Mam kilka pytań odnośnie tego jaki najlepiej silnik wcisnąć do mojego polo. Obecnie mam tam 1.0 nie wiem o jakim oznaczeniu ale jak sprawdzę to to dopiszę. Niestety mój silnik wyzionął ducha o dziwo przy przebiegu zaledwie 160tys. i planuję wrzucić zamiast niego coś mocniejszego. Szykowałem się na 1.8t na przyszły sezon bo w tym brak na to gotówki a tu niespodzianka polo zaliczyło zawał wcześniej.
Potrzebuję informację jaki silnik najlepiej wrzucić?? Mogę mieć passata b3 tanio z 2.0 tym 136KM (chyba) i klimatronikiem ale przy tym będzie trochę roboty i kosztów tyle że to już byłoby na jakiś dłuższy czas przynajmniej. Czy może lepiej wcisnąć tam 1.4 lub 1.6? Jest jakiś większy silnik który do bebechów z 1.0 pasuje plug&play?? Czy do takich 1.4 lub 1.6 komp i elektryka pasuje bez problemów? Skrzynie też do nich trzeba wymieniać?
Doradźcie jaki silnik będzie najlepszy, przy którym też nie wykosztuję się za dużo bo powiem szczerze, że mam za zdrową budę (wbrew istniejącej opinii że polo to rdzewiejące auta) i nie chce wsadzać tam drugiego 1.0 żeby sprzedać i kupić mocniejsze.
Najłatwiej wstawić 1.6 AEA lub AEE w zależności jaki masz teraz silnik. Jak na monowtrysku to AEA a jak na wielopunkcie to AEE. Wszystkie graty będą ci pasowały od starego silnika potrzebny tylko komputer w którym musisz przerobić imo.
z każdym silnikiem będzie problem, wsadzić się da każdy silnik pytanie ile chcesz na to przeznaczyć, i jaki efekt chcesz osiągnąć, bo z jedenej strony piszesz że nie chcesz się wykosztować i pytasz co zostanie a z drugiej strony piszesz że chcesz wsadzić silnik z passata. Albo rybki albo akwarium. szukaj zestawu na swap 1,4 lub 1,6 8V. jeżeli faktycznie masz środki do robienia takiej pracy to ostatnio gdzies po allegro łazi g40 w ładnym stanie w komplecie. Jedna uwaga jeżeli chesz montować inny silnik to koszta pójdą w grube tysiące.
p.s. komp wiazka do zmiany, skrzynia w teorii może zostać ale raczej rozsypie się w miesiac najdalej.
[quote=""Michał88""]Najłatwiej wstawić 1.6 AEA lub AEE w zależności jaki masz teraz silnik. Jak na monowtrysku to AEA a jak na wielopunkcie to AEE. Wszystkie graty będą ci pasowały od starego silnika potrzebny tylko komputer w którym musisz przerobić imo.[/quote]
w komputerze nie ma immo.
do swapu potrzebujesz puszkę z immo, pętlę i pastylkę, albo sparować z immo.
Tak więc na razie będzie ten 1.6 tylko powiedzcie mi ile będzie do niego przerabiania?? Na pewno muszę kupić silnik ze skrzynią żeby trochę pojeździło no i to immo nieszczęsne... łapy, przeguby itp będą pasowały??
Oznaczenie mojego silnika według książki serwisowej to AEV...
Czy komputer z 1.8 podniósłby trochę moment albo moc silnika 1.6? Pasowałby do instalacji z 1.0?
pamiętaj że przy jakimkolwiek większym i mocniejszym silnikiem jak 1,6 musisz też zmienić przeniesienie napędu tzn wszystko wraz ze skrzynią półośkami i hamulcami, bo się wszystko posypie w mak.
[quote=""Rhino""][quote=""rat4""]
A komp ma być z 1.6 AEA czy obojętnie z jakiej wersji??
.[/quote][/quote]
no raczej z aee nie podejdzie, z innych z pelnym wtryskiem tez nie.
Jestem już po wymianie silnika. Samochód już odpalił i jeździł aż w pewnym momencie zgasł i znowu kłopoty...
Rozrusznik raz kręci a raz nie i nie wiem dlaczego... wkładałem już dwa inne (jeden na 100% sprawny) i objawy ciągle te same. Ogólnie ostatnio raz na dziesięć kręci albo przez kilka dni w ogóle nie kręci i nawet jak kręci to samochód nie pali. Nie mam nawet jak sprawdzić czy jest iskra itp przez ten rozrusznik.
Bezpieczniki posprawdzane i wszystko ok. Może to jakiś przekaźnik tylko który?? Gdyby to było immo to chyba by odpalił a po chwili zgasł czy nie?
No właśnie zapomniałem napisać że polski vag nie wyrzuca żadnych błędów oprócz błędu czujnika halla który jest od dawna i do tej pory dało się na tym jeździć...
I teraz nowe doświadczenia... wróciwszy w środku nocy do domu po pracy sprawdziłem czy rozrusznik kręci i cud kręcił za każdym razem jak tylko spróbowałem... jednak samochód nie odpala... za dnia jeszcze sprawdziłem czy dochodzi paliwo i dochodzi więc nadal stoję w martwym punkcie...