[6n2] Pęknięta szyba

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
Centaurek
Newbie
Newbie

[6n2] Pęknięta szyba

Post autor: Centaurek »

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem VW Polo 6N2 1.0 benzynka. Oprócz problemów z rozrusznikiem (dziwny dźwięk przy odpalaniu) żadnych większych usterek nie ma (na szczęście :) ). Niestety zauważyłem, że na przedniej szybie jest mały pajączek (delikatnie pęknięta szyba, dosłownie na centymetr średnicy). Póki co się nie powiększa (być może problem był już wcześniej i dziura została wypełniona żywicą lecz nie mam tego jak sprawdzić, a w książce serwisowej nic na ten temat chyba nie ma).
Więc co radzicie? Wymienić szybę czy spróbować pojechać gdzieś żeby wypełnili mi tą dziurę? Jakie są koszta poszczególnych operacji?
Pozdrawiam fanów pola :).
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zależy w jakim miejscu masz te uszkodzenie, zrób fotkę i zamieść, są serwisy które to naprawiają ale tylko nieznaczne małe dziurki dają się zreperować, jeśli nie to szybka do wymiany
koszt około 400 zł z montażem
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Gabriel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Gabriel »

siemka (jak wyżej daj fote) zależy w jakim miejscu mnie sie udało naprawić :)
Awatar użytkownika
Luraki
Newbie
Newbie

Post autor: Luraki »

jesli wykupiles ubezpieczenie AC to problem masz z glowy, ubezpieczyciel pokrywa wszystkie koszty. ;)
VW Polo 1,9 TDI 2005r.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

niestety nie każdemu dadzą ubezpieczenie AC hehe
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jacol »

rat4
zawsze można ubezpieczyć szybę za 60 pln / rok
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zgadzam się, są pakiety na osobne ubezpieczenie szyb na życzenie klienta...
jest jednak jeden fakt który zawsze mnie śmieszy; płacimy za samochód ubezpieczenie OC wiadomo w razie wu idzie to na osobę poszkodowaną przez nas itd. tylko że ubezpieczenie nie obejmuje szyb, tak jakby szyba nie była częścią stałą w wyposażeniu samochodu...
Za szyby martwimy się sami...a łatwa kaska wpada do ubezpieczyciela..nie czarujmy się większość roszczeń klienta ląduje w koszu bądź w sądzie...
Nigdy tego nie zrozumiem..... :banghead: :rotfl: :doh:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

rat4
oc to jest ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, szyby nie mają tu nic do rzeczy... co innego ubezpieczenie ac , tutaj to już bardzo dokładnie trzeba czytać umowę. firmy stosują różne triki, co by zbierać składkę, a płacić jak najmniej .
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Wracając do głownego tematu.
Zawsze zaczyna się od bardziej prostej i tańszej rzeczy, czyli w tym przypadku od wizyty w serwisie i sprawdzenia, co Ci powiedzą na ten temat.
Przynajmniej ja bym tak zrobił na Twoim miejscu. ;)
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

Osobiście jeżdżę już 6 lat z odpryskiem z pajęczynką o średnicy 2 cm na przedniej szybie i jakoś się nie powiększa a na przeglądach się nie czepiają a nawet chyba nikt tego nie widział, zwłaszcza że jest od strony pasażera. Dlatego uważam że jeżeli się nic z tym pęknięciem nie dzieje tzn. się nie powiększa to bym nie panikował.
Das Auto.
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

[quote=""sebatec""]Dlatego uważam że jeżeli się nic z tym pęknięciem nie dzieje tzn. się nie powiększa to bym nie panikował.[/quote]
W przeważającej większości przypadków, mała pajęczynka pod wpływem wstrząsów sukcesywnie się powiększa, aż w końcu nie ma innej rady, jak tylko wymienić szybę.
Każdy jest właścicielem swojego auta i robi jak uważa, ale ja bym wolał taniej naprawiać szybę zawczasu, niż potem ją wymieniać i martwić się o dobór odowiedniego rocznika, by nikt mi przy sprzedaży nie marudził, że coś jest nie tak.
MOJE SAMOCHODY:
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote=""rat4""]zgadzam się, są pakiety na osobne ubezpieczenie szyb na życzenie klienta...
jest jednak jeden fakt który zawsze mnie śmieszy; płacimy za samochód ubezpieczenie OC wiadomo w razie wu idzie to na osobę poszkodowaną przez nas itd. tylko że ubezpieczenie nie obejmuje szyb, tak jakby szyba nie była częścią stałą w wyposażeniu samochodu...
Za szyby martwimy się sami...a łatwa kaska wpada do ubezpieczyciela..nie czarujmy się większość roszczeń klienta ląduje w koszu bądź w sądzie...
Nigdy tego nie zrozumiem..... :banghead: :rotfl: :doh:[/quote]
dlatego oprócz ubezpieczenia auta jestem razem z rodzina ubezpieczony w DAS, i żaden ubezpieczyciel nie marudzi i wykreca się od wypłaty, wiem - sprawdzałem.
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""ragiern""]ale ja bym wolał taniej naprawiać szybę zawczasu, niż potem ją wymieniać i martwić się o dobór odowiedniego rocznika, by nikt mi przy sprzedaży nie marudził, że coś jest nie tak.[/quote]
koszt naprawy wyniesie połowę wartości nowej szyby (przypuszczam - robię w samochodach- w innej dziedzinie, ale z szyby też zdarza się kleić)
... kolego, osobiście oglądając samochód który chcę kupić, absolutnie nie przejmuje się wymienianą przednią szybą. szyba może czasem pęknąć z bardzo dziwnego powodu- kamień spod koła, dziura w jezdni... bywa nawet że w czasie wymiany koła trzaśnie (nagminnie matiz :grin: )
... nie zawsze wymieniona szyba oznacza że auto jest po dachowaniu...
...na temat aut po dachowaniu, przy innej okazji :) ...
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

[quote=""jacol""]koszt naprawy wyniesie połowę wartości nowej szyby[/quote]
Zgadzam się. Niemniej jednak dla wielu osób te kilkadziesiąt złotych albo i więcej, to i tak dużo.
[quote=""jacol""]osobiście oglądając samochód który chcę kupić, absolutnie nie przejmuje się wymienianą przednią szybą[/quote]
[quote=""jacol""]nie zawsze wymieniona szyba oznacza że auto jest po dachowaniu[/quote]
Nie musisz mnie do tego przekonywać, bo sam mam czołową szybę z innego rocznika pomimo, że moje auto nie spotkało się z przysłowiowym mamutem. Aczkolwiek wiadomo, że ludzie są różni i potrafią robić z igły widły - czasami z niewiedzy, a czasami dla chęci utargowania ceny.
MOJE SAMOCHODY:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”