Urządzebnie samopoziomujące do ksenonów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
zibenio
Mały interesant
Mały interesant

Urządzebnie samopoziomujące do ksenonów

Post autor: zibenio »

Dzisiaj po raz trzeci w ciągu miesiąca zabrali mi dowód rejestracyjny ;/

Powód rejestracje i światła ;/

Rejka - to wiem

ale co do ksenonów to Pan Policjant :) powiedział mi że można kupić samo poziomowanie do ksenonów , nie powiedział gdzie ale że można ,

Czy wie ktoś gdzie co i jak i za ile ??

Czy jest coś takiego w ogóle i gdzie to można kupić?
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

na allegro sporo się wala uniwersalnych zestawów samopoziomujących
http://moto.allegro.pl/zestaw-samopozio ... 06385.html
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

Od kiedy ksenony a autach do nich nie przystosowanych są legalne??
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

Choćbyś kupił samopoziomowanie z helli (około 800zł) to nigdy nie będzie to legalne bo nie ma lamp do 6N z homologacją na żarnik xenonowy.

To samopoziomowanie z allegro mocujesz na płasko w bagażniku. Wpinasz się wiązką w silniczki lampek (są wtyczki, stare wypinasz), zasilanie po zapłonie, masę i sygnał prędkości z zegarów.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, 0:33 przez Olo, łącznie zmieniany 1 raz.
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

[quote=""Olo""]Choćbyś kupił samopoziomowanie z helli (około 800zł) to nigdy nie będzie to legalne bo nie lamp do 6N z homologacją na żarnik xenonowy.

To samopoziomowanie z allegro mocujesz na płasko w bagażniku. Wpinasz się wiązką w silniczki lampek (są wtyczki, stare wypinasz), zasilanie po zapłonie, masę i sygnał prędkości z zegarów.[/quote]

Co do pierwszego to sie zgadzam. Drugiego to nie rozumiem jak ma to niby dzialac? Zazwyczaj uklad poziomowania podpinany jest do wahaczy i ruch wahacza daje info do ukladu by obnizyc wysokosc swiecenia i tyle.
Awatar użytkownika
bartek885
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bartek885 »

Wczoraj byłem na stacji diagnostycznej pod Malborkiem,
i diagnosta powiedział że żeby ksenony były legalne to
musi być albo spryskiwacz albo samopoziomujący się.
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

[quote=""wesol""]Drugiego to nie rozumiem jak ma to niby dzialac?[/quote]

Cyfrowa poziomica. Stajesz na płaskim, ustawiasz światła panelem dołączonym do zestawu tak żeby świeciły prawidłowo. Potem wszystkie odchylenia od poziomu sa wyrównywane silniczkami.

[quote=""bartek885""]diagnosta powiedział[/quote]

Tata a Marcin powiedział... jeśli diagnosta nie wie jak czytać oznaczenia lamp to nie powinien pracować na stacji diagnostycznej. Jeśli masz wybitą homologację na żarówkę H7 to nie możesz w jej miejsce wsadzić żarnika D2S (inna sprawa, że się tam się nie zmieści bez chińskiej przejściówki)!

Dwa autentyki:
Niemcy. Policja zatrzymuje 6N2 na autostradzie i zabiera dowód. Za co? Za xeny, spryskiwacze i samopoziomowanie. Powód? Policjant mówi, że tego nie było w oryginale bo tylko wersja GTI to miała ;)

Polska. Bubu wyjeżdza 6N2 GTI ode mnie z osiedla i Policja chce mu zabrać dowód za xenony. Wypowiedź policjanta: "Panie ja się nie znam na tych znaczkach na lampach co mi pan tu pokazuje, xenony powinny się poruszać przy uruchamianiu jak jest samopoziomowanie!"

Więc podsumowując. W Polsce powinno się mieć: lampy z homologacją na żarnik, samopoziomowanie, spryskiwacze wysokoćiśnieniowe a to czy Ci zabiorą dowód to zależy od poziomu wiedzy policjanta lub diagnosty i czy żony im zrobiły dobre kanapki do pracy ;)

Były plany żeby stacja diagnostyczna sprawdzała z jakim wyposażeniem auto wyjechało z fabryki wtedy będą dopiero cyrki :P

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
bartek885
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bartek885 »

[quote=""Olo""]że się tam się nie zmieści[/quote]

co się stało się

Przekazuje dalej co powiedział mi wczoraj diagnosta,
i według niego samopoziom lub spryskiwacz w zupełności wystarczy.
Wyszedłem z założenia, że facet pracujący na stacji diagnostycznej
się na tym zna, napewno ma wiekszą wiedze na temat dopuszczenia
auta do ruchu od Ciebie czy ode mnie. A czy on będzie dalej pracował czy nie to
naszczęscie nie zależy od Ciebie.
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Dobra, nie róbmy OT. Bo temat jest o czymś innym. A jeśli diagnosta jest taki pewny swojego zdania niech Ci to da na piśmie, że oznaczenia na lampie nie są ważne :mrgreen: z mojej strony koniec, ja tylko przedstawiłem jak to wygląda w przepisach.

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""wesol""] Zazwyczaj uklad poziomowania podpinany jest do wahaczy i ruch wahacza daje info do ukladu by obnizyc wysokosc swiecenia i tyle.[/quote]

W 6N2 czujnik samopoziomowania jest usytuowany na tylnej belce, nie wiem jak to wygląda w 6R ale myślę, że dużo nie zmienili
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

W 6R są dwa czujniki. Jeden z przodu na wahaczu, drugi z tyłu na belce. Poniżej przedstawiam kompletny zestaw samopoziomowania do 6R.
http://www.kufatec.de/shop/product_info ... lo-6R.html
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

[quote=""Olo""]
Cyfrowa poziomica. Stajesz na płaskim, ustawiasz światła panelem dołączonym do zestawu tak żeby świeciły prawidłowo. Potem wszystkie odchylenia od poziomu sa wyrównywane silniczkami.[/quote]

Co ma poziom do wysokosci swiecenia. Czyli jak jade pod gorke to swiatla mi poleca na dól? a jak z gorki to poleca na sama gore?? Ma byc ustawione tak by nie oslepialo nadjeżdzających z przeciwka i zaleznie jak moje auto jest obciazone. Czyli jesli w bagazniku bedzie spory ciężar to tak jak mowielem sa czujniki na wahaczach i/lub belce i maja sie swiatla obniżyć.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

wesol włąśnie od tego jest układ samopoziomowania, jak nie masz ksenonów to ustawiasz sobie pokrętłem w zależności od tego jak masz załadowane auto, a w/w układ robi to automatycznie :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

[quote=""wesol""]Co ma poziom do wysokosci swiecenia. Czyli jak jade pod gorke to swiatla mi poleca na dól? a jak z gorki to poleca na sama gore??[/quote]

Ja mówię jak działa zestaw z allegro, chyba, że sygnał prędkości jest po to podpinany żeby komp wiedział kiedy auto stoi i tylko wtedy ustawiał lampy. Hella z tego co kojarzę ma czujnik na ultradźwięki, który montuje się na dole budy i mierzy odległość od budy do drogi. Im bardziej siada auto tym mniejszy dystans. IMHO całe to poziomowanie to pic na wodę jak ktoś ma glebę ;)

Hella, koleś podkłada deskę żeby zmniejszyć dystans:

http://www.youtube.com/watch?v=fC6-4jk5wyU

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: rafisoltys »

Podepnę się do tematu:

A czy jak będę miał światła ustawione maksymalnie w glebę to będą razić po oczach ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”