Wybór opon zimowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pawex
Raczkujący
Raczkujący

Wybór opon zimowych

Post autor: pawex »

Witam. Jakie oponki polecacie do Polo 98 r. 1,4 . Posiadam felgi 14'' - czy rozmiar 185/55/14 jest seryjnym w tym autku ???
Z góry dzięki za pomoc !!!
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Nie bierz tak szerokich na zime. Ja mam teraz 175/65R14 - sa troche za duze po srednicy, ale nie tra mimo gleby -30.
Problem z nimi jest taki, ze na asfalcie idzie auto genialnie, ale w sniegu strasznie sie slizga, bo sie nie zapada i jest troche za maly nacisk. Ale za to jaka zabawa :D
p
pawex
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawex »

Autko nie tak dawno kupiłem i było już na takich laczkach - chciałem w tym sezonie zakupić 2 szt. tylko zastanawiam się nad rozmiarem i oczywiście firmą :)
Awatar użytkownika
banti
Początkujący
Początkujący

Post autor: banti »

Trochę się zastanawiałem zanim założyłem koła zimowe które mi zostały po poprzedniej polówce mianowicie Dębica Frigo 155/70 R13 na feldze 4,5J.
Jak było sucho to trochę za wąskie, w dodatku sztywna zawiecha to na zakrętach trochę miały co robić.
Teraz gdy jest tyle śniegu to znowu jest świetnie, przyczepność ok, hamowanie również.
było sobie ładne 6n oraz Ibiza 6k teraz jest Jetta US z 2E ;]
P
Pasiassty
Newbie
Newbie

Post autor: Pasiassty »

Witam! Co do opon to polecam micheliny alpin. Nie zawiodly mnie. Kupilem uzywki, 3 letnie ale bierznik jak nowka, za 4 z felgami stalowymi dalem 500 zl. Wiem ze w tej cenie sa nowe debice frigo, fulda czy klebery, ale roznica ogromna pod czas jazdy. KAzdy ma inne zdanie co do uzyweanych a nowych, ale dobra uzywka w tym przypadku bije nowe. Jak chcialbys kupic nowe to troche polecisz ale coz na bezpieczenstwie nie ma co oszczedzac.
Co do rozmiaru, ja wstawilem 205/80/r14 , tak wiem , duzy rozmiar, ale za to jak sie trzyma drogi :D minus tego jest taki ze spalanie wzroslo o ok 0.8 litra.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""Pasiassty""]Witam! Co do opon to polecam micheliny alpin. Nie zawiodly mnie. Kupilem uzywki, 3 letnie ale bierznik jak nowka, za 4 z felgami stalowymi dalem 500 zl. Wiem ze w tej cenie sa nowe debice frigo, fulda czy klebery, ale roznica ogromna pod czas jazdy. KAzdy ma inne zdanie co do uzyweanych a nowych, ale dobra uzywka w tym przypadku bije nowe. Jak chcialbys kupic nowe to troche polecisz ale coz na bezpieczenstwie nie ma co oszczedzac.
Co do rozmiaru, ja wstawilem 205/80/r14 , tak wiem , duzy rozmiar, ale za to jak sie trzyma drogi :D minus tego jest taki ze spalanie wzroslo o ok 0.8 litra.
Pozdrawiam[/quote]

Ten rozmiar to chyba jakiś żart to koło jest większe po średnicy o 12 cm od ori rozmiaru pewni trze przy każdym skręcie, dziurze itp. A przekłamanie na liczniku wychodzi ci 18%
P
Pawel-6N
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pawel-6N »

[quote=""Michał88""]
Ten rozmiar to chyba jakiś żart to koło jest większe po średnicy o 12 cm od ori rozmiaru pewni trze przy każdym skręcie, dziurze itp. A przekłamanie na liczniku wychodzi ci 18%[/quote]

Poza tym zimą lepiej sprawdzają się węższe opony. Jest większy nacisk na cm2. U siebie mam 185/60 R14 i na dużym śniegu nie jest za ciekawie - przydałyby się łańcuchy.

Co do tematu: Wybierz coś Michelin są dosyć miękkie, a jak masz kasę to Nokian.
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Panowie już nie przesadzajcie z tymi 185 że diabelski rozmiar. Zgodze się że wąska opona jest lepsza na sniegu, ale raczej niezbyt duzym i mocno ubitym, wtedy faktycznie jest większy nacisk i lamelki wgryzają się w ubitą mase. Natomiast to co mamy teraz czyli rozjeżdżoną kupę białego gówna takie 185 radzi sobie wyśmienicie bo kopie w tym całą swoją szerokością. Węższa opona będzie sie mocniej zapadać i odpychać się mniejszą ilością bieżnika. Nie wspomnę o jeździe na jakimś 155 po suchym i mokrym bo to już masakra i precyzja prowadzenia pontona ;)

Ja jeżdze na 185/55/14 Dunlopach winter M3 i jestem mega zadowolony, naprawdę polo idze jak czołg przez zaspy. Na parkingach u mnie momentami śnieg że dokładka robi za pług, a jeszcze ani razu nie zakopałem się
P
Pasiassty
Newbie
Newbie

Post autor: Pasiassty »

[quote=""Michał88""][quote=""Pasiassty""]Witam! Co do opon to polecam micheliny alpin. Nie zawiodly mnie. Kupilem uzywki, 3 letnie ale bierznik jak nowka, za 4 z felgami stalowymi dalem 500 zl. Wiem ze w tej cenie sa nowe debice frigo, fulda czy klebery, ale roznica ogromna pod czas jazdy. KAzdy ma inne zdanie co do uzyweanych a nowych, ale dobra uzywka w tym przypadku bije nowe. Jak chcialbys kupic nowe to troche polecisz ale coz na bezpieczenstwie nie ma co oszczedzac.
Pozdrawiam[/quote]

Ten rozmiar to chyba jakiś żart to koło jest większe po średnicy o 12 cm od ori rozmiaru pewni trze przy każdym skręcie, dziurze itp. A przekłamanie na liczniku wychodzi ci 18%[/quote]

Przepraszam,przepraszm. Moj blad!!!
Pewnie masz racje, to ja zrobilem literowke i zly rozmiar wpisalem. Ja mam 185/60 R 14 Micheliny Alpin. Ten rozmiar co wpisalem to opony ktore akurat szukalem kumplowi do jego auta. PRzepraszam jeszcze raz za tak żenujacy błąd.
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""Pasiassty""]185/60 R 14[/quote]
Zalecany jest profil 55 dla takich opon, ale 5% to nie tragedia (mam sporo wieksze i nie tra jakos specjalnie :) ).
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”