[6n2] Jaki katalizator do Polo 6n2 1.4 55kw 2001r ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bebeto
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Jaki katalizator do Polo 6n2 1.4 55kw 2001r ?

Post autor: bebeto »

Jak w temacie, dzisiaj byłem na wymianie tłumika ( zaczął warczeć...okazało się że wszystko było od nowości czyli 9 lat! niezły winik jak na tłumiki) i gość powiedział że katalizator niestety jest wypalony i coś w nim lata i jest to niebezpieczne ( może zatkać otwór) i należało by wymienić katalizator. Mówi że za 800zl wymienią na taki euro3 bo nie ma innego wyjścia u mnie bo mam sondę za i przed katalizatorem i nie można się np. pozbyć całkowicie katalizatora. Ale jak znajdę sobie taniej gdzieś to żebym kupił i oni zamontują. Gość mówił też coś, że mógłby być może nadać się jakiś katalizator euro2 ( są o połowę tańsze) ale żebym się zorientował czy jest taka możliwość na forach znawców Polo :)...więc to czynię.

Koledzy jak nie pójść z torbami i jakoś w miarę tanio załatwić problem tego katalizatora. Oba tłumiki środkowy i tylni mam już nowe za 300zl mi zrobili uważam, że niezła cena. Bardzo was proszę o szybką odpowiedź. Dzięki!
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

W Transporterze T5 (1.9 TDI) przy wypalonym katalizatorze wystarczyło wydłubać środek i w kompie ustawić jakieś parametry z sondami. Obstawiam, że w tym przypadku może być podobnie.

---EDIT---

Jeżeli już chcesz mieć katalizator, to powinieneś zmienić na taki jaki był. Sondy mierzą zawartość tlenu w spalinach (druga sonda daje sygnał stały bodajże 0,4 V) . Przy katalizatorze innym niż był, komputer będzie wywalał błąd sprawności katalizatora poniżej normy (jak katalizator dopala to zużywa tlen, więc jak będzie mniej dopalał to więcej tlenu).
Obrazek
Awatar użytkownika
patryk2k
Początkujący
Początkujący

Post autor: patryk2k »

W Inter Cars masz nowe uniwersalne katalizatory za 250-280zl. Kwestia kształtu i tego co pokaże komputer po jego założeniu. Ja osobiście wyciąłbym i zastanowił co zrobić z sondą zeby kontrolka nie swieciła :-D
Obrazek
b
bebeto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bebeto »

Istotne jest dla mnie czy działanie tej sondy ma wpływ na prace silnika i ewentualnie jaki konkretnie. Czy tylko mierzy czy spaliny spełniają po wyjściu z kata normę i daje sygnał ze kat uszkodzony. Jest jakiś patent na allegro taki ze sie wysuwa sonde o pare centymetrow za pomocą takie przedluzki nagwintowanej z kata i wtedy ona daje dobry sygnal do kompa mimo ze kat jest wydziubany w srodku.
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Jak wydłubiesz kata i nic nie zrobisz z sondą to wzrośnie spalanie, niespalona benzyna będzie gromadziła i dopalała się w tłumikach, które teraz wymieniałeś i przepalą się dużo szybciej niż normalnie.
Nowe katalizatory (do silnika AUA a taki pewnie posiadasz) na allegro są już za 520 zł a nie 800 zł jak mówią Ci tłumikowcy... Jeżeli jesteś z okolic lub samej Warszawy to na Harfowej 4 jest dobry (jeżeli nie najlepszy) zakład zajmujący się wydechami.
Obrazek
z
zbych105
Newbie
Newbie

Post autor: zbych105 »

Hej co do katalizatora w tym odelu 1,4 16V silnik AUA to jest tak że wszelkie przeróbki nie mają sensu mimo wszystko taniej wyjdzie nowy katalizator z montazem 520 zł, gdyż nie da się oszukać kompa bez wypatroszenia przednigo katalizatora dopiero potem zakłada się pod ten konkretny model wpięty w obwód emulator elekrtroniczny który jest wpięty w obwód i oszukuje komputer podając że wszystko działa prawidłowo koszt w profesjonalnym warsztacie tak żeby nie zniszczyć auta to jakieś 900 zł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”