[9n] Wskaźnik zużycia paliwa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bialy_mis
Newbie
Newbie

[9n] Wskaźnik zużycia paliwa

Post autor: bialy_mis »

Witam.

Mam problem ze wskaźnikiem paliwa. Nie wiem czy to pływak się zawiesił czy co...
Ostatnio zatankowałem do pełna (pistolet wybił) i od tego czasu przejechałem ponad 300 km a wskazówka cały czas wskazuje pełen zbiornik. Dodam, że po wyłączeniu zapłonu wskazówka opada do zera a po włączeniu znowu podnosi się do samej góry.

Czy da się jakoś sprawdzić co jest przyczyną?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
b
bialy_mis
Newbie
Newbie

Dodam jeszcze, że silnik to 1,2 12V a rok produkcji 2002.
Awatar użytkownika
kedzior303
Newbie
Newbie

Post autor: kedzior303 »

Witam,

rozwiązał ktoś ten problem?? u mnie podobnie silnik 1,4 16V ...
gdzies słyszałem że ten pływak tam sie gdzieś zawieszał i trzebabyło "walnąć" w bak od spodu i pomagało...
b
bialy_mis
Newbie
Newbie

Witam.

Nie doczekałem się na odpowiedz i postanowiłem zaryzykować. I wyszło na to, że chyba za dużo zatankowałem samochód. Wskazówka zaczęła opadać dopiero przy przejechanych 330 km. Jak już zaczęła opadać to opadała dość szybko. Po kolejnych 200 km była już na połowie a po kolejnych 200 zaświeciła się rezerwa. W sumie przejechałem ponad 720 km. Auto ponownie zatankowałem do pełna ale tym razem już nic nie dolewałem i pewnie włożyłem pistolet. Tym razem wskazówka zaczęła opadać już po 250 km. Więc u mnie z pływakiem i wskaźnikiem jest wszystko w porządku. Przyczyną było chyba "przetankowanie" samochodu :D

Pozdrawiam.
r
roman cbr
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: roman cbr »

Mialem taki sam problem. Trzeba bardzo mocno pobujać samochodem. Najlepiej stanąć od strony zbiornika, złapać za dach i parę razy bujnąć karoserią Powinno pomóc. :buziak:
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

również zależy ile tego paliwa się wlewa...u mnie bak ma 45l, a prawie zawsze wlewam 52-53l, jakim sposobem? po prostu po odbiciu pistoletu naciskam taki bolec od odpowietrzania baku i w ten sposób paliwo wlewa się również do węża odpowietrzającego bak, tym samym u mnie również wskazówka zaczyna dopiero opadać po przejechaniu 200-300km :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Majkel19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Majkel19 »

Witam. U mnie w 1.4TDI 75KM 2002r.9n przy zatankowaniu 7litrów ropy przy cenie 4.30 robię 130kilometrów. przy spokojnej jeździe 100-120km/h. ;) to dużo czy mało? Jaka palą wasze 1.4tdi?
d
d_woj
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: d_woj »

Co do samego "ptzetankowywania" standard we wszystkich autach grupy vw :)

Co do spalania 1.4tdi - srednie miasto +trasa 5 litrow
Trasa 4 litry
Miasto 5,5-6litrow
6 nie przekraczam raczej nigdy a noge mam dosyc ciezka :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”