[6n] Podpowiedzcie jak wymienic oswietlenie tablicy rejestr

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
ka_roll
Newbie
Newbie

[6n] Podpowiedzcie jak wymienic oswietlenie tablicy rejestr

Post autor: ka_roll »

witam... mam problem,chce wymienic podswietlenie tablicy rejestracyjnej w swojej polówce 96r nie wiem jesdnak jak sie zabrac do wyjęcia tych swiatełek ze zderzaka a do tych którzy silą takie sprawy załatwiają nie naleze ;) . prosze o pomoc
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

podważasz śrubokrętem od strony samochodu
zdecydowanie, tylko uważaj żeby zderzaka nie porysować

jak nie chce wyjść (jest bleszka wygięta w kształcie litery U jako zabezpieczenie) wo luzujesz 4 śrubki od budy i w od nadkoli (po 2 na stronę), odginasz zderzak, ściskasz blaszkę i ktoś stara się śrubokrętem podważyć

samo wyskakuje
k
ka_roll
Newbie
Newbie

no teraz wiem juz co tam siedzi :) wiec jutro po pracy zajme sie tym ustroistwem i wrzucę swojej polóweczce diodowe zarówy niech ma :) dzieki wielkie za rade pozdrawiam
k
ka_roll
Newbie
Newbie

no i juz po operacji wystarczyło zapytac i poszło dziecinnie prosto... juz swiecą jak nowe :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kijus
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kijus »

Panowie, a powiedzcie jakie żaróweczki trzeba tam wsadzić?
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :hello:
100% technical efficient vehicle
Kijus Basic Style --> viewtopic.php?f=29&t=16986
Awatar użytkownika
Meteo20
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Meteo20 »

Witam dziś męczyłem się troche by zobaczyć jak wymienić zarówki pod tablice rejestracyjną do polo 6n i nie moge tego zrobić, odkręcilem 4 sruby od błotniki dalej nie wiem jakie i nie chodzi na dodatek podswietlenie przestało świecić wiecie może jaki to bezpiecnzik od tego jest?

A gdybym chciał kupić diody led czy te są ok
http://www.allegro.pl/item1065335847_za ... 6_led.html
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Meteo20
A poszukać to już się nie chce??
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... it=tablicy
[quote=""Meteo20""]odkręcilem 4 sruby od błotniki dalej nie wiem jakie i nie chodzi na dodatek podswietlenie przestało świecić wiecie może jaki to bezpiecnzik od tego jest?[/quote]
Jeśli chodzi ci o bezpiecznik od podświetlenia tablicy rejestracyjnej to jest to bezpiecznik nr 31 5A w przypadku auta po małym lifcie (wsadzony poziomo, drugi od prawej), w przypadku auta przed liftem to bezpiecznik nr 3 10A (3 od lewej, pionowo)

I po co odkręcałeś śruby??
Awatar użytkownika
Meteo20
Raczkujący
Raczkujący

Wszystko już wiem znalazłem ten temat bez odkręcania dało rady wyciągnołęm zamówiłęm już zarówki wymienie będzie ok, No racja troche trzeba się napocić by to wyciągnąć.
Obrazek
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tobiasty »

Tak podlaczajac sie do tematu :D Nie swieci mi jedna zarowka w podswietleniu wymienialem 3x i zadna nie swieci :niewiem: co to moze byc?
Awatar użytkownika
Meteo20
Raczkujący
Raczkujący

Bezpiecznik chyba nie, skoro jedna świeci, podociskaj kable w tej obudowy może coś poprostu nie łączy ale jak wsadzasz zarówkę nie przepala jej ??
Obrazek
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tobiasty »

Meteo20 wlasnie ze nie :)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Meteo20""] No racja troche trzeba się napocić by to wyciągnąć.[/quote]
Ja ostatnio znalazłem patent żeby to zrobić w 10 sekund :grin:
Potrzeba tylko coś cienkiego i lekko zagiętego. I bez problemu odgina się tą blaszkę i wyciąga lampkę. Ja użyłem do tego pęsety.
[quote=""tobiasty""]co to moze byc?[/quote]
Pozostaje ci sprawdzić czy dochodzi napięcie do oprawki. Miernik w dłoń i sprawdzasz. Jeżeli się nówka sztuka nie przepala a nie świeci to chyba jasne co jest :) A z elektryką jest o tyle przesrane że jak ci niedopływa prąd to przerwe będzie ciężko znaleźć.
Awatar użytkownika
Meteo20
Raczkujący
Raczkujący

No już zrobiłem kupiłem diody led z jedną diodą i nie wiem teraz czy to nie zamało wsadziłem dwie pod tablice efekt zobacze w nocy dwie do kierunków bocznych ale zmieniłem na stare zarówki no i na postojówki dałem tylko nie wiem czy zarówka z 1 diodą led to nie za mało na postojowe.
Obrazek
g
gotyk1
Newbie
Newbie

Post autor: gotyk1 »

Ostatnio u siebie chciałem wymienić obie żarówki podświetlenia tablicy. Jedna już nie świeci od dwóch lat więc czas najwyższy. Skończyło się jednak na tym że jak siedziały tak siedzą tylko że wtedy były ciasno a teraz latają luzem. Próbowałem na wiele sposobów ale nie potrafię tego wyciągnąć. W związku z tym mam pytanie czy jest jakiś forumowicz z poznania ew. leszna lub kościana który mógłby mi tę oprawkę wymontować za piwo?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""gotyk1""]Ostatnio u siebie chciałem wymienić obie żarówki podświetlenia tablicy. Jedna już nie świeci od dwóch lat więc czas najwyższy. Skończyło się jednak na tym że jak siedziały tak siedzą tylko że wtedy były ciasno a teraz latają luzem. Próbowałem na wiele sposobów ale nie potrafię tego wyciągnąć. W związku z tym mam pytanie czy jest jakiś forumowicz z poznania ew. leszna lub kościana który mógłby mi tę oprawkę wymontować za piwo?[/quote]
jeżeli już ci latają to - kup sobie piwo i wyjmij je na siłe. Nic ich już nie uratuje. Gdybyś poszukał troszkę głebiej jak to się prawidłowo robi, nie doszłoby do tego. Problem z tymi lampkami polega na tym że "zatrzaskują" się na takiej odpowiednio wygiętej blaszce, którą przy demontażu lmpki bardzo łatwo wygiąć w nieodpowiednią stronę. W jednym z tematów, wrzuciłem fotkę jak z profilu wygląda ta blaszka. poszukaj a na pewno skumasz o co chodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”