[6N] Czyszczenie odmy

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
lukasz6oo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

[6N] Czyszczenie odmy

Post autor: lukasz6oo »

Witam dzisiejszego dnia zabrałem sie za wymiane weza odmy a przy okazji postanowiłem wyszuscic te ''bagienko'' :).Manual ten dotyczy Polo 6n z silnikami 1.0 ;1.3 z pierwszych lat produkcji (94-96).

Do temontazu odmy użyłem:
-srubokret krzyzakowy lub klucz płaski (siódemka),do odkeręcenia opaski.
-srubokret płaski
-grzechorka
-przedłużka
-bit imbulsowy
-jakas szmatka
-pendzelek
- benzyna ekstrakcyjna moze byc tez rozcienczalnik lub ropa(diesel)

Obrazek

Na poczatku zabrałem sie za demontaż wża odmy w tym celu należy odkrecic na dole przy odmie opaske oraz zsunąc wąż przy filtrze powietrza.Dalsza częsc prac przeprowadzałem juz z kanału ale jesli ktos go nie posiada przy odrobinie gimnastyki da rade wyjac odme od góry.Aby zdemontowac puszke odmu nalezy odkrecic 2 sróby imbulsoew:

Obrazek

Wdalszej kolejnosci juz po odkręceniu srób należy poluzowac puszke ręką u mnie siedziała dosc ciasno i pomogłem sobie płaskim srubokretem .Wsunełem go pomiedzy puszke a blok silnika (trzeba robic to z odrobina ostrożnosci aby nie uszkodzic plastikowej puszki oraz oringu uszczelniającego).Po zdieciu odmu ukaze nam sie taki widok:

Obrazek

Obrazek

Zabrałem sie za oczyszczanie puszki odmy w swoim przypadku użyłem ropy(diesel).Po oczyszczeniu puszka zrobiła sie dosłownie o jedna trzecią lżejsza,i wygladał juz tak:

Obrazek

Obrazek

Przed założeniem odmy oczysciłem jeszcze krawedzie i sam otwór w bloku silnika z resztek oleistego szlamu co spowodowało że mogłem łatwiej ulokowac puszkę na swoim miejscu.W dalszej kolejnosci postepujemy w odwrotnej kolejnosci co przy demontażu.Poniżej efekt mojej pracy czyli wymieniony wąż i oczyszczona puszka odmy .POZDRo!

Obrazek

Obrazek
RUMAK
Awatar użytkownika
FilipO
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: FilipO »

dodam do tematu ze bez problemowo mozna wyczyscic odme bez kanalu... bez gimnastyki tylko potrzebne sa odpowiednie klucze :) dzieki za manuala :)
"...Uważaj jak tańczysz, bo życiowy parkiet bywa śliski..."
Zablokowany

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”