Przepustnica nie reaguje na adaptację. Prawdopodobnie jest uszkodzona.
Ale abstrahując od tego. Dzisiaj odpaliłem silnik, jak zawsze na zimnym obroty nie wyżej jak 600, po chwili obroty poszły troszkę w górę. Zauważyłem też ciekawą rzecz. Jak naciskałem pulsacyjnie pedał hamulca, obroty szły w górę. I tak od mniej więcej 750 obr/minut, pedałem hamulca podbiłem je do 1200 obr/minut (im szybciej pulsowałem tym szybciej rosły obroty).
W związku z tym moje pytanie. Czy to normalny objaw?
Raczej nienormalny, 1 raz takie coś czytam. CO do przepustnicy to musisz próbować do skutku ją zaadoptować, było o tym na forum że mechanicy kilkanaście razy adaptowali zanim się udało
Dziwne bo ja przy moim 6n 1.4 AEX mam podobnie z tym pedałem hamulca. gdy pulsacyjnie naciskam go to obroty na chwilę podnoszą się do góry po czym wracają do prawidłowego poziomu. tak samo dzieje się przy włączaniu klimy - minimalnie spadają po włączeniu, podnoszą się i wracają do swojego poziomu. Pamiętajmy że serwo jest połączone z kolektorem ssącym i po odpaleniu silnika pedał hamulca schodzi na dół. Wydaje mi się że jest to objaw normalny albo świadczy o nieszczelności któregoś z wężyków podciśnieniowych. Niech każdy się wypowie po próbie pulsacyjnego naciskania hamulca przy włączonym silniku na postoju - co się dzieje z obrotami. Aha nie wiem jak przy Twoim 1.6 IgorJG ale przy 1.4 AEX przepustnica adaptuje się automatycznie. Podaj może jakie masz oznaczenie silnika.
Silnik AEE. Adaptowałem ją bez efektu kilkanaście razy. Próbowałem różnymi VAGami, począwszy od 3xx do 7xx.
Czekamy na wypowiedzi pozostałych zainteresowanych podbijaniem obrotów pedałem hamulca:)
to norma, hamulec jest wspomagany przez silnik i jak dostaje obciążenie to silnik automatycznie wyrównuje obroty
to takie zabezpieczenie aby nie zgasł przy hamowaniu
Sprawdzałem u mnie przy pedałowaniu wskazówka nawet nie drgnie. Przy włączeniu klimy delikatnie spadnie po czym wraca do wyjściowej.
Myślę, że to również kwestia mocy silnika.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
[quote=""Artpolo""]Sprawdzałem u mnie przy pedałowaniu wskazówka nawet nie drgnie. Przy włączeniu klimy delikatnie spadnie po czym wraca do wyjściowej.
Myślę, że to również kwestia mocy silnika.
[/quote]
nie ma znaczenia ja teraz w silniku HZ 45 koni a pojemność 1,0 po regulacji gaźnika mi wzrastaja obroty i spalanie mi spadło nawet a co do ciebie Artpolo popatrz czy nie masz jakiejs nieszczelnosci