[6R] Komputer pokładowy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

_
_Dominik_
Newbie
Newbie

Post autor: _Dominik_ »

[quote=""Marianoo""]
A co fajne, jak juz kolega wspomnial mfa mozna uruchomic na obecnym segmentowym wyswietlaczu licznika, bez koniecznosci jego wymiany, jak to sie kiedys tam robilo.[/quote]

Mfa czyli informacje dotyczące dystansu, zasięgu itp ? Mnie interesuje możliwość dostępu do "całego komputera" tak jak to mają inne samochody grupy Vag(ustawienia ryglowania drzwi itp) Jest w ogóle w polo taka opcja?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Post autor: ppprokurator »

W polo komputer jest stosunkowo ograniczony. Nie ma opcji dotyczących ryglowania drzwi dostępnych z poziomu menu, przynajmniej po moich poszukiwaniach nie znalazłem niczego takiego ;).

Wysłane z mojego C1905 za pomocą Tapatalk 2
Obrazek ;)
_
_Dominik_
Newbie
Newbie

Post autor: _Dominik_ »

Akurat z tymi drzwiami to był przykład. Czyli teoretycznie jest taka możliwość ?
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

W golfach jest takie rozbudowane menu, trzeba by sprawdzić czy da radę komputer jakoś przeszczepić z golfa, ale pewnie jeżeli to możliwe, jest to prawdopodobnie nieopłacalne.

Obrazek ;)
p
pszemo_88
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pszemo_88 »

[quote=""mpmdembi""][quote=""dubble""]Mam pytanie, czy wie ktoś jak zwiększyć ilość przejechanych godzin w pamięci sumarycznej nr 2 w MFA. U mnie pamięć kasuje się automatycznie po 20 godzinach jazdy, a w instrukcji wyczytałem, że może się kasować po 100 godzinach lub 2 tys. km albo 10 tys km. 20 godzin to dla mnie trochę mało i dlatego chciałby zwiększyć tą wartość.[/quote]

Właśnie trafiłem na ten post szukając wyjaśnienia problemu samoistnego resetu, a przyznam, że nie pomyślałem o 20 godz., które najpewniej minęły. Przed chwilą dzwoniłem do serwisu i powiedzieli, że jeszcze tego nie zmieniali i muszą zobaczyć po podpięciu auta (salon Autospecial Kraków). Na razie nie mam czasu się z nimi umówić, a terminy mają około tygodniowe (choć to powinni robić bez mała na poczekaniu). Twój post mnie uspokoił, bo myślałem, że coś mam nie tak z komputerem, tyle dziwnego, że tylko licznik 2 ulegał samoskasowaniu :-)
Jak coś będę wiedział, to napiszę, choć zapewne nie nastąpi to prędko, tylko "przy okazji" jakiejś wizyty w salonie.[/quote]

Czy to oznacza, że każda wartość, którą podaje komputer samoistnie się kasują (tzn. średnie spalanie, ilość przejechanych kilometrów, średnia prędkość, czas jazdy)? Bo jak kupiłem auto (używane) to miałem wrażenie, że te wartości na komputerze cały czas się naliczają, aż skasuje je się przyciskiem reset na prawej manetce. Tymczasem po jakimś czasie od zakupu skasowałem wartość TRIP i od tego czasu te pozostałe wartości na komputerze kasują się samoistnie co jakiś czas (np. następnego ranka już nie ma). Czy to się jakoś ustawia samodzielnie, czy trzeba do serwisu?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""pszemo_88""][quote=""mpmdembi""][quote=""dubble""]Mam pytanie, czy wie ktoś jak zwiększyć ilość przejechanych godzin w pamięci sumarycznej nr 2 w MFA. U mnie pamięć kasuje się automatycznie po 20 godzinach jazdy, a w instrukcji wyczytałem, że może się kasować po 100 godzinach lub 2 tys. km albo 10 tys km. 20 godzin to dla mnie trochę mało i dlatego chciałby zwiększyć tą wartość.[/quote]

Właśnie trafiłem na ten post szukając wyjaśnienia problemu samoistnego resetu, a przyznam, że nie pomyślałem o 20 godz., które najpewniej minęły. Przed chwilą dzwoniłem do serwisu i powiedzieli, że jeszcze tego nie zmieniali i muszą zobaczyć po podpięciu auta (salon Autospecial Kraków). Na razie nie mam czasu się z nimi umówić, a terminy mają około tygodniowe (choć to powinni robić bez mała na poczekaniu). Twój post mnie uspokoił, bo myślałem, że coś mam nie tak z komputerem, tyle dziwnego, że tylko licznik 2 ulegał samoskasowaniu :-)
Jak coś będę wiedział, to napiszę, choć zapewne nie nastąpi to prędko, tylko "przy okazji" jakiejś wizyty w salonie.[/quote]

Czy to oznacza, że każda wartość, którą podaje komputer samoistnie się kasują (tzn. średnie spalanie, ilość przejechanych kilometrów, średnia prędkość, czas jazdy)? Bo jak kupiłem auto (używane) to miałem wrażenie, że te wartości na komputerze cały czas się naliczają, aż skasuje je się przyciskiem reset na prawej manetce. Tymczasem po jakimś czasie od zakupu skasowałem wartość TRIP i od tego czasu te pozostałe wartości na komputerze kasują się samoistnie co jakiś czas (np. następnego ranka już nie ma). Czy to się jakoś ustawia samodzielnie, czy trzeba do serwisu?[/quote]Zapoznaj się z instrukcją mfa
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Komputer pokładowy ma 2 rodzaje pamięci oznaczone w komputerze cyframi 1 i 2.
Pamięć 1 zapisuje dane dotyczące aktualnej jazdy i kasuje się po 2 godzinnej bezczynności. Czyli przykładowo: jedziesz 200km, komputer liczy spalanie i inne rzeczy na bieżąco, gdy staniesz na dłużej niż 2 godziny to zaczyna od nowa.

