[6n2] 1.4TDI AMF, co ile wymiana rozrządu?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Pea5
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] 1.4TDI AMF, co ile wymiana rozrządu?

Post autor: Pea5 »

Pytanie jak w temacie. Pierwsza wymiana była zrobiona przy 90tysiącach, wczoraj licznik wskazał 150tysięcy ? Czy to już czas na wymianę czy jeszcze mogę jeździć ? Gdzieś słyszałem że druga wymiana rozrządu musi być po mniejszym dystansie niż pierwsza. Dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

Pierwsza wymiana po 90 tyś. km, a następne co 60 tyś km lub co 5 lat, oraz od czasu do czasu należy sprawdzić napięcie paska rozrządu. Od mechanika, z którym wymieniałem rozrząd powiedział mi, jeżeli teraz wymieniałem rolki, pasek i pompę wody to przy następnej wymianie należy wymienić sam pasek rozrządu.

trochę o wymianie rozrządu i doboru części:
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =14&t=8032
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... C4%85d+tdi

Pozdrawiam
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
D
Dawid25
Newbie
Newbie

Post autor: Dawid25 »

Podpinam sie pod temacik :)..a jak sprawdzic numery silnika jezeli u mnie na tej naklejce w bagarzniku i na obudowie rozrzadu sa wytarte numery i nic nie widac ? To mam mały problem bo jak bede wymieniał rozrzad to nie wiem jakie sa numery,i jak tu dobrac odpowiednie rolki itd. ? Czy po "starych" rolkach bedzie mozna zobaczyc ?
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

Znalazłem, że po wymianie rozrządu obowiązkowo trzeba ustawić kąt synchronizacji w silniku a większość mechaników robi to na oko czy słuch :banghead: , na stronie audi a4 jest tutek jak to zrobić http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t74986. ... hronizacji strona jest dostępna po zalogowaniu.
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

obowiazkowo trzeba sprawdzic kat synchronizacji i zapewne bedzie korekta. W tdikach na pompie sie ustawia kat wtrysku a co dopiero na pompowtryskach. Na mazaka to sobie mozna w starym kiblu ustawiac.
P
Pea5
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pea5 »

No to mnie znowu nastraszyliście :) przekaże mojemu mechanikowi żeby to zrobił. A jakie są objawy złego nastawienia tego kąta ?
oraz jaki jest orientacyjnie koszt wymiany rozrządu ? zmieszczę się w 1000zł ?
k
kruk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kruk »

Podpinam się pod temat bo szykuje mi się wymiana rozrządu. Mam pytanie do użytkowników 6N2 AMF. Czy zawsze wymieniacie napinacz hydrauliczny? Co sadzicie o częściach marki SKF jeździ ktoś na tym?
g
geosparta
Newbie
Newbie

Post autor: geosparta »

Pozwolę sobie także podpiąć się pod temat i zapytać krótko co ile powinna być przewidziana wymiana rozrządu dla 6n2 1.4MPI AUD?

Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
t
tajpej

Post autor: tajpej »

odgrzeje temat przymierzam się do wymiany rozrządu w 1,4 tdi AMF i moje pytanie czy wymieniać tłumik drgań??
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Zalezy ile masz zamiar autem pojezdzic, bo ja jakos szybko, a nawet za pare lat nie mysle sie z nim rozstawac i tlumik wymienialem
[size=12px][/size]
t
tajpej

czyli raczej go wymienić żeby mieć spokój
t
tajpej

taki zestaw będzie pasował do mojego polo silnik 1.4 TDI AMF numer silnika 017 789
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”