[6R] Komputer pokładowy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
riczi82
Newbie
Newbie

Post autor: riczi82 »

Panowie a ja powiem że mam sterownik z nr 86K, data produkcji 10/2011 i dziś zaprogramowałem komputer pokładowy i tempomat, wszystko fajnie śmiga, nie było potrzeby wymiany na 87, więc mówie ze i w 86 da się takie rzeczy zaprogramować, tak samo jak domykanie i otwieranie szyb z pilota kluczyka.
Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: CNK »

Ja miałem wcześniej 87K, o taki:
Obrazek
i tempomat też działał, ale brakowało obsługi podświetlenia nowszej kierownicy i pinów do świateł ledowych.
więcej info: https://polo.blue/2020/09/28/info-about-bcm-pq25/

Tempomat (CCS) jest teoretycznie od wersji 87, ale jak pisałem wcześniej, nie jest to zawsze zależne od samego numerku BCM, ale również od wersji hardware. Np. BCM pod rosyjskie Polówki 6R w Sedanie najczęściej obsługiwały więcej niż BCM z hatchbacków :-P

W przypadku Golfa 5 zdarzało się, że wyjeżdżał fabrycznie z xenonami, a miał na pokładzie BCM 086 - takich przypadków jest wiele ;)

Do póki nie zmieniamy BCM na wyższe wersje z Caravelle T5/T6 (początek 7H0 lub 7E0) to wymiana BCM jest w miarę prosta.

Po więcej możliwości modów potrzeba już więcej pinów, których w BCM -86/87 niestety brakuje:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2020, 14:08 przez CNK, łącznie zmieniany 1 raz.
R
Robciu1982
Newbie
Newbie

Post autor: Robciu1982 »

Marianoo posiadasz jeszcze jakieś wiązki do MFA , może jeszcze tempomatu ?
Chce dołożyć komputer i tempomat w swoim polo z 2013 r.

BCM ma oznaczenie 6R0937087P
Zakupiłem manetkę 6Q0953503EJ
R
Robciu1982
Newbie
Newbie

Post autor: Robciu1982 »

Witam Szanownych forumowiczów,
w ostatnim czasie podjąłem decyzję o dołożeniu komputera pokładowego i tempomatu do swojego VW Polo 6R (jako że w obecnym wyposażeniu nie posiadam)... Przejrzałem opinie na forach i długo nie zastanawiając się zamówiłem na allegro manetki .
Z uwagi na fakt, że konieczne będzie i tak kodowanie stwierdziłem, że zaprowadzę pojazd do specjalisty :) ......
I zaczęło się... Samochodu nie miałem przez tydzień , dziś go odebrałem - jednak cała operacja zakończona niepowodzeniem . Specjalista stwierdził , że nie potrafi tego wykonać - tłumaczenia po części spadły na niewłaściwe jego zdaniem manetki.
I tutaj chciałbym prosić o wsparcie Szanownych forumowiczów . Czy manetki jakie zakupiłem są OK ?

Posiadam VW POLO 1.4 z 2013 roku
Numer modułu BCM to 6R0937087P
Numer manetki to 6Q0 953 503 EJ

Z postów jakie przeczytałem wynika, że potrzebne będzie dołożenie dodatkowego okablowania. Posiada ktoś dodatkowe wiązki do MFA ?
Do tempomatu również trzeba będzie dołożyć jakieś wiązki ?

Będę wdzięczny za wszelkie wsparcie, zastanawiam się czy nie zrobić tego po prostu samemu. Nie mam jednak sprzętu do zakodowania manetek. Jaki jest koszt najprostszego sprzętu jaki można użyć?
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Wiązki i do tempomatu i mfa powinny jeszcze być. Zakodować tempomat to i ktoś na spocie miejscowym by Ci mógł, ale widze post z przed miesiąca i nikt nic nie napisał:( Kabel który ruszy auto to vcds i generalnie sie przydaje;)
1.4 generalnie przy Fabii jak pamiętam jest notatka przy niektórych numerach sterownika silnika, że przy skokach napięcia może rozłączać tempomat, lub nie działać w ogóle, ale jak na razie nie spotkałem się z takim czymś.
Numery wielkiego znaczenia nie mają, ja optycznie generalnie oceniam czy pasuje i wujek podaje foto, że ikonki masz pasujące i manetki powinny działać. Wiązki mfa i tempomatu nie masz, to musisz je zakupić.
To co specjalista robił? Manetki mógł założyć i zakodować tempomat, wiązki nie miał to rozumiem, że nie działa...
[size=12px][/size]
V
Valgas
Newbie
Newbie

Post autor: Valgas »

Pytanko u mnie w trakcie odpalenia auta zapala sie w przebiegu na sekunde taki znaczek --->p/n co to znaczy nigdzie nie moge tego znalezc ..
m
micwrc
Newbie
Newbie

Post autor: micwrc »

Cześć szukam kogoś od kodowania licznika myślałem o Franku ale nie wiem jak się skontaktować może podesłał by ktoś kontakt.
Dzięki pozdrawiam
t
tipmaniak
Newbie
Newbie

Post autor: tipmaniak »

Panowie, tempomat  posiadam w polowie, chce dołożyć mfa do tego potrzebna mi nowa manetka. Wszędzie wymieniają cały pająk. A da się wymienić tylko sama manetkę z mfa ? I jaki ona ma nr ?
Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: CNK »

nie ma takiej możliwości w Polo, wszystko jest ze sobą na stałe połączone, dlatego potrzebny jest cały przełącznik zespolony ;)
Obrazek
k
koleś
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: koleś »

Dokładałem komputer pokładowy.
Niestety nie było wiązki więc zrobiłem odpowiednią.

Ze swojej strony dodam, że licznik wymontowałem wraz z górną połówką obudowy kolumny kierowniczej. Próbowałem ją wyrwać ale zaczepy mocno trzymały. Da się włożyć śrubokręt pod nią i odkręcić wkręty.

Obrazek
Obrazek
Numer do mnie 510 150 407
t
tipmaniak
Newbie
Newbie

Witam, prosiłbym o potwierdzenie czy manetka będzie na pewno dobra. Tempomat już posiadam ale i tak trzeba zakupić cały pająk. Nr 6Q0 953 503 EJ
k
koleś
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: koleś »

A jaką masz teraz? Jaki ma numer?

Sprawdzę czy mam taką z komputerem.

Da się wymienić tylko jedną.

Co z wiązką? Masz? Sam zrobisz?

Wysłałem PW z ofertą.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2018, 20:37 przez koleś, łącznie zmieniany 1 raz.
Numer do mnie 510 150 407
t
tipmaniak
Newbie
Newbie

Temat ogarnięty przy pomocy kolegi z forum! Dzięki wielkie. Jak coś to służę też pomocą
Z
Zibi CNC
Newbie
Newbie

Post autor: Zibi CNC »

Witam kolegów.
Można napisać co i jak pokolei
Żeby działał komputer w MFA
Wszystko mam tylko co pokolei zaprogramować w vcds .
Krok po kroku łopatologicznie .:-
Tak żeby manetka działała
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2018, 9:55 przez Zibi CNC, łącznie zmieniany 1 raz.
t
tipmaniak
Newbie
Newbie

Wchodzisz w grupę 17 Instruments kodowanie pomocnicze kodowanie i w którymś bicie masz opcję mfa zaznaczasz zapisujesz i tyle
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”