Witam!
Jutro zamierzam zabrać się do montażu zakupionego uniwersalnego zamka centralnego do mojego polo... dzisiaj przejrzałem schemat i jedno mnie ciekawi. Otóż z centralki wychodzą dodatkowe dwa przewody: biały i brązowy. Ale nie wiem do czego one mają być podłączone. Wyczytałem gdzieś, że podłącza się je do kierunkowskazów. Inni twierdzili na forach, że służą do tego, aby można za pomocą kluczyka zamykać wszystkie zamki (poprzez siłownik Master). A jak jest w rzeczywistości? Osobiście Wolałbym otwierać i zamykać za pomocą kluczyka niż sygnalizację kierunkowskazami. Chyba że można dwie pogodzić obie opcje... Więc gdzie trzeba je podłączyć?
Wklej schemat albo podaj model. Ogolnie kazdy silownik master podaje sygnal i zamyka reszte silownikow po jego wcisnieciu/przekreceniu kluczyka. U mnie te dwa wolne kable sa do tego zeby np zamykac zamek guzikiem wewnatrz samochodu. Ogolnie sa po to zeby poprzez podanie impulsu z jakiegos innego urzadzenia np z alarmu zamknac centralny. Tak jest u mnie, jak jest u ciebie mozemy tylko przypuszczac nie majac instrukcji, modelu lub schematu.
A najplepiej dopytaj sprzedawcę jak podłączyć. Jak kupiłem zestaw centralnego + alarm i też miałem troszkę wątpliwości. Po rozmowie ze sprzedawą powiedział ze te schematy wcale nie ułatwiają i podał mi po kolorach co do czego i już wtedy bułka z masłem. Jak chcesz sprawdze u siebie ale wieczorkiem:)
jeżeli to uniwersalny centralny to standardowo biało brązowy to kabelki które podłączasz pod centralke alarmu czyli sterowanie zamkiem (otwieranie, zamykanie)
Dokladnie j.w. Mozesz je sobie zostawic nigdzie nie podlaczone, mozesz je dac pod jakis wylacznik i zamykac zamek przyciskiem w srodku auta albo mozesz do nich podlaczyc alarm i sterowac zamkiem za pomoca alarmu.
kiczmach_m skąd jesteś? Mam też założony uniwersalny sterownik centralnego zamka+siłowniki, tylko że ja znalazłem gościa który założył mi to wszystko za 100 PLNów, więc szkoda mi się było bawić z tym samemu, a wszystko chodzi git. Ewentualnie mogę podejrzeć jak to jest u mnie zrobione, bo sam się tym interesowałem ale już nie pamiętam co do czego szło, a teraz moje Lolo stoi u mechaniora chwilowo więc nie mam jak zajrzeć.
[quote=""conan""]jeżeli to uniwersalny centralny to standardowo biało brązowy to kabelki które podłączasz pod centralke alarmu czyli sterowanie zamkiem (otwieranie, zamykanie)[/quote]
Dokładnie tak. więc jeśli nie masz alarma zostaw sobie kable potem podłączysz pod wyjca. I z własnego doświadczenia - montaż to ok 3-4 h i jest banalnie prosty więc szkoda 100zeta
Ja jestem z okolic Olesna Śląskiego.Ale foxmen1 ma rację. Nie opłaca się wydawać 100zł jak można spokojnie to samemu zrobić. Ja właśnie dzisiaj się za to zabrałem i jestem zadowolony z efektu... A jest możliwość, aby poprzez te przewody podłączyć się pod kierunkowskazy, aby podczas otwierania i zamykania mrugały?
U mnie za mignięcie migaczami przy rozbrajaniu i zazbrajaniu odpowiada centralka od alarmu. Wydaje mi się ze nie ma opcji na to by można tak było zrobić z samym podstawowym centralnym, ale są magicy te 100zeta co zaaoszczędziłes zainwestuj a alarma i będziesz miał sympatyczny zestawik :oki:
Nie ma mozliwosci podloczenia tych kabli pod kierunkowskazy. Jesli chcesz zeby kierunki swiecily to jest tylko opcja ze migna ci tylko raz bardzo szybko. Znajdziesz (kontrolka, miernikiem) kabel na ktorym pojawia sie impuls przy zamykaniu i ten kabel podlaczysz pod kierunki, ale tak jak mowie mignie tylko raz na chwile przy zamknieciu tak ze chyba nie ma sensu sie bawic. Chcesz zeby migaly kup alarm.
A więc te przewody nie służą do sterowania kierunkowskazami- to co jest na schemacie to tylko zwykły sterownik centralnego zamka (z resztą wielkością mało większy od paczki zapałek :jester: ). Z tego schematu wynika, że sterowanie zamkiem masz masą- jeden z tych przewodów- prawdopodobnie biały masz do otwierania zamka (nawet jeżeli biały z brązowym podczas montażu pomylisz nic się nie stanie- po prostu nie otworzy/zamknie- sprawdź i w razie potrzeby zamień kolejność) przewody powinny być podłączone pod wyjście alarmu sterujące otwieraniem/zamykaniem zamków. Równolegle do tego (albo jeżeli nie masz alarmu) podłącz każdy z przewodów przez oddzielny stycznik (tzw. reset) z masą- będziesz miał taki efekt jak w nowszych samochodach- jednym przyciskiem ryglujesz wszystkie zamki, drugim otwierasz, powodzenia w walce :hello:
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie...Bo na razie założyłem centralny tylko w przednich drzwiach a tam zamykanie chodzi góra-dół. A już w bagażniku trzeba przekręcić zamek o 90stopni. Nie ściągałem jeszcze tapicerki z tylnej klapy, więc może ktoś z was wie, czy tradycyjny siłownik pasuje to tego zamka czy będą konieczne przeróbki?
Z tylną klapą w 6N jest ciężko.
Jak rozbierzesz, to sam zobaczysz.
Chyba, że zrezygnujesz z opcji otwierania kluczykiem w klapie,
i podłączysz to cięgno pod siłownik centralnego...
O wiele prościej zrobic otwieranie klapy z pilota, jak się ma dodatkowy kanał w alarmie
No właśnie. Mam w polo centralny zakładany nie fabryczny (pewnie uniwersalny) i alarm. Centralny działa mi na wszystkie drzwi, ale nie na klapę. Co kupić do klapy ?
Widziałem u kumpla w Golfie IV z oryginalnym centralnym, że jak ma w klapie zamek przekręcony na pionowo (u mnie w polo cały czas otwarty bagażnik), to wtedy centralny zamyka i otwiera zamek bagażnika, a jak zamek w klapie jest przekręcony na poziomo to otwarcie zamków z pilota nie otwiera zamka w klapie.