policja a CB RADIO

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

policja a CB RADIO

Post autor: Anonymous »

właśnie przeczytałem na Interii ze policja może zabrać nam CB RADIO jeśli nie mamy świadectwa homologacji
wie ktoś o co tu chodzi????
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Chodzi o to, że CB ma pracować w paśmie cywilnym. Cobyś nie mógł podsłuchiwać np Policji.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

interia onet wp superexpress fakt etc. kolego jak czytasz takie brukowce (bez obrazy, ja też czasem to czytam) to filtruj wiadomości, czyt. patrz na to przez palce albo z dystansem, bo większość to napompowane brednie drukowane po to aby ludzie mieli się z czego pośmiać,
Nie przejmuj się tym.
"Od 30 lipca 2004 roku urządzenia CB można używać bez pozwoleń , nie
podlegają rejestracji.

Najnowszą regulacją prawną tej kwestii jest rozporządzenia Ministra
Infrastruktury z dnia 24 października 2005 r. - w sprawie urządzeń radiowych
nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia
(Dz.U.Nr 230, poz. 1955).

Zgodnie z § 2 ust. 1, pkt 3 rozporządzenia nie wymaga pozwolenia radiowego
używanie urządzeń nadawczych lub nadawczo-odbiorczych Radia Obywatelskiego
CB wyłącznie w zakresie częstotliwości 26,96 - 27,41 MHz, pracujących z
modulacją częstotliwości lub amplitudy (FM/AM/SSB) z mocą wyjściową
nadajnika do 4 W dla FM i AM, oraz z mocą 12 W (PEP) dla SSB.

Na powyższych warunkach mogą być używane jedynie urządzenia CB dopuszczone
do obrotu (Art. 153. ust 1. Prawo telekomunikacyjne)., posiadające
deklarację zgodności z zasadniczymi wymaganiami, lub posiadające wydane na
podstawie wcześniejszych przepisów homologację, certyfikat zgodności.

Ustawodawca nie wprowadza żadnych ograniczeń, oczywiście za wyjątkiem
zakresu częstotliwości i mocy nadajnika."
na stronie UKE masz spis urządzeń które są na rynku i mają lub nie mają dopuszczenia do użytku ale nie mogę ich znaleźć,
tu masz przykładowe:
http://cb-radio.pl/phpBB/viewtopic.php? ... f770957ba0
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

bigmisiek2008 jakie masz radio ? ja Yosana i nie boje się w ogóle ale powiem Ci coś, kolega miał Unidena 520 i jeździł z nim przez pare lat ani razu przy kontroli mu nie sprawdzali ;) to jest opowiadanie bajek, bo hamologacji NIE MUSISZ MIEĆ policjant powinien być poinformowany czy dane radio ma hamologacje czy nie. Bo zdarzają się przypadki, że radio jest stare i hamologacja poszła do kosza.
A
Anonymous

ostatnio pytałem się takiego pana co jest specjalista od CB i miał zapisane tam jakieś rozporządzenie unijne w którym pisze ze CB do 4 kw się nie sprawdza i nie trzeba na nie mieć zezwolenia , wiec skoro on tak mówił to tak musi być, a co więcej co mi powiedział bo u niego w sklepie tajniaki cały czas przesiadują no jakąś tam ma umowę z miskami zaopatruje ich w sprzęt łączności ale do rzeczy te miski z Kielc mu powiedziały ze prowadzi się przymiarki żeby opodatkować jakoś CB radia a to dlatego ze w Polsce mamy ich już 8 milionów i nasi piękni politycy widza w tym możliwość poprawy dochodów do budżetu państwa...

Edit : waglik mam Alana 199-A i antenę nie wiem jaka :niewiem: ale za 110 zl czarna wkręcana i muszę powiedzieć ze to dobre połączenie bo fajnie czysto słychać :)
Awatar użytkownika
waglik

Post autor: waglik »

bigmisiek2008 ale w dach wkręcana ? Bo jak tak to myśle :grin: anteny które są na stałe biją rekordy straszne, z mojej ML-145 pociągne ok. 10 km. a jakbym ją dał na stałe to spokojnie by weszło z 15 km. jak nie więcej, tyle, że szkoda troche dziury w dachu...
A
Anonymous

najważniejsze żeby nie było szmerów :D no i dobry zasięg :yahoo:
b
boczek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: boczek »

Tak jak w rzeczywistości : Długość anteny ma znaczenie :-D
boczek
Kozienice 2010 ]II miejsce[/color] - rzut felgą 12,7 m
Ślesin 2012 : III miejsce - Najniższe polo zlotu kategoria 86c/86c2f,
Ślesin 2012 : Najstarsze polo zlotu
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Nie wiem po co CBradio. Robię to tak. Widzę w lusterku auto z wielką anteną, której opory zabierają przynajmniej 10KW i czekam co zrobi. Z reguły wyprzedza i ja robię mu miejsce a następnie staram się go trzymać. Takie jeżdżące CBradia są jednak czasami przydatne. :)
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jacol »

...po kiego grzyba wam CB ?? a nie łaska przestrzegać przepisów ?? !!
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

jacol a kto pisze o nieprzestrzeganiu przepisów. My jeździmy tylko bezpiecznie i zgodnie z przepisami o co apeluję :)

STOP wariatom drogowym, piję nie jadę, patrz w lusterka ... uwolnić orkę :lol: tiry na tory? Robię badania mammograficzne dla własnego dobra :doh:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

a nie łaska przestrzegać przepisów ?? !!
przepisy może większość i przestrzega ale zazwyczaj prędkości to już nie, :D
mogę się założyć że nie ma na forum osoby która nie lubi sobie czasem pocisnąć na zabudowanym do 70-80 km/h albo i więcej...
nie mów że zawsze jeździsz 50 km/h i jak tylko pojawi się teren zabudowany to hampel z 80 do 50 i tak jeździsz, nie uwierzę.
Podróżowanie byłoby bardzo dłuugie i mozolne.
CB jest bardzo praktyczne, sam używam na trasie i sobie cenię, jak jakieś niebezpieczeństwo na drodze czy też jakieś utrudnienia to idzie się tego dowiedzieć wcześniej i można ominąć dane miejsce to plus.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

Artpolo
nie spotkałem jeszcze anteny na dachu, co by się gdzieś nie spieszyła...
...zasadniczo zgadzam się z twoim przesłaniem...
...w dzisiejszych czasach, mammografia to bardzo ważne badanie... profilaktyka priorytetowo ! :amen:

rat4
na zabudowanym jeżdżę 60 , poza 100- 110 (bo za tyle nie łapią :grin: )
[quote=""rat4""]przepisy może większość i przestrzega ale zazwyczaj prędkości to już nie[/quote]
...większość to prawa ruchu drogowego nie widziała od czasu kursu... a to bardzo źle.
jako zawodowy, stwierdzam, że każdy powinien przejść szkolenie raz na parę lat...
A
Anonymous

ja w zabudowanym jeżdżę tak jak większość 70 km/h dużo osób tak jeździ i to jest bezpieczna prędkość
a do CB przydaje się kiedy gdzieś jedziesz a nie znasz drogi zawsze jakiś miły kolega Cie naprowadzi żebyś dobrze dojechał :D dużo jeżdżę po nocach i tez mogę wam powiedzieć ze nie raz widziałem pijanego który idzie zygzakiem środkiem drogi i dzięki uprzejmości niektórych osób o tym fakcie wiedziałem wcześniej
dlatego dzięki temu cenie sobie CB radio
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""bigmisiek2008""]zawsze jakiś miły kolega Cie naprowadzi żebyś dobrze dojechał[/quote]
ja też sporo jeżdżę i zasadniczo nie potrzebuję pomocy obcych czy nawigacji...
[quote=""bigmisiek2008""]nie raz widziałem pijanego który idzie zygzakiem środkiem drogi[/quote]
...a co w takich przypadkach mówi prawo ? otóż masz zabezpieczyć co by się pijakowi krzywda nie stała i powiadomić policję... co i robię...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”