[ALL] Pielęgnacja nowego lakieru

Chcesz upiększyć swoje auto? A może pochwalić się przeprowadzonymi zmianami? Tu możesz to zrobić.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: zxxck »

Kod: Zaznacz cały

Collinite 476S czy też FK Hi-Temp.
Te woski są raczej zalecane na zime gdyż są to woski bardzo trwałe. Tutaj raczej skłaniałbym się w stronę POORBOY'S WORLD NATTY'S WAX BLUE lub coś podobnego ,gdyż lepiej odświeżyć sobie wosk raz w miesiącu i mieć powalający wygląd (inna sytuacja w zimie) niż ładować coli lub Fk takie moje skromne zdanie :)
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: swirkofsky »

[quote=""JuStIcE""]swirkofsky
Całkiem niezły :) Odpusciłbym póki co AIO, jak zrobisz porządne mycie i dekontaminację lakieru, to zabezpiecz go woskiem, skoro masz zamiar robić korektę. Lepszym rozwiązaniem zamiast tego będzie konkretny wosk, powiedzmy pokroju Collinite 476S czy też FK Hi-Temp.[/quote]

no dobra to AIO olewam wtedy

[quote=""zxxck""]

Kod: Zaznacz cały

Collinite 476S czy też FK Hi-Temp.
Te woski są raczej zalecane na zime gdyż są to woski bardzo trwałe. Tutaj raczej skłaniałbym się w stronę POORBOY'S WORLD NATTY'S WAX BLUE lub coś podobnego ,gdyż lepiej odświeżyć sobie wosk raz w miesiącu i mieć powalający wygląd (inna sytuacja w zimie) niż ładować coli lub Fk takie moje skromne zdanie :)[/quote]

a np cosik takiego: http://allegro.pl/meguiars-cleaner-wax- ... 211.html???
Obrazek
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

to takie samo AIO jak podane przez Ciebie Shiny Garage All in #1 Resin Wax Polish

Collinite 476S czy też FK Hi-Temp sobie odpuść, jest wiele fajniejszych wosków na sezon letni, choćby NATTY'S WAX BLUE lub RED jak kolega wyżej napisał

odnośnie twojego zestawu to zdecydowanie brakuje w nim glinki
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Miałem to AIO testować przy aplikacji maszyną :scratch:
Przy ręcznej aplikacji jak dla mnie szału nie ma :glare: - Autoglym SRP w mojej ocenie jest spooro lepszy.

[quote=""zxxck""]Tutaj raczej skłaniałbym się w stronę POORBOY'S WORLD NATTY'S WAX BLUE lub coś podobnego ,gdyż lepiej odświeżyć sobie wosk raz w miesiącu i mieć powalający wygląd (inna sytuacja w zimie) niż ładować coli lub Fk takie moje skromne zdanie [/quote]

Osobiście wosku letniego nie mam i smalcuję lakier Colli 476s. Dobre QD po myciu i jest szał (albo szajn :jester: ) :grin:
Używam Poorboys QD+ który zawiera wosk carnauba, a kropelki oraz look ma całkiem fajny (SG Morning Dew wg przeczytanych opinii jest porównywalny)

Za chwile sie sezon letni skonczy i kolega bedzie musiał kupic znowu wosk zimowy :glare:
Ponadto dla osoby, która się wdraża w temat, różnica wyglądu pomiędzy woskami może być mało zauważalna.
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

ja po prostu uważam, ze jest wiele lepszych wosków niż jak mantra powtarzane Collinite 476S i FK Hi-Temp

jeśli już tak upieramy się przy wosku uniwersalnym, dobrym też na sezon zimowy to mając np. SOFT99 - Fusso Coat nie spojrzałbym na powyższe :grin:
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: swirkofsky »

Podsumowując do takiego zestawu:

- Szampon do samochodu Shiny Garage Orange Car Shampoo 500ml
- Shiny Garage New T&G 1L
- Shiny Garage Perfect Active Foam 1L
- Morning Dew Quick Detailer 500ml
- Shiny Garage Perfect Glass Cleaner 500ml
- Shiny Garage glinka czyszcząca fine 100g

dorzucić wosk w okresie letnim Poorboy's World Natty's Wax Blue/Red, natomiast w okresie zimowym Collinite 476S lub FK Hi-Temp??
Obrazek
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""Iceman""]ja po prostu uważam, ze jest wiele lepszych wosków niż jak mantra powtarzane Collinite 476S i FK Hi-Temp

jeśli już tak upieramy się przy wosku uniwersalnym, dobrym też na sezon zimowy to mając np. SOFT99 - Fusso Coat nie spojrzałbym na powyższe :grin:[/quote]

:good:
Tego Fusso miałem już w koszyku przy zamówieniu, ale sie okazało, że wybył chwilowo ze sklepu, no i finalnie do mnie nie dotarł :glare:

