Szum w kole

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
komarro22
Raczkujący
Raczkujący

Szum w kole

Post autor: komarro22 »

Witam chłopaków. Mam taki mały problemik w swojej poli...otóż w czasie jazdy słychać jest lekko szum dochodzący z prawego przedniego koła, gdy skręcam w lewo szum jest okropny, zaś gdy skręcam w prawo jest cisza jak ręką odjął...!!! co to może być??? dodam jeszcze że jekieś dwa miesiące temu zmieniałem amortyzatory i łożyska więć nie mam pojęcia co to może być....
B
Bodziok2
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Bodziok2 »

Jeśli wymieniałeś łożyska w kołach, to masz problem, gdzieś popełniłeś błąd, może przy zakładaniu uszkodziłeś łożysko, bo to co opisujesz to typowy objaw niedomagania łożyska w prawym kole. W trakcie skręcania w lewo prawe koło jest mocniej obciążane więc uszkodzone łożysko słychać, w czasie skręcania w prawo prawe koło jest odciążane więc jest cisza.
Obrazek
K
KoKo

Post autor: KoKo »

albo kupiles uszkodzone lozysko albo ty je uszkodziles jak montowales
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Dokładnie wina jest w łożysku:/ a sam wymieniałeś czy u jakiegoś mechaniora? jak tak to wal do niego na reklamacje.
Pozdro.
k
komarro22
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: komarro22 »

Właśnie mechanik je montował....bo akurat do przednich trzeba mieć prasę której ja nie posiadam:((
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

To jedź do niego, a łożysko sam kupowałeś czy on kupował? jak on to reklamacja!!! Nie daj się ;)
K
KoKo

nawet jak on by kupowal to on powie ze kupil dobre i ze je dobrze zalozyl
K
KoKo

i jeszcze na dodatek powie ci ze to z twojej winy zostalo uszkodzone
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Ja kiedyś przerabiałem taki temat i normalnie reklamacja była uwzględniona, co innego jak sam kupisz łożysko czy coś innego to wtedy może nie ponosić winy, a w tym przypdku powinien na swój koszt mechanior to naprawić.
K
KoKo

zależy top wszystko od mechanika
o
onaro
Newbie
Newbie

Post autor: onaro »

No i tu jest jedna z opinii z która nie mogę się zgodizć, gdyż sam przeżyłem ostatnio podobną rozterkę. Własnie chodzi o dziwny objaw. Miałem wymienione prawe łozysko na prasie bo przy skręcie w lewo szumiało. Po wymianie chałas nie ustąpił więc pomyślałem wadliwy produkt kupiłem i reklamowałem. Co prawda reklamacja się nie udała, ale z tym mniejsza. Postanowiłem wymienić jeszcze raz. Ale niestety efekt był ten sam. Żadnych zmian. jeden z kolegów podsunął mi mysl, według której łozysko nie dociążone - w tym wypadku lewe może być walnięte a objawy są własnie wtedy kiedy kolo wibruje z mniejszym obciążeniem. Posluchałem kolegi i kupiłem jeszcze jedno łożysko (już trzecie) i nastąpiła cisza. Zawsze chodziłem ze świadomością, że jeśli kręcisz w lewo i szumi to wymień prawe łozysko, jesli kręcisz w prawo i szumi wymień lewe łozysko - czyli zawsze to które jest bardziej dociążone.

Co powiecie na to ?
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Nie raz sie spotkałem z tym ze szumiało łożysko NIEdociązone
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”