Witam:)
Mam problem,nie włącza się wentylator od chłodnicy gdy silnik osiagnie za dużą temperature. :agresyw: Wczesniej chodził,wszysko było ok.Gdzie jest czujnik odpowiedzialny za jego włączanie? Myślę,że to on padł. Mogą być jakies inne tego przyczyny? Prosze o jak najszybsza odp. bo nie chce,zeby sie zagotował :acute: Pozdrawiam:)
Czujnik jest wkręcony w chłodnicę wyciągnij wtyk z czujnika i zmostkuj zaciski we wtyku wentylator powinien się odezwać jeśli będzie cisza to padlo coś innego niż czujnik.
Witam;] czy jak sie wykreci ten czujnik to ma on bezposredni kontakt z plynem ktory po wykreceniu czujnika bedzie wyplywal? bo mam tn sam problem i tak sie zastanawiam:)
u mnie był taki sam problem że wentylator się nie włączał... wymieniłem czujnik ten niebieski, nic... z gupoty jakoś odkręciłem korek od zbiorniczka wyrównawczego chłodnicy, patrze a tam uszczelka na gwincie była źle ułożona Ale żeby w pełni być zadowolonym to musiałem jeszcze termostat wymienić i już była gitara
Mam VW Polo Classic 1,4 16V z 2000r. mam taki problem mianowicie nie załącza mi się wentylator chłodnicy. Podczas jazdy w korku temperatura potrafi wzrosnąć do 110 stopni, wiatrak się nie włączy, w trasie temp. ok. 90 stopni ale wiatrak też nie działa. Sprawdziłem wiatrak jest sprawny pod podłączeniu go pod akumulator, działają obydwa biegi. Wyjąłem wtyczkę z czujnika temperatury z chłodnicy, próbowałem zmostkować piny we wtyczce lecz niestety nie działa. Jakby nie było napięcia w kostce. Po dotknięciu jednego pina z plusem akumulatora wiatrak pracuje na jednym pinie jak i na drugim. Sprawdziłem bezpieczniki sprawne. Dodam że termostat jest sprawny i nowy. Gdzie znajde sterownik odpowiadający za podawanie napięcia na kostkę czujnika? W moim samochodzie pod kierownicą mam 5 steroników:
1/ 19
2/ 167
3/ 404
4/ 100
5/ 405