Chyba mam powazny problem. Moje polo pali coraz wiecej..Teraz wyszło ponad 9 litrów. Silnik 1.3 na wtrysku, 184 tys. Nie dawno wymieniłem olej i filtr oleju. Swiece dobrze przepalaja. Palec wyczysciłem. Dodam ze silnik nie równo pracuje na wolnych obrotach. I silnik mi sie wydaje troche bardziej mułowaty. Co zrobic ? Musze wymienic filtr paliwa, moze tam jakies nieszczelnosci sa. Ale to bym wyczuł ze benzyna smierdzi. Pomózcie bo jak na ucznia to nie wyrobie na paliwo.
Sprawdź lambde ostatnio pisałem na forum jak sprawdzić prosta sprawa a bedziesz wiedział o co kaman, a co do spalania to żeczywiście chleje a jeszcze zapytam czy na któtkich odcinkach jeździsz?
PozdraVWiam
to nie powinno tyle palić auto Twoje sprawdź lambde kolego wtyczka jest patrząc na silnik pod patelnia(filtr powietrza) po lewej stronie przykręcone są 2 wtyczki do kolektora ssącego ta przy kolektorze jest od lambdy, bierzesz mirnik w ręke nastawa na volty stałe i plus do czarnego przewodu od wtyczki tylko jeden jest i 2 białe a minus do masy napięcie powinno oscylować od 0.2v do 0.8v tylko pamiętaj że silnik nagrzany musi być.
A co do zapłonu to albo pojedź na lampę ustawić albo samemu możesz się pobawić delikatnie go przekręcając w lewo lub w prawo auto powinno się ładnie się wkręcać na obroty i schodzić z obrotów.
PozdraVWiam
Uszkodzona lambda = duze spalanie, czarny dym z rury, nierowne obroty, szarpanie silnikiem. Sonda ma pracowac w takich watosciach jak kolega wyzej napisal, jezeli stoi w miejscu albo zawiesza sie na pewnych wartosciach to tylko kosz, moja sie zawieszala. Sprawdzasz na rozgrzanym silniku. Ecu jak jest uszkodzona to podstawia wartosc 0,45v