Pamięć 2 liczy parametry ostatnich 9999km bądź ostatnich iluś tam godzin jazdy, chyba 100 godzin. I kasuje się w zależności od tego co wcześniej nastąpi. Pamięci na ekranach spalania itp wybierasz naciskając jednokrotnie przycisk ok/reset. Wtedy w prawym górnym rogu ekranu odpowiednio pojawia się jedynka lub dwójka.

Obrazek ;)
h
henio1987
Newbie
Newbie

Post autor: henio1987 »

Witam. Od 2 tygodni jestem posiadaczem Polo i chciał bym jej dołożyć tempomat i pelnego kompa jest ktoś z okolic trójmiasta co by ogarnoł ten temat...?
c
czarny_tdi
Newbie
Newbie

Post autor: czarny_tdi »

Posiada ktos wiazke do mfa? Ewetualnie jak podlaczyc?
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

czarny_tdi przypomnij mi się na pw, bo gdzieś powinna leżeć, a i opis powinien się znaleźć;)
[size=12px][/size]
c
czarny_tdi
Newbie
Newbie

Post autor: czarny_tdi »

podasz do siebie namiary? bo na pw nie moge napisac, a nie bylo mnie tu dosyc dlugo...
r
riczi82
Newbie
Newbie

Post autor: riczi82 »

Mam sterownik 6R0937086K czy ktoś wie czy u mnie da się po wymianie manetek zrobic kompa? albo musze wymienic na taki z koncówką 87? a czy wystarczy sama wymiana albo trzeba cos programować dodatkowo?
h
hulek
Newbie
Newbie

Post autor: hulek »

Musisz mieć moduł komfortu z końcówką 87, tzw. model High, samo dołożenie odpowiedniej manetki nic nie sprawi.

Basis +
modele (numer podstawowy) ***-937-084-***

Terminal kontrola
zarządzanie obciążeniem
Światła stopu (hamulec), postojowe oraz wewnętrzne oświetlenie
Wskaźniki kontrolne i światła ostrzegawcze
Kontrola wycieraczej (przód, tył)
Klakson
Grzałka okno sterowania, tylny
Ogrzewanie tylnej szyby
uwolnienie tylnej klapy
Interfejs diagnostyczny do danych
Mogą prowadzić i diagnostyczne

Medium +

dodatkowo do wersji poprzedniej:
Centralny zamek (bez zdalnego sterowania)
Podgrzewanie siedzeń
Automatyczne wycieraczki (czujnik deszczu)
Podrzegwanie przedniej szyby
Szyna LIN - kontrola/sterowanie: drzwi, czujnik deszczu, wnętrze (dozór), czujnik nachylenia, panoramiczny dach
Podgrzewane lusterka zewnętrzne
Szyna CAN - funkcje komfortu

Medium ++
Bezprzewodowy pilot (sterowanie przez wbudowaną antenę)

High +

Tempomat, komputer
Szyna LIN - system przeciwkradzieżowy, alarm (DWA Diebstahlwarnanlage, anti-theft system)
Statyczne doświetlanie zakrętów, światła przeciwmgielne
r
riczi82
Newbie
Newbie

Post autor: riczi82 »

A czy kto wie czym sie różni ostatnia litera tzn 87K, M, F itd, który najlepiej zakupić? i dodatkowo jakie kodowanie trzeba wykonać przy podłączaniu kompa.
Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: CNK »

[quote=""riczi82""]A czy kto wie czym sie różni ostatnia litera tzn 87K, M, F itd, który najlepiej zakupić? i dodatkowo jakie kodowanie trzeba wykonać przy podłączaniu kompa.[/quote]

To nie jest do końca tak, że od tej końcówki 86, 87, 89 zależy wszystko. W zależności co chcesz później podpinać (xenony, ledy etc) musisz mieć do tego odpowiednie piny w BCM i musi to być konfigurowalne (odpowiednia wersja Hardware/Software).
To zależy też od literki na końcu, trzeba by osobno sprawdzić co potrafi 087, a co 087K ;)

Ja mam obecnie u siebie w 6R BCM z końcówką 090 - bez żadnej literki - z softem 0744, hardware 80, ale już widziałem w Internecie że są nowsze, które być może mają inne (nowsze) funkcje ;)
Obrazek

Gdy kupujesz jakiś BCM pod konkretną rzecz to najlepiej sprawdź wcześniej w necie jakieś tutoriale i zobacz jaką wersję S/H tam mają - wtedy kup taki sam, jest tyle tego, że to nie stanowi problemu :oki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”