[9n] Akumulator. Proszę o radę

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pmakar
Newbie
Newbie

[9n] Akumulator. Proszę o radę

Post autor: pmakar »

Doradźcie, co robić.
Mam akumulator na wykończeniu i chcę kupić nowy, ale nie bardzo chcę inwestować w samochód (planuję nim jeździć jeszcze ze dwie zimy).
Czy do polo 1.9 TDI 2003 nada sie akumulator 62Ah o mocy rozruchowej 570 (czy wytrzymma te dwie zimy)?
Wiem, że lepszy byłby 64Ah, ale jest różnica w cenie ok 150 zł. Dodam, że autko stoi na zewnątrz i jeżdzę dłuugie trasy, ale tylko raz w tygodniu.
p
pawnow
Początkujący
Początkujący

Post autor: pawnow »

A nie będzie taki za mały?? Ja mam jeszcze fabryczny ( też już ledwo zipie) i ma 70Ah. Wydaje mi się że 62 to za mało.
a
aniakurek
Newbie
Newbie

Post autor: aniakurek »

Witam,
prawie rok temu kupiłam akumulator centra futura i parę dni temu padł mi. Zastanawiam się czy dobrałam dobry akumulator do samochodu. Mam polo z 2005 roku, 1.4 diesel, akumulator 64Ah. Czemu zepsuł mi się po niecałym roku użytkowania? Dodam, ze alternator mam sprawny. Czy to wina tego, że z tym akumulatorem jest coś nie tak, czy może w moim aucie coś nie działa.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

Podepnę się pod temat co by nowego nie zakładać :closedeyes: Jeśli chodzi o producenta akumulatorów, to jakich polecacie? Słyszałem że ponoć made by VW (produkowane przez Varte, nota bene takie same jak idą na pierwszy montaż) dobrze się sprawują. Ciut droższe od innych ale wytrzymałe. Potwierdza ktoś? Czy lepiej kupić Boscha czy coś, innego producenta?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

[quote=""aniakurek""]Witam,
prawie rok temu kupiłam akumulator centra futura i parę dni temu padł mi. Zastanawiam się czy dobrałam dobry akumulator do samochodu. Mam polo z 2005 roku, 1.4 diesel, akumulator 64Ah. Czemu zepsuł mi się po niecałym roku użytkowania? Dodam, ze alternator mam sprawny. Czy to wina tego, że z tym akumulatorem jest coś nie tak, czy może w moim aucie coś nie działa.
Będę wdzięczna za odpowiedź.[/quote]

Akumulator masz dobrze dobrany parametrami może robisz zbyt krótkie odcinki i nie doładowuje się? Sprawdź klemy mocujące czy nie ruszają się można jeszcze je przeczyścić i nasmarować. Możliwe też że Centra nie trzyma swoich parametrów bo mam z nią podobny problem, jeszcze w tym roku mi się nie rozładowała ale pewnie to zrobi. Nie kupowałaś go czasem we Wrocku?
Mam identyczne Polo i też w tamtym roku kupiłem ten sam akumulator. Polecali go w sklepie, miał chyba 5 letnią gwarancję i parametry w sam raz 64Ah 640A. Poprzedni jaki miałem zamontowany był jeszcze mniejszy i już późną jesienią odmówił współpracy :D . Centra kilka razy się rozładowała w zimie i mnie tym samym rozczarowała. Nie kupię innego bo mi się już nie opłaca ale jak bym miał jeszcze raz wybierać to wybrał bym Boscha s5 77Ah 780A tutaj za 380zł więc w normalnych sklepach pewnie też można trafić na promocje http://roseshop.com.pl/index.php?produc ... rod_id=132. Straciłem zaufanie do Centry i zakładam woltomierz przynajmniej będę mógł przewidzieć kiedy użyć prostownika :D
Obrazek
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Co do centry to w tamtym roku polecieli z serią plus (sporo z nich nie wytrzymało pierwszych mrozów).

A co do pojemności lepiej kupić większy bo starczy na dłużej. Akumulator z czasem traci pojemność i jak wartość spadnie poniżej pewnego poziomu to nie odpalisz. Gdy akumulator jest większy jest wiecej zapasu (czasu zanim straci tyle pojemności ze nie bedzie wstanie odpalić).
Lenistwo drogą do postępu
C
Chat
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Chat »

W ubiegłym roku umarł mi akumulator. Spędziłem cały wieczór na poszukiwaniach w internecie dobrego, tańszego i takiego "w sam raz". Skończyło się, że kupiłem identyczny jak miałem w autoryzowanym salonie VW - uwaga ! ..... bo było najtaniej :).
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Lodzio525 »

[quote=""Wolga85""]A co do pojemności lepiej kupić większy bo starczy na dłużej[/quote]
Gratuluje, w takim razie przyklad mojego samochodu: dopuszczalny aku to 45 Ah, i twoim zdaniem nie stanie sie nic jak włoże 70 Ah ?? Pomyślcie ze zbyt duzy aku do seryjnego alternatora, spowoduje niedoładowywanie aku oraz szybsze zuzycie regla, oj oj... A co posta z wyzej ja polecam aku CENTRA Futura, tylko i wylacznie dla tego ze oferuja 3 lata gwarancji i 3 lata assistance
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
-------------------------------------------------------
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""lodzio525""][quote=""Wolga85""]A co do pojemności lepiej kupić większy bo starczy na dłużej[/quote]
Gratuluje, w takim razie przyklad mojego samochodu: dopuszczalny aku to 45 Ah, i twoim zdaniem nie stanie sie nic jak włoże 70 Ah ?? Pomyślcie ze zbyt duzy aku do seryjnego alternatora, spowoduje niedoładowywanie aku oraz szybsze zuzycie regla, oj oj... A co posta z wyzej ja polecam aku CENTRA Futura, tylko i wylacznie dla tego ze oferuja 3 lata gwarancji i 3 lata assistance[/quote]

