Witam mam problem ze swoją polówką 1.4 16v a mianowicie samochód co jakiś czas nie chcę odpalić rozrusznik pracuje a samochód nic żadnej reakcji i nagle odpala trochę nierówno pracuje a po chwili jest ok. i tak co jakiś czas ostatnio jednak coraz częściej dodam tylko że niezależnie od tego co jakiś czas zapala się a potem gaśnie kontrolka check engine proszę o pomoc - fajcik29
- jazda bokiem - 300zł, 6 pkt karnych
- kilkukrotne przekroczenie dozwolonej prędkości - 500zł, 8 pkt karnych
- stwarzanie niebezpieczeństwa na drodze - 300zł, 6 pkt karnych
[color=#FF0040]Wrażenia z jazdy VW POLO? Bezcenne...[/color]
moje auto miało dokładnie te same objawy - pojawił mi się błąd P0116 "Czujnik temp. czynnika chłodzacego silnik - sygnał poza zakresem/wydajnosc - po wymianie czujnika temperatury cieczy chłodzącej problem zniknął
Dzięki za podpowiedz"elisse"wobec powyższego mam jeszcze pytanko czy u Ciebie w autku na kokpicie wskazówka od temperatury cieczy chłodzącej rosła do normalnego poziomu czyli 90 stopni - bardzo bym prosił o odpowiedz pozdrawiam- fajcik29 :hello:
Witam i jeszcze raz chcę podziękować "elisse" :-)ten czujnik temperatury to był strzał w dziesiątkę - wymieniłem i po kłopocie pozdrawiam fajcik29 :buziak:
Chciałem sie upewnić czy na pewno mam ten sam problem....
mam polo IV 1.4 16v 75 koników
Raz że świeci i się co jakiś czas kontrolka emisji spalin, a dwa, że czasem mam problem z odpaleniem. Kręci, kręci ale bezskutecznie. Odpala po kilku, kilkunastu minutach
też mam podobny problem. kontrolka czasami sie zaświeca. i gdy autko postoi ze 3 dni w garażu to nie chce odpalić. nie jestem pewien czy to aku bo sprawdzałem i jest dobrze naładowany. tak jakby coś "podkradało" energie z aku.
[quote=""rysiekRysiu""]też mam podobny problem. kontrolka czasami sie zaświeca. i gdy autko postoi ze 3 dni w garażu to nie chce odpalić. nie jestem pewien czy to aku bo sprawdzałem i jest dobrze naładowany. tak jakby coś "podkradało" energie z aku.[/quote]
Z tego co piszesz, to Twój kłopot jest inny. Koledzy wyraźnie piszą, że autko zdrowo kręci, ale nie odpala. Z tego co Ty napisałeś, wnioskuję, że coś podkrada Ci prąd co powoduje osłabienie akumulatora i przez tego słabo kręci Ci rozrusznik.
Petrusek: Z tego piszesz, to bardzo prawdopodobne, że masz ten sam problem. Ale na 100% Ci nie powiem. Przydałoby się podłączyć auto pod komputer i zobaczyć czy jest jakiś błąd. Jeszcze innym objawem przy tego typu usterce jest dziwne zachowanie wskaźnika temperatury cieczy chłodzącej. Jeżeli pokazuje Ci, że silnik się niedogrzewa, albo że nagle podczas jazdy się ochładza, spada do np. 60st. a potem nagle wraca do normalnej temp. - 90st. to pewność co do właśnie tej usterki znacznie rośnie.
Witam Cię kolego "Witek 6935" - dziś przeglądam sobie forum i muszę stwierdzić że bardzo trafnie nakreśliłeś temat koledze Pietruskowi :good: gdybym teraz miał taki problem to Twoja wypowiedz na pewno by mi pomogła - pozdro fajcik29 :hello: