Wszystko o: Jaki akumulator [6N1] - różne silniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Pamiętaj żeby nie przesadzić. Katalogi podają że do twojega silniczka to 62Ah. Może być delikatnie większy. Ale bez przesady.
O wymiarach się nie wypowiem. Najlepiej pomierzyć ile masz miejsca.
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

[quote=""Marekgtx""]Otóż wiem, że pojawiały się już podobne posty, lecz po przejżeniu wszystkich nie idzie z nich wywnioskować zbyt wiele[/quote]
Widocznie nie doczytałeś do końca:
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... r&start=15
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

ja wam powiem jaki akumulator :D wczoraj sprawdziłem co u mnie za czort siedzi pod maską i jest to (uwaga uwaga) TOPLA BATTERIES model TOP (48ah)
http://www.tab-polska.pl/akumulatory_sa ... e_top.html

już wiem czemu mam takiego strzała nawet przy -28 :grin: (dodam że aku ma już parę dobrych latek, a tej zimy ani razu mnie nie zawiódł chociaż w lato go wyzerowałem muzyką)

spójrzcie na specyfikację - moc rozruchowa jest zdecydowanie większa od zwykłego aku, nigdy nie słyszałem o tej firmie topla, ale gorąco polecam, nie wiem tylko jaka to półka cenowa, ale jeśli każdy model jest taki jak mój, to starczy na długie lata (dużym wysiłkiem jest też domykanie open air, a mimo to śmiga jak rakieta)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[size=99px]Witam

Od tej chwili pytania i prośby w sprawie akumulatora wpisujemy w tym temacie. Nowe tematy traktujące w tej spawie będą kasowane!
czaja454
[/size]
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Witajcie,

mam pytanie do wszystkich którzy mają właśnie takie polówki. Jakie macie akumulatory? Ja mam 60 Ah i ostatnio się dowiedziałem że jest za mały. Powinien być min. 70 Ah.

Dzięki
Pozdrawiam

Kolego, rozejrzyj się czasem po forum zanim założysz temat!
czaja
s
slaweks
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: slaweks »

nom masz troche za małyja tez miałem taki a był orginalny a zamieniłem na wiekszy mocą
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

ja mam 70 a fabrycznie ma byc chyba 62 albo 65
f
fffff
Newbie
Newbie

Post autor: fffff »

75
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

mi w końcu padł mój wypasiony dziadek TOPLA i to w momencie, gdy czyścili centrum stolicy przed pogrzebem, a ja wyjeżdżałem do francji, więc w pośpiechu kupiony CENTRA PLUS, silnik AFH z pełną elektroniką bez podgrzewanych siedzeń i klimy ale z open air - działa od kwietnia bez najmniejszego zająknięcia, zobaczymy co zimą :) jak mi zaszwankuje chociaż raz to zmienię z powrotem na TOPLE :cool2:
Awatar użytkownika
maly293
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maly293 »

[quote=""ANDPISK""]Witajcie,

mam pytanie do wszystkich którzy mają właśnie takie polówki. Jakie macie akumulatory? Ja mam 60 Ah i ostatnio się dowiedziałem że jest za mały. Powinien być min. 70 Ah.

Dzięki
Pozdrawiam
[/quote]
ja mam obecnie 44Ah 360 przy mrozach -10 dawał jakoś rade, na tą zime planuje kupić min 64Ah
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja mam obecnie 44Ah 360
ktoś się pomylił i założył do diesla aku dedykowany do benzyniaka (mniejszy) :D
do AEF katalog podaje 62 Ah.
civic r18a2/407 1,6 HDi
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Mi to powiedział elektryk po tym jak zobaczył co się dzieje pod maską. A mianowicie: po otworzeniu maski strasznie rzuca się w oczy "kwiat" jaki się utworzył na tlemie. Po przyjrzeniu widać że akumulator "kipi". Podobno przez to że jest za mały i podczas rozruchu i dużego obciążenia wywala eletrolit przy ujemnej elektordzie. Polecił mi to jak najszybciej oczyścić i przemyć ciepła wodą żeby nie skorodowały elementy nadwozia no i oczywiście wymienić akumulator na większy.
Awatar użytkownika
kolekcjoner79
Newbie
Newbie

Post autor: kolekcjoner79 »

witam doradźcie mi który lepszy do mojej polówki http://moto.allegro.pl/akumulator-bosch ... 61146.html czy ten http://moto.allegro.pl/akumulator-centr ... 39560.html z góry dzięki za dobra rade
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

bierz centrę ale nie futurę, zwykłą albo plus, 44 Ah 360A i będzie git i stówa w kieszeni
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

czemu nie futurę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”