Nowe Polo 2009

Ciekawostki i nowości ze świata motoryzacji.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
polo_9N
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polo_9N »

Mnie nowe Polo zachwyca. Widziałem je jedynie na zdjęciach...ale jest na co popatrzeć. Chciałbym chociaż w nim posiedzieć. Podoba mi się nowa seria VW, które są zbliżone do siebie wyglądem (golf, sirocco). Jeśli chodzi o VW Polo... uważam, że nawet wersje najuboższe są na wysokim poziomie jeśli chodzi o wyposażenie. Jakość oraz wykonanie jest po prostu świetne. Cena i tak jest bardzo konkurencyjna.
Np za Peugeota 207 1.4/75KM benzyna cena wynosi 42k
Fiat 500 1.2/69KM benzyna 41,5k
Fiat Grande Punto 1.2/65 KM 33,5k
Proponowana cena przez VW za wygląd i jakoś nie jest wcale tak wygórowana. Może i taniej o 7k kupi się trzydrzwiowe grande punto...ale to w końcu fiat. Miałem przyjemność jechać grande i nie zrobił na mnie dobrego wrażenia. Tanie plastiki w środku, twarda zawiecha, słabo wybiera nierówności. O wiele lepiej mi się jeździ polo 9N....a co dopiero NOWYM POLO ! ;]
Polo 9N TRENDLINE 1.4 TDi 75 KM
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

KW ma już w programie 3 rodzaje gwintów

Obrazek
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

No nieźle wygląda takie Polo na glebie ;D. Juz się doczekać nie mogę jak będzie w 3 furtkach wyglądać ;).
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Dzisiaj przy okazji odbioru części w tyskim ASO VW miałem okazje widzieć na żywo i posiedzieć w nowym Polo 6R.
Auto zostało wprowadzone dzisiaj rano do salonu więc miałem szczęście :)
Jak znajde chwile to może skrobnę coś wiecej
Awatar użytkownika
crazy6n
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: crazy6n »

podoba mi sie nowe Polo. Ciekawe jestem jak bedzie wygladac 3-drwiowe ;)
SPRZEDAM zderzak!!! viewtopic.php?f=6&t=44237
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

Hej!

Pierwszy raz pisze na forum - interesuje się nową polówką (1.4 benzyna 85km - końcowa cena z alarmem, lakierem,climą manulaną, ca 50k....) - fajny desing, dobrze wykończona, ciekawa, nawet już w kilku (znaczy 2ch siedziałem) i wszystko jest niby super ale:
1:siedzienia sportowe (highline) trochę przeszkadzają przy wsiadaniu ( mam 185 cm, siedzi się wygodnie, trochę blisko do sufitu ale da się przeżyć) - czy też macie takie wrażenia
2:oczekiwanie - 2 - 2,5 miesiąca lub dłużej... :( czy macie dane również z innych regionów PL? (dane dot.Kim Świebodzin)

3:Wiązka elektryczna jest z Maroka, silnik z Czech a auto z? Pampelona/Nawarra czy się mylę?
Awatar użytkownika
krisek
Początkujący
Początkujący

Post autor: krisek »

hadek ja mam 194cm i jakoś tego nie odczułem jednak ja wolę takie niż płaskie i na zakrętach muszę się kierownicy trzymać :grin:
Oczekiwanie to standard 3 miesiące na VW chyba, że prosto z placu ewentualnie wystawowy z dodatkowym rabatem ale to za wcześnie jeszcze
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

hmm, dziwne - czułem że włosy dotykają podsufitki - może wysteruje się siedzeniem, ale wtedy tracę na widoczności.... jakiś niegramotny jestem.... :)
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

hadek jak chcesz siedzieć w ten sposób, że by widzieć koniec maski i głowę mieć przyklejoną do szyby to licz się z tym, że będziesz miał głowę zaraz pod podsufitką, ja mam 191cm i Polo 6n2, które jest mniejsze na pewno i nie ma żądnego problemu, a autem poniekąd jeździ się na wyczucie :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Witam!
Ja również interesuję się nowym Polo, byłem dzisiaj na jeździe próbnej Polówką w wersji Highline z silnikiem 1.4 benzyna. Wrażenia naprawdę rewelacyjne, mimo, że na codzień jeżdżę samochodami dużo wyższej klasy (niestety nie własnymi :cry: ). Wykończenie to może nie Audi, ale niedaleko. Wyciszenie tak dobre, że przy 120 niemal nie słychać silniczka, zawieszenia czy wiatru. Auto jest przyklejone do drogi na 15" felgach, sprzedawca zachęcał do wypróbowania możliwości na zakrętach ;) pomogły w tym też świetne fotele i kierownica z tej wersji. Namawiał też do wysokiego kręcenia silnika, żeby usłyszeć, a właściwie nie usłyszeć go, jak również, by się przekonać, że 85 koni daje radę ;) W sumie co do ostatniego nie do końca mnie przekonał, ale do sprawnego przemieszczania się wystarczy. Niestety nie sprawdziłem spalania przy takiej jeździe ;) bo komputer był marketingowo ustawiony chyba na temperaturę.

