Prośba o fachową poradę dla laika!

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Prośba o fachową poradę dla laika!

Post autor: ragiern »

Witam!
Na wstępie przepraszam, że powielam temat, ale w tematyce GPS jest kompletnym laikiem i pojęcia, którymi tu operujecie są dla mnie zupełnie niezrozumiałe. :(
Ostatnio zapragnąłem mieć tanią, ale dobrą nawigację (do 400-500 zł). Zacząłem analizować ofertę marketów elektronicznych, lecz im więcej czytam, tym mniej wiem.
Stąd też zwracam się do Was z prośbą o poradę. Chciałbym abyście mi podpowiedzieli na co zwracać uwagę przy zakupie, jakie firmy są dobre, a jakie omijać szerokim łukiem, jakie są koszta aktualizacji mapy, co oznacza, że sprzęt jest bez blokady, itd.
Jednym słowem wszystko mnie interesuje i za każdą opinię i poradę z góry serdecznie dziękuję.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Zanim zaczniemy dalej dyskutować to zapytam:
Gdzie będziesz używał nawigacji?? Polska czy Europa? Czy to ma być tylko nawigacja, czy jakiś kombajn?

Odpowiedzi na resztę pytań dostosuję do tego co odpowiesz :)
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

z motonotes widze ze ragiern duzych przebiegow nie krecisz, to wystarczy najprostsza nawigacja bez zadnych zbednych dodatkowych bajerow np.:
http://www.lark.com.pl/freebird432.htm
http://www.lark.com.pl/freebird501.htm
http://www.lark.com.pl/freebird502.htm
[quote=""ragiern""]jakie są koszta aktualizacji mapy[/quote]
to zalezy jakiej mapy. MapaMap , Automapa itp. Koszt zalezy od Ciebie, to tak jak z Windowsem. Wiekszosc uzywa "darmowych" wersji ;)
Cenniki oryginalnych wersji masz na stronach automapy i mapymap.
[quote=""ragiern""]co oznacza, że sprzęt jest bez blokady, itd.[/quote]
O to ze mozesz wgrac mapy innego producenta. Lark jest fabrycznie odblokowany.
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Tak jak bazi słusznie zwrócił uwagę nie robię dużych przelotów, więc w zupełności wystarczy mi mapa Polski. Nie zależy mi także na jakiś kombajnach, bo po prostu chcę bezproblemowo trafić bez błądzenia pod żądany adres.
Nie chcę też zbyt dużo na nią wydawać kasy, ale także nie mam zamiaru kupować czegoś, co za rok będzie kompletnym przeżytkiem. Tak więc jestem gotów na nią wydać do 400-500 zł. Słyszałem wiele dobrego o opcji asystenta pasa ruchu i odbiornika TMC, ale zdaję sobie sprawę, że to nie ten przedział cenowy! :-(
P.S. Firma "Lark" nic specjalnie mi nie mówi. Rozumiem jednak, że można ją obdarzyć zaufaniem?
MOJE SAMOCHODY:
Awatar użytkownika
Metz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Metz »

jako że pracuje w sklepie komputerowym mogę ci nieco powiedzieć o Larku.
Wykonanie nawigacji firmy Lark oceniam na 4/10, funkcjonalność 8/10, awaryjność ~1/10 sztuk wraca na gwarancję.
Powiedziałbym że jest to produkt z niskiej półki. Widać dużą niedbałość w produkcji ale coś za coś oczywiście. Cena urządzeń tej firmy jest bardzo atrakcyjna. Niestety dołączona mapa MapaMap bardzo niedokładna ale z tym akurat nie ma problemu ponieważ nawigację są fabrycznie odblokowane i można np. wgrać na kartę SD Automape.

Jak masz do wydania do 500 zł to polecam Navroad'a NR460 lub wg mnie bardzo dobrze wykonanego Modecoma FreeWAY MX
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Dzięki Metz za wypowiedź!
Właśnie pobuszowałem trochę po sieci w poszukiwaniu opinii o wyrobach firmy "Lark" i stwierdzam, że są one bardzo różne. Jedni je sobie chwalą, inni zaś ganią. Najbardziej zmartwiła mnie w nich wytrzymałość baterii, którą wynosi podobno około 1,5 h.
Swoją drogą większość użytkowników zachwala sobie AutoMapę. Jest ona aż tak dobra na tle konkurencji?
MOJE SAMOCHODY:
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""ragiern""]Swoją drogą większość użytkowników zachwala sobie AutoMapę. Jest ona aż tak dobra na tle konkurencji?[/quote]
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie :) A tak muszę (nie muszę, chcę) napisać o wszystkim.

W zależności gdzie będziesz jeździł, taką ładujesz sobie mapę (oczywiście oryginał ;) ). Na Europę - TomTom, iGo, Garmin, AutoMapa. Na Polskę jak na razie wygrywa AutoMapa. Coraz lepsze są też mapy TomTom'a, iGo.

