Witam i w moim jest przeróbka wydechu, ale jest problem, posiadam 3f 75km, kat wycięty i wstawiona jest rura i sonda mniej wiecej w tej samej odległości co orginał, reszta seria a końcowy z PF 125p , dźwiek jest ok, ale moim zdaniem moc spadła, silnik ciągnie ale nie jest to co kiedys (nie 10 lat tylko przed a po tydzien)
, prosty i głupi przykład ta sama droga te same warunki, auto jedzie na asfalcie z żwirem, 1 bieg ok 5km/h (przed przeróbką) gaz do dechy i rwie do przodu (zryw) po przeróbkach trasa bieg predkosc ta sama auto jedzie ale juz nie wyrywa tak jak przed, wydaje mi się ze wydech został zbyt "odetkany" i teraz pytanko co zrobic strumienica czy cos innego???, widomo ze kazdy pożadny wydech działa na zasadzie podcisnienia które pomaga wysysac resztki z komory spalania itd. sonda lambda NGK
Pozdrawiam
...nie sztuka mieć nowy samochód, sztuka włożyć całe serce w stare...
dziwne bo jak nie zmieni sie średnicy układu wydechowego to nie powinno być tak że spadnie moc. Może końcowy ma za dużą średnicę? Ogólnie w n/a zwiększa się średnice wydechu, robi się dolot i daje to jakieś przyrosty nawet bez strojenia, dużo Km nie przybędzie ale zawsze to coś tam na +, u mnie w hondzie ze 125KM po zrobieniu dolotu i wydechu wyszło na hamowni 136KM i parę Nm więcej. A jak jest z VW nie mam pojęcia ale sądzę że podobnie bo przecież każdy silnik działa na takiej samej zasadzie.
Witam, mam takie pytanie mam silnik polo 1.1 (co prawda nie w VW ale też niemieckie auto ) sam silniczek jest po paru modach i pełnej generalce więc chodzi idealnie, chciałem idąc dalej zrobić coś z wydechem ale właśnie mam problem z kolektorem wydechowym mam klasyczny 4-1 i chciałbym zmienić go albo na 4-2-1 i teraz tak wiecie może czy jest jakiś kolektor od VW który będzie spełniał moje oczekiwania i pasował do mojego silnika ?
[quote=""mantex""]Witam, mam takie pytanie mam silnik polo 1.1 (co prawda nie w VW ale też niemieckie auto ) sam silniczek jest po paru modach i pełnej generalce więc chodzi idealnie, chciałem idąc dalej zrobić coś z wydechem ale właśnie mam problem z kolektorem wydechowym mam klasyczny 4-1 i chciałbym zmienić go albo na 4-2-1 i teraz tak wiecie może czy jest jakiś kolektor od VW który będzie spełniał moje oczekiwania i pasował do mojego silnika ?[/quote]
z tego co się orientuje,to Trabanty wychodziły z silnikami od polo,jeśli masz taki model to podaj jakie masz oznaczenie silnika i myślę,że bezproblemowo ktoś Ci podpowie.
boczek
Kozienice 2010 ]II miejsce[/color] - rzut felgą 12,7 m
Ślesin 2012 : III miejsce - Najniższe polo zlotu kategoria 86c/86c2f,
Ślesin 2012 : Najstarsze polo zlotu
U mnie Panowie puścił-przepalił się spaw miedzy katalizatorem a rurą. Więc znalazłem rurę o mniejszym obwodzie i wsunąłem w katalizator a drugą w rurę pospawałem zrobiłem obejmę i chodzi I już nie chodzi jak WRC
Na przeglądzie jak się ktoś zapyta to odnowa był robiony spaw i dlatego ta obejma - a przecież nikt nie będzie patrzył czy katalizator ma w środku rurę bo kto na to wpadnie. Tak jakby ktoś miał z tym problem to polecam tak zrobić
[quote=""boczek""]
z tego co się orientuje,to Trabanty wychodziły z silnikami od polo,jeśli masz taki model to podaj jakie masz oznaczenie silnika i myślę,że bezproblemowo ktoś Ci podpowie.[/quote]
[quote=""mantex""]Witam, mam takie pytanie mam silnik polo 1.1 (co prawda nie w VW ale też niemieckie auto ) sam silniczek jest po paru modach i pełnej generalce więc chodzi idealnie, chciałem idąc dalej zrobić coś z wydechem ale właśnie mam problem z kolektorem wydechowym mam klasyczny 4-1 i chciałbym zmienić go albo na 4-2-1 i teraz tak wiecie może czy jest jakiś kolektor od VW który będzie spełniał moje oczekiwania i pasował do mojego silnika ?[/quote]
ok 4-2-1 ale dokładniej pytając rozumiem że śruby mocujące będą się zgadzały oczywiście otwory w bloku i kolektorze też ? (jeżeli to nie jest problem czy mogę prosić o jakiś link, model tak żebym wiedział konkretnie czego szukać).
a tak w ogóle czy zmiana kolektora ma jakikolwiek sens ? chce zrobić wydech przelotowy bo oryginalnie mam w kształcie litery S (chyba w ramach powiązania go z symbolem marki S ) a że przymierzam się do tego z głową więc i powoli dlatego pytam
czy zmiana kolektora ma sens to zależy co chcesz tym osiągnąć. wiadomo że 4-2-1 lepiej troche będzie spaliny odprowadzał. jak chcesz to mam taki na zbyciu.
czy zmiana kolektora ma sens to zależy co chcesz tym osiągnąć. wiadomo że 4-2-1 lepiej troche będzie spaliny odprowadzał. jak chcesz to mam taki na zbyciu.[/quote]
hmm nie mogę ci odpisać na maila bo nie mam takich uprawnień ...
prawda jest taka ze dobry kolektor powinien byc powyliczany, przeplywy, rezonans, i pare innych, dodatkowo powiem ze w glowicy kanaly wylotowe sa zawsze mniejsze niz srednica kanalow w kolektorze. wiec jak juz robić wieksza srednice to róbmy to od samego poczatku
[quote=""bruczyk""]prawda jest taka ze dobry kolektor powinien byc powyliczany, przeplywy, rezonans, i pare innych[/quote]
a jeżeli zastosujemy te same średnice wewnetrzne kolektora co w seryjnym , to czy wystarczy sie trzymac równej długosci wszystkich rur w kolektorze ?? czy musimy jeszcze na coś uważać
pytanie z innej beczki , wiek ktoś gdzie znaleźć lub ma takie info jak obliczyc minimalny promień giecia rury z kwasowki ...
np dla rur :
- 30 , 40 , 50 mm , o ściankach 1 i 1,5 mm
lubusik pytanie zasadnicze kto w PL gnie kwasówkę?? bo jeszcze się nie spotkałem w Polsce z taką firmą.. gną owszem ale do fi38 ale cena kosmiczna bo z tego co wiem to wszyscy spawają z kolanek