Witam chłopaków. Mam taki mały problemik w swojej poli...otóż w czasie jazdy słychać jest lekko szum dochodzący z prawego przedniego koła, gdy skręcam w lewo szum jest okropny, zaś gdy skręcam w prawo jest cisza jak ręką odjął...!!! co to może być??? dodam jeszcze że jekieś dwa miesiące temu zmieniałem amortyzatory i łożyska więć nie mam pojęcia co to może być....
Jeśli wymieniałeś łożyska w kołach, to masz problem, gdzieś popełniłeś błąd, może przy zakładaniu uszkodziłeś łożysko, bo to co opisujesz to typowy objaw niedomagania łożyska w prawym kole. W trakcie skręcania w lewo prawe koło jest mocniej obciążane więc uszkodzone łożysko słychać, w czasie skręcania w prawo prawe koło jest odciążane więc jest cisza.
Ja kiedyś przerabiałem taki temat i normalnie reklamacja była uwzględniona, co innego jak sam kupisz łożysko czy coś innego to wtedy może nie ponosić winy, a w tym przypdku powinien na swój koszt mechanior to naprawić.
No i tu jest jedna z opinii z która nie mogę się zgodizć, gdyż sam przeżyłem ostatnio podobną rozterkę. Własnie chodzi o dziwny objaw. Miałem wymienione prawe łozysko na prasie bo przy skręcie w lewo szumiało. Po wymianie chałas nie ustąpił więc pomyślałem wadliwy produkt kupiłem i reklamowałem. Co prawda reklamacja się nie udała, ale z tym mniejsza. Postanowiłem wymienić jeszcze raz. Ale niestety efekt był ten sam. Żadnych zmian. jeden z kolegów podsunął mi mysl, według której łozysko nie dociążone - w tym wypadku lewe może być walnięte a objawy są własnie wtedy kiedy kolo wibruje z mniejszym obciążeniem. Posluchałem kolegi i kupiłem jeszcze jedno łożysko (już trzecie) i nastąpiła cisza. Zawsze chodziłem ze świadomością, że jeśli kręcisz w lewo i szumi to wymień prawe łozysko, jesli kręcisz w prawo i szumi wymień lewe łozysko - czyli zawsze to które jest bardziej dociążone.