Awaria elektrycznych szyb - PROBLEM I ROZWIĄZANIE

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Awaria elektrycznych szyb - PROBLEM I ROZWIĄZANIE

Post autor: volks85 »

Witam panowie :-D
chciałem się z wami podzielić pewnym doświadczeniem z szybami elektrycznymi, może komuś to się przyda.

Jak się domyślacie od kupna nie działały mi szyby elektryczne w polo classic 1.4 MPI
Problem polegał na tym, że po naciśnięciu przycisku było tylko słychać „piknięcie” w drzwiach – szyby się nie opuszczały. Przy tym przygasały wszystkie światła co świadczyło o oporze prądu. Co ciekawe przy temperaturze -20 stopni na dworze chodziła szyba kierowcy, a jak było ciepło nic...

Problem okazał się śmieszny. Rozkręciłem tapicerki, sprawdziłem kostki – tu wszystko ok, zero zabrudzeń. Ostatecznie spróbowałem tzw. „sposób dziadka” czyli uderzenie młotkiem w krawędź silnika przy jednoczesnych wciśniętym przycisku w dół i po dwóch uderzeniach szyba się opuszcza! MAGIA!
T o samo zrobiłem z drugą szybą i wszystko działa!
Problem to rzadkie używanie szyb elektrycznych – zastały się silniki, tu magnesy lub rdza w silniku.
Mechanicy straszyli mnie np. rozmontowaniem pompki centralnego zamka, przepaleniem silnika, zerwaniem linki itp. Upierałem sie przy swoim i szyby śmigają aż miło...

Pozdrawiam wszystkich właścicieli polo :grin: :)
Awatar użytkownika
50pln
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: 50pln »

hehe! mialem podobnie. po wyciagnieciu wszystkich bebechow zaczelo dzialac. ale na krotko. wiec znowu rozkrecenie tapicerki i mloteczke. pare pukniec w silniczek i dzaiala! sprawdzony sposob!
oi! oi! oi!
d
darkc
Początkujący
Początkujący

Post autor: darkc »

poniesiony entuzjazmem też spróbowałem. Ale nie działa;/
w ogóle to wyjmowaliście silniczek z drzwi? Jak to zrobić? (jest za szkieletem, za taką blaszką). Mi się to nie udało więc dałem sobie spokój...
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Dobrze ze "pukniecie" w silniczek pomoglo, bo np teraz mam na biurku dluzszy czas silniczek od ibizy (to samo co polo) i tez tylko cyk cyk było slychac po nacisnieciu przycisku. Jak sie okazalo poszadl procesor na plytce silownika, teraz kombinuje jakby przekaznik z plytki podpiac na krotko byle szyba chodzila:)
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

Panowie, a jaki problem może być u mnie z szybą kierowcy

szyba z przycisku na drzwiach tylko się zamyka, jeżeli próbuje ją opuścić to słychać tylko charakterystyczne "piknięcię"

natomiast z kluczyka szyba bez problemu się otwiera, zamyka itp. jest to trochę uciążliwe, bo żeby ją otworzyć muszę wysiadać z samochodu i opuszczać z kluczyka :angry:
v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

nie wyciągałem silnika, tylko dwa razy uderzyłem młotkiem w jego krawędź :D
Awatar użytkownika
Marianoo

Post autor: Marianoo »

Iceman coś poszło na płytce przy silniczku. U kolezanki padł procek Atmel. Napięcia do niego wchodziły, ale nic nie wychodziło. Podłączyłem jej na krótko i teraz szyb znów działa. Z tymi szybami jest tak ze np jak chcesz opuścić to słyszysz cyknięcie bo przekaźnik załącza, ale na wyjściu nie ma prądu/masy by szybe ruszyć. Z kluczyka to już w inne wejście/pin wchodzi sygnał i szybe rusza
[size=12px][/size]
d
darkc
Początkujący
Początkujący

u mnie nie działa ani z guzika, ani z kluczyka (chociaż jest "cyknięcie" i chwilowy pobór mocy).
Czy wyjęcie tego silniczka to dużo roboty? Może ktoś da jakieś wskazówki jak to sprawnie przeprowadzić? Bo dostęp do niego "na oślep" jest bardzo niewygodny.....
v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

nie jest to takie proste bo trzeba wyciągać całą prowadnicę od szyby z silnikiem, spróbuj "młotek" z jednoczesnym trzymaniem guzika w dół. Powinno być ok u mnie było tak samo, ani kluczyk ani guzik tylko cyknięcie...
d
darkc
Początkujący
Początkujący

tłukłem rurką, tłukłem i wreszcie się udało :oki:
Przyznam ze po 3 min. zwątpiłem, ale poczułem że silnik jest ciepły, więc jednak silnik musiał być zblokowany "mechanicznie". Tłukłem więc dalej i stał się cud. THX.
v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

hehe :D porządnie mu przyłożyć i cuda się zdarzają... :good: nie ma za co :)
d
darkc
Początkujący
Początkujący

Jeszcze jedno pytanie, szyba od kierowcy nie otwiera się do końca (zostaje tak ze 10 cm). Szyba od pasażera otwiera się do końca. Czy tak jest normalnie? Bo już nie pamiętam jak to było (nie używałem od roku)....
Awatar użytkownika
ShadeN
Początkujący
Początkujący

Post autor: ShadeN »

[quote=""darkc""]Jeszcze jedno pytanie, szyba od kierowcy nie otwiera się do końca (zostaje tak ze 10 cm). Szyba od pasażera otwiera się do końca. Czy tak jest normalnie? Bo już nie pamiętam jak to było (nie używałem od roku)....[/quote]
Szyba powinna się zsunąć na dół, aż do końca. A czemu się u ciebie nie zsuwa do końca? Przyczyn może być wiele, sprawdź czy czasem coś nie blokuje jej zsuwu aż na dół, popatrz na element plastikowego ślizgu na którym spoczywa szyba, który powinien być sztywno umocowany na takiej szynie, bardzo możliwe ze jest gdzieś podłamany albo szyba nie jest mocno umiejscowiona na nim. Drugim powodem takiego a nie innego zachowania mechanizmu opuszczania szyb może być czujnik umiejscowiony w silniczku podnoszenia szyb (tzw. przeciążeniowy - rozłącza on zasilanie silnika gdy ten jest przeciążony, lub gdy szyba jest już całkowicie zamknięta lub otwarta). A trzecim powodem może być elektronika która steruje całym mechanizmem podnoszenia szyb :piwo:
d
darkc
Początkujący
Początkujący

no nie. :agresyw:
spróbuje szybie "pomóc" zejść niżej, ale znów zdejmować poszycia mi się nie chce. Zaciski są w kiepskim stanie, oblepione klejącą smołą, i ostatnio musiałem się z nimi nieźle siłować....
v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

u mnie jest identycznie tylko że z szybą pasażera, zatrzymuje się na 10 cm, ale mi to nie przeszkadza :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”