Jaka pojemność zbirnika paliwa?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Jaka pojemność zbirnika paliwa?

Post autor: BALON »

Jak w temacie
POLO 86c/2f coupe GT silnik 1.3 3f 75km
Niewiem czy mam tak niskie spalanie czy jak :glupek:
zatankowałem do pełna (wskaźnik pokazywał w połowie czerwonego pola i weszło 36l)
przejechałem 400km a wskaźnik mi pokazuje pół baku tj 20l ( :hmm: fakt większość trasa ale krótka tak po 30km raz trasa 180km)
mam zmienione tarcze przez poprzedniego właściciela :? i wszyststkie wskazówki były zrzucone ;(

wydaje mi sie że bak ma pojemność 42l :?:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pavulon »

Weź też pod uwagę, że w leciwych autach na dnie baku ma prawo zalegać masa szlamu, która ogranicza jego pojemność - wchodzi mniej paliwa, a wskaźnik pokazuje więcej...
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
Awatar użytkownika
analogman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: analogman »

Spalanie - zalewasz do pełna , znowu do pełna i tak cały czas - dopiero po kilku takich pomiarach wiesz ile autko zjada.
Tankowałeś z pustego baku? Jeśli tak to po pierwsze - nigdy nie wiesz czy na pewno był pusty (pompa czasem łapie powietrze a w baku jeszcze coś zostaje) i nie zarzynaj pompy żeby pracowała bez benzyny.
Dyskusja o bakach była dość sroga na poprzednim forum - morał taki że: szlam, wgniecenia i pewnego rodzaju zassanie baku zmniejsza pojemność nawet o kilka litrów. Sprawdzenie pojemności wymagałoby wyjęcia pompy, wyssania i wyczyszczenia baku i dopiero wtedy zalania do pełna.
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

[quote=""Pavulon""]Weź też pod uwagę, że w leciwych autach na dnie baku ma prawo zalegać masa szlamu, która ogranicza jego pojemność - wchodzi mniej paliwa, a wskaźnik pokazuje więcej...[/quote]
:hmm: wyciągałem już dużo baków i jeszcze sie nie spotkałem żeby było tyle marasu żeby była ograniczona pojemność :P
[quote=""analogman""]Spalanie - zalewasz do pełna , znowu do pełna i tak cały czas - dopiero po kilku takich pomiarach wiesz ile autko zjada.[/quote]
dopiero auto kupiłem z tąd moje pytanie :mrgreen:
[quote=""analogman""]Tankowałeś z pustego baku?[/quote]
nigdy nie tankowałem :mrgreen: niemam zamiaru sie zastanawiać kiedy mi auto zgaśnie :pukpuk: :rotfl:
[quote=""analogman""] wgniecenia i pewnego rodzaju zassanie baku zmniejsza pojemność nawet o kilka litrów.[/quote]
oglądałem bak i niezauważyłem tego
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
Awatar użytkownika
analogman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: analogman »

http://www.vwpolo-klub.pl/forumarch/vie ... p?p=234638
http://www.vwpolo-klub.pl/forumarch/vie ... p?p=297957
Sam główny temat już nie istnieje, widocznie zaginął wraz z awarią starego forum.

Wskaźnik paliwa w polo działa na zasadzie mierzenia prądu z pływaka - jest tam potencjometr który reguluje napięcie. Nie polegałbym tak w 100% na dokładności skali i samego mechanizmu, zwłaszcza ze ma on prawie 20 lat. :geek:
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

co do dokladnoci potencjometra - żadna (z własnego doświadczenia) jak mi strałka wchodzi w "czerwone pole śmierci" to w każdej sekundzie może zabraknąć paliwa.
Bak wymieniałem (przegnił) syfu na dnie było mnóstwo! gwarantuje że będziesz miał podobnie.
co do pojemności to słyszałem że są 2 wersje 45+ rezerwa, i te mniejsze :) .
Osobiście mi wchodzi około 50 (tankowanie pod korek) oczewiście bak mam zamiennik.
u
unknownman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: unknownman »

Witam.
Będę musiał wymienić bak bo lekko cieknie, a klejenie i spawanie pomogło tylko tymczasowo.
W związku z tym chciałem Was spytać czy ten zbiornik http://moto.allegro.pl/item658453076_vw ... mocja.html będzie pasował?
Mój silniczek to 1,3 55 koni, czyli wydaje mi się, że jak najbardziej pasuje. Ale wolę się upewnić, żeby potem nie robić cyrków z wymianą :)

Pozdrawiam
Łukasz
_
___HarrY___
Newbie
Newbie

Post autor: ___HarrY___ »

Rozumiem ze jednopunkt. Tak bedzie ja tez wymienialem. Nie lepiej kupic gdzies w sklepie ja z swoj dalem gdzies 150 zł nie polaca sie na allegro
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

nie wiem gdzie widziałeś w sklepie za 150 PLN...
ja sobie na allegro brałem, bo w sklepach życzyli sobie około 300 PLN
_
___HarrY___
Newbie
Newbie

Post autor: ___HarrY___ »

Sorry nie widzialem tylko kupilem no z 2 lata temu. No wtedy wójek pracowal w sklepie motoryzacyjnym to bylo taniej :)
u
unknownman
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki.
Zorientuję się w sklepach, jak nic nie będzie to skorzystam z allegro :)

-- Sob Cze 27, 2009 11:42 am --

No i dokonałem zakupu na allegro.
Tylko teraz się pojawia problem, że ten bak ma 42 litry, a poprzedni chyba miał 36. W związku z tym chciałem spytać, czy może to spowodować jakieś problemy przy montażu?
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: freeyourmind »

zbiornik od wtrysku rozni sie od zbiornika od gaznika (nie jestem pewny czy od jednopunktu tez).
to zalezy gdzie masz pompke paliwa. jak masz przy zbiorniku to patrzac od dolu(tak jak bys wszedl pod samochod) nie moze byc takich dwóch rurek co podpinasz wezyki.(zdjecie tamgdzie strzalka moja) Obrazektaki jest pod silnik z gaznikiem.a znowu pod wtrysk patrzac przez otwor co wkreca sie pompke z plywakiem musi byc taki murek z blachy do okola dodatko(w gaznikowym tego nie ma)ja raz popelnilem ten blad i nie wyciagalo mi wtedy paliwa.dlaczego to nie mam pojecia.pozdro
Ostatnio zmieniony 28 cze 2009, 14:36 przez freeyourmind, łącznie zmieniany 1 raz.
Stare dobre czasy / przed montażem LPG... Obrazek
u
unknownman
Raczkujący
Raczkujący

freeyourmind dzięki.
A czy zbiorniki pod wtrysk i pod gaźnik różnią się pojemnością?

W poniedziałek pewnie zawiozę to do mechanika, bo sam się nie będę babrał bo by mi z tydzień zeszło ;)
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: freeyourmind »

wydaje mi sie ze kazdy jeden zbiornik do rocznika 94 ma pojemnosc 40L.a wymiana zsbiornika to jakies 2h tak zeby sie nie przemeczac.oczywiscie jak sie ma odpowiednie narzedzia:P
Stare dobre czasy / przed montażem LPG... Obrazek
p
polityk
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: polityk »

Każdy zbiornik w 2F ma 42 litry.

Polecam zakup zbiornika w PHU Polcar. Cena około 200 pln.

Nie jest to zbiornik z cieniutkiej blachy, oferowany często na allegro.
pozdrawiam
polityk

VW Golf III GTI 1.8Turbo AUQ 220+ Mulberry Edition
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”