Iceman z tego co widziałem miałeś okazję używać i sprzedawałeś ostatnio Duragloss Squeaky Clean.
Jak Ci sie z nim pracowało ? Jakieś opinie poproszę.
Generalnie nie mam cleanera pod wosk i wcześniej nakładałem albo już po polerowaniu lakieru lub leciałem finiszową pastą i wymywałem obficie IPA :glare:

No i od razu pytanko ogólne, czy ktos miał styczność z takim ręcznikiem: http://showcarshine.pl/1675-showcarshin ... 90x60.html
Zwykły fluffy stał się dla mnie niewystarczalny i chciałbym coś lepszego :blush2:
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

krzychu20
Duragloss bardzo fajny clenaer, bezproblemowa aplikacja, neutralny zapach, dobra cena.

Nie ma tylko żadnych właściwości ściernych, to czysty cleaner.
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

krzychu20
Przetestuj sobie Poorboy's Pro Polish 2 - jak dla mnie świetny cleaner w dobrej cenie.
A co do ręcznika, wydaje mi się, że może być podobny w pracy do Mamuta od Chemical Guys, więc za tę cenę warto byłoby spróbować :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

skonczyl mi sie wlasnie szampon beznadziejny nawiasem mowiac cos z sonaxa , chcialem cos kupic lepszego megsa albo cos z tej polki , czytalem wiele opini na stronach internetowych ,jaki polecacie z megsa albo shiny garage ,zalezy mi zeby zmiekczal wode , nie pozostawial smug i przyjemny zapach posiadal . Auto myte na 2 wiadra zwyklym wezem ogrodowym bez karcherow i innych takich wynalazkow a po kazdym myciu wycierane recznikiem z mokrofibry, na aucie jest wosk megsa Black wax zalezalo by mi zeby szampon tego nie zmywal a zostawial nablyszczajaca powierzchnie
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

marcc_Jr
Shiny Garage Sleek&Bubbly - topowy szampon od Shiny Garage w fajnej cenie.

P.S. Czy Ty w ogóle słyszałeś o czymś takim, jak interpunkcja? Człowieku, każdy twój post czyta się koszmarnie, więc nie dziw się, że mało ludzi Ci na cokolwiek odpisuje...
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

kurde przyzwyczailem sie , ze tego nie uzywam sorki
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

każdy szampon z neutralnym PH nie powinien zaszkodzić woskowi

ten co JuStIcE polecił jest dobry :good:
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Czas w końcu zabrać się za lakier na samochodzie. Jak na razie mam polerkę K2 z płynną regulacją. Trochę poczytałem i złożyłem taki zestaw:

1. Shiny Garage Perfect Active Foam 1L
2. Shiny Garage Slee&Bubbly Premium Car Bath 500ml
3. Shiny Garage New T&G 1L
4. Glinka Valet Pro Yellow
5. IPA na oczyszczenie pozostałości
6. Zestaw past menzerna po korekty (gradacja 500, 2500, 4000)
7. Cleaner Dodo Juice lime Prime Lite
8. Finish Kare 1000P Hi-Temp

Do tego:
-Morning Dew Detailer z woskiem 500ml,
-Shiny Garage Perfect Glass Cleaner 500ml.

W takiej kolejności też były by te elementy (tylko te numerowane) użyte. Dobrze dobrane elementy, czy może coś tutaj nie pasuje?
Zastanawiam się mocno nad tymi pastami menzerna, czy może uprościć trochę pracę i kupić S17+? Jaki cleaner polecacie oprócz tego Dodo? Za wszelkie rady będę wdzięczny. Jak podliczyłem koszt całego zestawu, to się trochę zdziwiłem :)
Dodam może, że lakier to czarna perła.
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: zxxck »

W takiej kolejności też były by te elementy (tylko te numerowane) użyte. Dobrze dobrane elementy, czy może coś tutaj nie pasuje?
Wszystko jest jak najbardziej poprawne aczkolwiek proponowałbym pewne zmiany :)
7. Cleaner Dodo Juice lime Prime Lite
Jeżeli chodzi o czarny lakier taki jak Twój to polecam POORBOY'S WORLD BLACK HOLE jest to mega dobry wybór strasznie podkręca głębie koloru i powoduje WET LOOK co w czarnym lakierze na prawdę robi WOW !
8. Finish Kare 1000P Hi-Temp
Tutaj tak jak pisałem stronę wcześniej wszystko zależy od Ciebie jak często chcesz pielęgnować swój samochód i w jakim stopniu :) Collinite 476S czy też FK Hi-Temp Są to woski zalecane na zimę gdyż są to woski bardzo trwałe. Moim skromnym zdaniem lepiej zarzucić na lato coś co bardziej podkręci wygląd a takie FK to zostawić na zimę :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling / Fotki aut”