Co do miejsca nad głową, mam 186 cm i nie widziałem z tym problemu, ale końcówki maski nie widziałem, musiałbym podnieść fotel. Ale w innych markach jest jeszcze gorzej, bo podniesienie fotela nic by nie dało.

Dziwne są tylko pseudooszczędności typu wskaźnik paliwa na wyświetlaczu (sam wyświetlacz w erze kolorowych lcd za parę dolarów też mógłby być "pikselowy", a nie "laseczkowy") czy brak wskaźnika temperatury płynu.

Co do czasu oczekiwania - póki co się ostatecznie nie zdecydowałem, więc nie wiem, ale sprzedawca twierdził że w zależności od stopnia udziwnienia zamówienia od ręki lub 1,5 do nawet 3 miesięcy. Ceny podobno do negocjacji ;)

Podsumowując - to Polo jest skazane na sukces, jest to chyba wreszcie godny następca modelu 6N, którego wspominam miło, bo wariowałem z kuzynem tym modelem na odludziu, jak robiłem prawko 5 lat temu ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

pojeździłem ja.... dziś....

spalanie śrenie na 6km pętli nie spadło poniżej 8l, niby takie bo nowe, klima zażera 03 do 0,5 l, komputer MFA daje radę: prędkość (po co :)) temperatura, ile w baku i na ile, średnia prędkość i spalanie, spalanie chwilowe,....

cichutki to fakt, wygodny....:((no dla mnie wąsko), faktycznie coś mi się ubzdurało z tym dachem...

i kupiłem :P do odbioru max 3 miechy... jak coś mi przyjdzie do głowy to dam znać...
Awatar użytkownika
krisek
Początkujący
Początkujący

Post autor: krisek »

To spalanie pokazywało duże bo silnik był po stracie nie nagrzany itp podejrzewam, że wyjdzie mniejsze.
co do tego dachu to już sam zwątpiłem i wlazłem dzisiaj do niej żeby sprawdzić :grin:
Gratuluję :piwo:
tak jak mówiłem 3miesiące i na 99% będzie w ostatnich dniach :szefu:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

dzięks, ... fakt to spalanie to trochę mnie zaskoczyło negatywnie - trasa - miasto przy średnim ruchu... momentalnie wskazywało ca 16l do 29l.... na luzie 1l, przy dojazdach do skrzyżowań na biegu 0l....

zakładam że jak się trochę rozjeździ ( auto testowe ma 43 km na liczniku) to spadnie trochę z tej średniej oraz kilka kresek klimą ....

oglądałem wszystkie szczegóły - spasowanie plastików, ich jakoś organoleptyczna, ergonomia - miłe....

ale! dwie rzeczy jeszcze mnie interesują, może ktoś wie:

1: światła do jazdy - w ustawieniu 0 jest taka opcja że palą się tylko przody a tyły nie - tzn w terenie zabudowanym podobno od 1 stycznia można będzie takie rozwiązanie używać?? ( a nocą? chyba nie - więc można będzie zmylić się....>)

2: schowek jest klimatyzowany ( czy działa on niezależnie czy mamy klimę włączoną cyz nnie?), i udaje się zdemontować "podłogę" w schowku i tam jest jeszcze jakaś tajna przestrzeń ( poważnie..) po co?
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

[quote=""hadek""]
1: światła do jazdy - w ustawieniu 0 jest taka opcja że palą się tylko przody a tyły nie - tzn w terenie zabudowanym podobno od 1 stycznia można będzie takie rozwiązanie używać?? ( a nocą? chyba nie - więc można będzie zmylić się....>)
[/quote]

Tu masz częściową odpowiedź:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... mi,1222034

A swoją drogą, która żarówka się świeciła w przednich w takiej sytuacji? Ta od mijania, długich, czy od przeciwmgielnych (tak jak w filmikach prezentują)? No i zdradź, jaką wersję zamówiłeś. Na drugie pytanie nie znam odpowiedzi, ale raczej przy wyłączonej klimie nie chłodzi, ew. wieje nieklimatyzowanym powietrzem
Obrazek
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

a więc 1.4 85km benzyna high line + collandsound+esp/asp...+alarm+perladeepblack + 5dzwi ( bo można - mimo braku w konfiguratorze vw.pl już brać 3 dzwiowe..)

dzięki za lektturkę,czytam ....

-- Sob Sie 22, 2009 3:24 pm --

w schowku jest potencjometr ! znaczy chłodzenie się włącza i wyłącza...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawostki Motoryzacyjne”