[6n2] Problem z klimatyzacją i wentylatorem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kamilwodzu
Newbie
Newbie

[6n2] Problem z klimatyzacją i wentylatorem

Post autor: kamilwodzu »

Witam!

W zeszłym roku w wakacje miałem wymieniany czujnik temperatury i przekaźnik klimatyzacji. Do zimy wszystko śmigało bez zarzutu. Gdy nadeszły duże mrozy w mojej Polówce zaczęła wariować elektronika. Od pewnego czasu wentylator w komorze silnika włącza się mimo, że temperatura jest w porządku i raczej nie powinien się uaktywnić. Nawet jak przejadę kilka metrów i silnik nie nabierze temperatury to się włącza. Dodatkowo dzisiaj sprawdziłem swoją klimatyzację i stwierdziłem, że nie włącza się sprężarka (nie ma zimnego powietrza, nie wzrastają obroty). Czy oba problemy można powiązać? Mam nadzieję, że znowu nie spalił mi się czujnik i przekaźnik. Jaka może byc przyczyna takiego zachowania? Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
nimda
Newbie
Newbie

Post autor: nimda »

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat :) Ja swego czasu tez zastanawiałem sie nad tym po co włącza sie wentylator skoro temperatura na wskazniku na zegarach nie doszła jeszcze nawet do 90*C ale stwierdziłem ze może ten typ tak ma, jak ktoś ma jakieś uwagi to chętnie posłucham :)
Pozdrawiam! :)
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote=""nimda""]Pozwolę sobie podpiąć się pod temat :) Ja swego czasu tez zastanawiałem sie nad tym po co włącza sie wentylator skoro temperatura na wskazniku na zegarach nie doszła jeszcze nawet do 90*C ale stwierdziłem ze może ten typ tak ma, jak ktoś ma jakieś uwagi to chętnie posłucham :)[/quote]

wentylator pracuje przez cały czas przy załączonej klimatyzacji, może u Ciebie o to chodzi... :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
nimda
Newbie
Newbie

Post autor: nimda »

ale ja mowie o wentylatorze przy chlodnicy a nie tym dmuchajacym do kabiny.
Pozdrawiam! :)
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

wentylator to wentylator, jakby chodziło mi o ten wiejący do kabiny to bym napisał "nadmuch" :) tak jak napisałem, gdy masz załączoną klimę to wentylator w chłodnicy przez cały czas pracuje, tam też w aucie dochodzą przewody od klimy, ogólnie nigdy nie interesowała mnie ogólna zasada działania klimatyzacji, więc nie wiem co i jak :) ale w poprzednim poście miałem na myśli wentylator w chłodnicy :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
k
kamilwodzu
Newbie
Newbie

Post autor: kamilwodzu »

W moim przypadku wentylator chodzi niezależnie czy się włączy klime czy nie.
Awatar użytkownika
bartek885
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bartek885 »

Witam, chciałbym podpiąć się pod temat:

Po włączeniu silnika załącza się wentylator chłodnicy. Nawet po nocy jak silnik jest zimny. Dodatkowo nie załącza się sprężarka od klimatyzacji.
Czy to jest powiązane? I co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""bartek885""]Witam, chciałbym podpiąć się pod temat:

Po włączeniu silnika załącza się wentylator chłodnicy. Nawet po nocy jak silnik jest zimny. Dodatkowo nie załącza się sprężarka od klimatyzacji.
Czy to jest powiązane? I co może być przyczyną?[/quote]

Obstawiam uszkodzony sterownik/ przekaźnik wentylatorów.
Poszukaj na forum, a znajdziesz więcej informacji ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”