[9N3] Pojękiwanie przy ruszaniu z I biegu 1,4 TDI 80KM

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
Dramaturg
Newbie
Newbie

[9N3] Pojękiwanie przy ruszaniu z I biegu 1,4 TDI 80KM

Post autor: Dramaturg »

Witam Serdecznie Kolegów.
Mam taki problem:
Przy ruszaniu z I biegu, w chwili gdy odejmuję sprzęgło a dodaję gazu słychać pojękiwanie, jakby coś metalicznego. Problem nasila się jeśli jest rozgrzany silnik lub gdy ruszam pod górkę, cofam. Zauważyłem, że gdy silnik jest zimny (obroty lekko wyższe) wówczas tego problemu nie ma, nie ma go również jeśli ruszam z I biegu z większym gazem. Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale problem pojawił się po wymianie rozrządu i pompy wody. Na innych biegach nie ma tego problemu.
Proszę o pomoc.
PS Myślałem o sprzęgle, ale czemu problem pojawia się tylko na I biegu i wstecznym - generalnie wtedy gdy silnik ma ciężko ?

Liczę na Wasze spostrzeżenia.
Pozdrawiam
P
Pelus222
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pelus222 »

Zobacz czy coś nie uderza jakies części metalowe np wydech w kabine lub zawieszenie. Mogą być wywalone tuleje na wachaczach , ja miałem podobnie przy najeżdżaniu na śpiących policjantów, słychać bylo popiskiwanie jakby coś o coś tarlo.
D
Dramaturg
Newbie
Newbie

Post autor: Dramaturg »

Dzięki za odpowiedz, jednak dzwięki nie dochodzą z zawieszenia, przy skręcaniu, najeżdzaniu na nierówności nic nie słychać. To ewidentnie dzwięk który dochodzi gdzieś z silnika czy skrzyni biegów. Powstaje on głównie w chwili ruszania, gdy silnik ma ciężko i wpada w rezonans. Odejmuję nogę ze sprzęgła (jestem w połowie), w tym samym czasie dodaję gazu i zaczyna wyć. Odpuszczam sprzęgło całkowicie ...dodaję dalej gazu i przestaje wyć. Dalsze biegi już normalnie.
P
Pelus222
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pelus222 »

przychodzi mi na myśl jeszcze kontrola przegubów i sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni biegów. Jeżeli to nie to niestety muszisz podjechać gdzieś do mechanika
R
Robus
Newbie
Newbie

Post autor: Robus »

Co było problemem? Obstawiam docisk sprzęgła u mnie jest to samo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”