[86c2f] Uszczelka pod głowicą

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pay245
Mały interesant
Mały interesant

[86c2f] Uszczelka pod głowicą

Post autor: pay245 »

Witam dałem wymienić jakiś czas temu uszczelkę pod głowicą i klawiaturą i znów mi wycieka czy jest to normalne ? czy gęstszy olej coś pomoże używam pół syntetyka? proszę o odp
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Tez mam to samo po wymianie, ratuje jedynie drozsza uszczelka jakis elring w kazdym badz razie te drozsze
Obrazek
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

U wielu osób się tak dzieje tylko teraz mówisz o mokrym pod uszczelka głowicy czy pod klawiatura
Awatar użytkownika
marcintju
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcintju »

wymieniałem uszczelkę w 1.0 pod głowicą dwa razy (przy drugim razie była planowana głowica) i nadal się sączył olej :D
pod klawiaturę kupiłem nową i gorzej ciekła niż stara :D
wniosek musisz uszczelki z wyższej półki
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

czyli napewno erling, ponoć jest kauczukowa :D
Obrazek
Awatar użytkownika
picksar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: picksar »

Nie musi być erling(choć nie zaprzeczam o jej jakości) wystarczy, że uszczelka pod głowicę posiada taki pasek silikonowy wokół kanałów.
--- SPRZEDAM CZĘŚCI ---
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=24999
Polo Fox 86c/2f steilheck, 1.0 AAU
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

Może blok silnika krzywy, miałem kiedyś taki przypadek planowana głowica, dwa razy wymieniana uszczelka i dalej się sączył olej spod głowicy na rogu. Wymiana silnika pomogła. Przy uszczelce pod osłoną wałka to doradzam dobrze odtłuścić i sylikonem delikatnie uszczelkę z obu stron posmarować, sprawdzić odmę.
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

picksar
mi chodziło o uszczelkę pod deklem, a tobie o tę pod głowicą, a raczej każda pod głowice posiada paski silikonu no chyba że kosztuje 10zł :D
A to co Luki38 napisał żeby posmarować silikonem to nie radzę tego :) Ja tak zrobiłem i na chwilę pomogło a potem znowu to samo, a szlag myślałem że mnie trafi jak to skrobałem :D Teraz mam zamiar spróbować położyć na smarze.
Obrazek
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

jesli chodzi o uszczelke pod pokrywą zaworową: bardzo czesto leci olej przez skrajne mostki wałka rozrządu, czy uszczelniacze, winna moze być tez krzywa pokrywa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tomaloski
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tomaloski »

Za komplet uszczelek Elring'a i śrub do głowicy tejże samej firmy zapłaciłem ~130 zł. A z tego co mi wiadomo, to uszczelki Elring'a były zakładane fabrycznie. Z drugiej strony się nie dziwie, bo nawet samo opakowanie od uszczelki pod głowicę wyglądało bardzo solidnie a i sama uszczelka nie pozostawiła niczego do życzenia. Polecam, od 1,5 roku nic nie cieknie i wszystko szczelne.
k
kryniu85r
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kryniu85r »

polecam elring u mnie w 1.0 dala rade
5,6 Pb /100km
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

Mam pytanko, w garażu mam "zapasowy" AAU, jak blok delikatnie szlifnę w celu wyrównania miejsca pod uszczelkę tłoków czy to nie wpłynie na pracę silnika (może jakieś 0,1 mm) tłoki nie będą klepać po zaworach? ktoś to przerabiał?
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Będziesz musiał dać proporcjonalnie do szlifu grubszą uszczelkę, to się mierzy żeby nie było później zonka
Obrazek
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

[quote=""Crazy""]Mam pytanko, w garażu mam "zapasowy" AAU, jak blok delikatnie szlifnę w celu wyrównania miejsca pod uszczelkę tłoków czy to nie wpłynie na pracę silnika (może jakieś 0,1 mm) tłoki nie będą klepać po zaworach? ktoś to przerabiał?[/quote]

jesli chcesz tylko zabielić i powierzchnia nie jest zbyt krzywa, to sie nic nie stanie, co do zaworów to raczej sie nie spotkają z tłokiem, gorzej jesli będzie trzeba dużo zdjąć, bo może być sytuacja w której tłok może uderzyć w głowicę - ale to możesz sprawdzić obracając wałem z założona i dokręcona głowica, jeśli uderzą to będzie trzeba tłoki obniżyć.....

A jaki jest powód dla którego chcesz planować blok?? blok jest żeliwny i w zasadzie jeśli nie ma jakiegoś konkretnego powodu się tego nie stosuje

co do uszczelki.. jest tylko jedna grubość...
Obrazek
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

marian chcę wyrównać powierzchnię żeby olej mi się nie sączył. wole powierzchnie na równo zjechać (nie planuje zdzierać milimetry) i później zapomnieć o wyciekach. aktualny silnik co posiadam w poli sączy się, i nie chcę powtórki jak złoże ten.
i skoro jesteś obeznany w silnikach, jak wymontować rurkę na bagnet żeby ją nie powykrzywiać? siedzi tylko na wcisk?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”