówki. Nie mam narzędzi, ani materiałów, więc muszę się w nie zaopatrzyć.
Wybrałem coś takiego:
Polerka:
http://allegro.pl/polerka-elektryczna-k ... 51251.html

Zestaw do polerowania:
http://allegro.pl/zestaw-do-polerowania ... 16463.html

Glinka do oczyszczenia lakieru:
http://allegro.pl/glinka-valetpro-yello ... 70603.html

Do tego wosk, który już kupiłem.

Warto zainteresować się takim zestawem, czy lepiej wybrać coś innego?
Może o czymś zapomniałem?
Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie.
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

Ja w zeszłym tygodniu kupiłem polerke k2( krzychu20 polecał)
do tego zestaw past i padów :
http://allegro.pl/menzerna-fg500-pf2500 ... 18893.html

A co do glinki to w zależności od zabrudzenia lakieru, polecam medium, bo i tak robisz polerkę.(valetpro dobra firma wiec z niej śmiało można brać )
Jeśli chodzi o woski itd. to tez lepiej dobrać coś porządnego niż ciapać się 2 razy
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

dobra pany jest jakas maszyna polerska dla nie doswiadczonych ? taka ktora ma 2 biegi albo cos w tym stylu zeby lakieru niespalic ?dla kogos kto jeszcze nigdy w zyciu nie polerowal mechanicznie lakieru ?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

post wyżej masz polecona przez Korzenia i Krzycha polerkę od k2
podejrzewam ze to taka http://allegro.pl/k2-polerka-elektryczn ... 59870.html z płynna regulacją obrotów
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

tylko, że ta polerka nadaje się dla osób którzy mając choć trochę pojęcia o polerowaniu maszynowym..

jak chcesz bezpieczną to szukaj polerki orbitalnej, jest na pewno bezpieczniejsza, choć dla uzyskania dobrych efektów lepsza będzie rotacyjna
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Mam taką polerkę. Jeszcze jej nie użyłem, ale wygląda solidnie. Sporo informacji o niej jest na www.kosmetykaaut.pl
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

Nie istnieje cos takiego jak polerka dla poczatkujących. Po prostu trzeba się uczyć na jakimś elemencie który można zepsuć.... ja się uczę na starym błotniku :)
Polerka orbitalna nawali więcej hologramów niż pożytku...

Zanim się zabierzesz za cokolwiek przeczytaj to :

http://www.detailer.pl/blog/2011/01/pol ... ing-world/
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

[quote=""korzenio""]Polerka orbitalna nawali więcej hologramów niż pożytku...[/quote]

jak ktoś nie umie korzystać to i ręcznie samą szmatką z nieodpowiednia pastą narobi masę holsów, nie ulega wątpliwości że orbitalna jest bezpieczniejsza, a to że samo polerowanie trwa zdecydowanie dłużej i jest mniej efektywne to już druga kwestia
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

[quote=""Iceman""][quote=""korzenio""]Polerka orbitalna nawali więcej hologramów niż pożytku...[/quote]

jak ktoś nie umie korzystać to i ręcznie samą szmatką z nieodpowiednia pastą narobi masę holsów, nie ulega wątpliwości że orbitalna jest bezpieczniejsza, a to że samo polerowanie trwa zdecydowanie dłużej i jest mniej efektywne to już druga kwestia[/quote]

Efektywność polerowania zależy od użytych past i padów polerskich. A już na pewno się nie zgodzę ze stwierdzeniem, że na polerce DA jest mniej efektywna niż na rotacji. Dla początkującego to właśnie polerka DA jest najlepsza. Polerka DA daje znikome szanse przypalenia lakieru i ogranicza powstawanie swirli w stosunku do polerki orbitalnej. Niestety dobra DA jest droższa i dlatego początkujący wybierają zwykłą rotację. Ale tak jak pisał korzenio warto popróbować na czymś, co nadaje się na śmietnik.
Awatar użytkownika
diablo228
Newbie
Newbie

Post autor: diablo228 »

tym to możesz plecy polerować :) To nie jest polerka kolego, jak chcesz już maszynę to albo używkę DA lub nową od K2 lub coś podobnego.

Maszyną DA robimy bardzo dużo prac, czasem i całe auta, co prawda bazujemy na sprzęcie Rupes, Flex ale i innymi maszynami np. od Lare da się spokojnie auto zrobić. Co do prac z maszynami K2 i tego podobnymi nie wypowiem się bo nigdy takim wynalazkiem nie pracowałem :) Do domowej pielęgnacji można poszukać używanej DA, ludzie często sprzedają maszyny za fajną kase która nawet połowy auta nie zrobiła i leżała w garażu. Nie każdy maszyną potrafi pracować. Maszyną DA też można uszkodzić lakier np. poprzez dobicie talerzem do lakieru czy innego elementu w aucie.
MasterShine.pl - Auto Detailing

FB - https://www.facebook.com/pages/MasterSh ... 7844571127
S
Sanchez77
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Sanchez77 »

Ja przeczytałem sporo pozytywnych opinii o tej polerce z K2. Podobno na początek daje radę i stosunek cena-jakość również dobry. Sam zamierzam ją kupić za jakiś czas.
Awatar użytkownika
And1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: And1 »

Dokładnie tak jak napisali Ci koledzy. Dorzuć parę grosza i kup coś po czym będzie efekt. Uwierz mi po tym nie będzie :-)
Polo 86c Tadeusz
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: swirkofsky »

Chciałbym zadbać o lakier na swoim aucie, dlatego zacząłem rozglądać się za jakimiś kosmetykami i wybrałem cosik takiego:

- Shiny Garage All in #1 Resin Wax Polish 250ml
- Szampon do samochodu Shiny Garage Orange Car Shampoo 500ml
- Shiny Garage New T&G 1L
- Shiny Garage Perfect Active Foam 1L
- Morning Dew Quick Detailer 500ml
- Shiny Garage Perfect Glass Cleaner 500ml

Chciałbym powoli wejść w świat detalingu, więc dalszym etapem będzie zakup polerki maszynowej oraz past. Najpierw chcę ogarnąć lakier już przy myciu, czy to jest dobry zestaw na początek??
Obrazek
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

swirkofsky
Całkiem niezły :) Odpusciłbym póki co AIO, jak zrobisz porządne mycie i dekontaminację lakieru, to zabezpiecz go woskiem, skoro masz zamiar robić korektę. Lepszym rozwiązaniem zamiast tego będzie konkretny wosk, powiedzmy pokroju Collinite 476S czy też FK Hi-Temp.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling / Fotki aut”