Jeśli chodzi o urządzenia to tu również trzeba zapytać na czym ci zależy. Jeżeli ma służyć TYLKO, jako nawigacja, to nie warto wsadzać kasy w nie wiadomo jak sper urządzenie. Ważne aby miało dobry odbiornik GPS, niezły procesor, wejście na karty pamięci. To podstawy.
W urządzeniach nawigacyjnych spotkasz różne systemy pod którymi pracują ów sprzęty. TomTom jest pod Linuksem, Garmin na swoim oprogramowaniu (nie pamiętam jakim), reszta jest najcześcniej na winCE5 lub 6, WindowsMobile (ale to raczej już PocketPC).
Wg. mnie najlepszym rozwiązaniem jest odblokowane urządzenie na windowsie (z odblokowaniem sprżetów też raczej nie ma problemu :) ). Masz wtedy możliwość zainstalowania kilku aplikacji z mapami i porównania, która spisuje się najlepiej.
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Będę jeździł wyłącznie po Polsce.
Sprzęt ten interesuje mnie zwłaszcza jako dobry odbiornik GPS. Nic więcej nie musi mieć, chociaż może.
Jak już wielokrotnie wspominałem jestem w tej tematyce "zielony" i chciałbym nabyć urządzenie, które po wyjęciu z pudełka będzie gotowe do użytku (tzn. już z mapą Polski) i będzie oferowało bezproblemową i jak najtańszą możliwość aktualizacji oprogramowania.
Bardzo podoba mi się Navroad NR460 zaproponowany przez Metza, ale z seryjną mapą nie zmieszczę się chyba w założonym budżecie.

Wszystkim, którzy wypowiedzieli sie w tym temacie serdecznie dziękuję i prosze o kolejne sugestie. ;-)
MOJE SAMOCHODY:
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""ragiern""]Jak już wielokrotnie wspominałem jestem w tej tematyce "zielony" i chciałbym nabyć urządzenie, które po wyjęciu z pudełka będzie gotowe do użytku (tzn. już z mapą Polski) i będzie oferowało bezproblemową i jak najtańszą możliwość aktualizacji oprogramowania.[/quote]
Najtaniej aktualizacja cię wyniesie jak napiszesz do mnie na PW :grin:
A jeżeli ci się podoba ten Navroad to śmiało. Ma dobr parametry (co prawda nie wiem co to za odbiornik GPS ma w sobie) .
Tu masz mały teścik tego sprzętu (test na AM sądząc po zrzutach):
http://www.pcworld.pl/testy/recenzja/GP ... .html#read
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

[quote=""czaja454""]Najtaniej aktualizacja cię wyniesie jak napiszesz do mnie na PW [/quote]
Kusząca propozycja. :-P
Ten Navroad póki co jest moim liderem, ale nadal chętnie wysłucham wszelkich propozycji, bo z seryjnie zainstalowaną mapą przekracza mój założony budżet. :(
MOJE SAMOCHODY:
Awatar użytkownika
bazi

Post autor: bazi »

[quote=""ragiern""]Właśnie pobuszowałem trochę po sieci w poszukiwaniu opinii o wyrobach firmy "Lark" i stwierdzam, że są one bardzo różne. [/quote]
tez mialem dylemat, ale zdecydowalem sie na larka 43.1 i jest OK[quote=""ragiern""]Najbardziej zmartwiła mnie w nich wytrzymałość baterii, którą wynosi podobno około 1,5 h.[/quote]
no tak mniej wiecej trzyma, ale to bez wiekszego istotnego znaczenia - podlaczasz pod zapalniczke i jedziesz.[quote=""ragiern""]Swoją drogą większość użytkowników zachwala sobie AutoMapę. Jest ona aż tak dobra na tle konkurencji?[/quote]
Jakos nie trawie tej automapy - dla mnie o wiele lepsza jest MapaMap. I jakiejs niedokladnosci w jej wskazaniach nie widze.
Automapa jest zasmiecona tysiacem opcji z z ktorych i tak nikt nie korzysta.
W tej cenie z automapą zobacz jeszcze to :
http://allegro.pl/item931783549_pentagr ... ws_ce.html
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""bazi""]Jakos nie trawie tej automapy - dla mnie o wiele lepsza jest MapaMap.[/quote]
Każdy lubi co innego i co innego się podoba. Ja kobicie kupiłem rok temu Lark 43.1 (ja kolega wyżej) i też nie mam zastrzeżeń. Aczkolwiek, ta nowsza 43.2 jest łądniejsza i z wyglądu lepszych materiałów.
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

ja też jako laik (dużo czytałem) zakupiłem larka tylko że 50.1 - bateria 2h na tak dużym wyświetlaczu to i tak za dużo :D używałem chwilowo mapmapy, która była wgrana od razu, ale po przesiadce na automape nawet nie myślałem o powrocie :) zwłaszcza że teraz w wersji 6 jest jeszcze lepsza (podświetlanie prędkości na czerwono jeśli przekroczysz powyżej 10km/h dozwoloną i ciągłe pokazywanie ograniczeń jakie panują na danym odcinku drogi)

Krótko: prosty i niezawodny, wart polecenia zwłaszcza, że rok temu kosztował zaledwie niecałe 300pln, jedyną "wadą" może być to, że przy starcie czasami długo szuka satelity, ale jak już znajdzie.. to śmiga jak szalony :)
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Widzę, że "Lark" ma na tym forum liczne grono użytkowników.
Jest jakaś firma, którą powinno się omijać z daleka? Znacznie ograniczyłoby to skalę moich poszukiwań.
MOJE SAMOCHODY:
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Każdy ma jakieś preferencje :) Jak jak szukałem navi dla mojej kobity to brałem pod uwagę opcje które wymieniłem wyżej. Nie jestem jakiś super wymagający co do samej navi, bo to tylko urządzenie. Prawdziwą robotę robi mapa.
Nawet navi z biedronki da radę jak na jej pokładzie znajdzie się odpowiedni program.
Z tego co czytam to SmartGPS ma nieciekawą opinię.
A tak to Lark, Pentagram, Manta - to z niższej półki. Becker, Navroad, TomTom, Garmin, to już klasa średnia i wyższa.
Zdecydowac i tak musisz sam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”