Wolga85 ma rację! :thumbsup:
Nie przesadzaj tak z tymi pojemnościami, porównaj sobie lepiej katalog Boscha i Centry zanim będziesz się tak spinał.
Na przykładzie mojego silnika 1.4 TDI Centra zaleca 62Ah 540A i 64Ah 640A. Mam ten drugi (mocniejszy) i przy -15 ledwo sobie radzi z odpaleniem auta, czuć jak słabnie chociaż w aucie jest kondensator co teoretycznie powinno poprawić rozruch.
Natomiast Bosch zaleca akumulatory 74Ah 680A i 77Ah 780A z którymi nie powinno być problemu z rozruchem auta.
Należy pamiętać o tym że przy silnym mrozie akumulator ma mniejszą moc i słaby aku centry częściowo rozładowany nie odpali diesla ,a mocniejszy Boscha mógłby go odpalić.
Co do alternatorów to we wszystkich nowszych autach są już mocne 90A, 120A lub 140A. Rzadko spotyka się mniejsze szczególnie w dieslach.
Co do tej gwarancji assistance to trochę pic na wodę bo ile razy w życiu zdarzyło się wam tak że akumulator maksymalnie trzyletni sam się uszkodził (np pękły cele) zresztą i tak mogą odbić reklamację uzasadniając to złym przymocowaniem aku w samochodzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Każdy producent poleca coś innego ale tak spora rozbieżność mnie dziwi, mowisz w nowszych autach ale w starszych np w 2f`ie alternator miales do 55A a w podstawowych wersjach 45A, a fakt czy wykorzystam gwarancje lub assistance to juz nie wazne liczy sie fakt ze w razie co mam taka mozliwosc, Gaweł w takim razie włóż do swojego auta aku o poj. 94Ah no bo wkońcu zgadzasz sie z teoria ze im wiekszy tym lepszy, zobaczymy jak długo pojeździsz.
P.S Nadal sie nie zgadzam z Wolga85 ;)
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: VWV »

autorowi tematu doradzę do diesla aku pomiędzy 72~77Ah i minimum 650~680A.
Te silniki mają mocniejsze alternatory tak jak pisze Gaweł i do rozruchu takiego silnika w niskich temperaturach potrzeba dobrego "kopa".
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""lodzio525""]Każdy producent poleca coś innego ale tak spora rozbieżność mnie dziwi, mowisz w nowszych autach ale w starszych np w 2f`ie alternator miales do 55A a w podstawowych wersjach 45A, a fakt czy wykorzystam gwarancje lub assistance to juz nie wazne liczy sie fakt ze w razie co mam taka mozliwosc, Gaweł w takim razie włóż do swojego auta aku o poj. 94Ah no bo wkońcu zgadzasz sie z teoria ze im wiekszy tym lepszy, zobaczymy jak długo pojeździsz.
P.S Nadal sie nie zgadzam z Wolga85 ;)[/quote]

Nie przekręcaj tego co tu pisałem ja i Wolga85. Jeżeli piszemy o tym że lepiej jest mieć większy aku szczególnie w dieslu to chodzi nam o możliwie jak największy zalecany przez renomowane firmy. Zamiast wsadzać do diesla szajską centrę 62Ah lepiej jest zainwestować w coś renomowanego przynajmniej 74Ah z dużym prądem rozruchowym. Wiem to już z własnego doświadczenia brat ma 77Ah w Ibi 1.9Tdi i ani razu mu się nie zająknie przy odpalaniu nawet w największe mrozy.
W starych polówkach były tak małe alternatory bo nie miały co napędzać. Zresztą małe silniki benzynowe odpali się byle czym problem z odpalaniem w zimie dotyczy głównie diesli.
Obrazek
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

eh... nieważne panie najmądrzejszy, włóż se bosha i lataj. KONIEC OT !!
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Akurat o tym wiekszym aku pisze z doświadczenia. Bo miałem taki w corsie b. powinien byc 44 Ah a miałem 60 Ah. Efekt miał 9 lat i przy pomiarach wychodziło że jest do wymiany ale jakoś auto odpalało bez problemu. Problemu niedoładowania nie było mimo iż robniłem krótkie trasy (13 km). Po drugie ja nie pisałem żeby od razu wkładać aku od TIRa (spokojnie można dac 1/3 wiekszy nawet patrząc na wersje wyposażenia są różne pojemności) . Tak wogóle to w polo są ograniczone wymiary i z tego co pamietam to chyba powyżej 80 Ah już się w skrzynke nie mieści.

A te bajki że większy aku będzie niedoładowany to były za czasów malucha który miał prądnice (dawała niecałe 16A) lub alternator ( wyciagał w porywach 50 A)
Lenistwo drogą do postępu
a
aniakurek
Newbie
Newbie

Post autor: aniakurek »

[quote=""Gaweł""][quote=""aniakurek""]Witam,
Będę wdzięczna za odpowiedź.[/quote]

Akumulator masz dobrze dobrany parametrami może robisz zbyt krótkie odcinki i nie doładowuje się? Sprawdź klemy mocujące czy nie ruszają się można jeszcze je przeczyścić i nasmarować. Możliwe też że Centra nie trzyma swoich parametrów bo mam z nią podobny problem, jeszcze w tym roku mi się nie rozładowała ale pewnie to zrobi. Nie kupowałaś go czasem we Wrocku?
Mam identyczne Polo i też w tamtym roku kupiłem ten sam akumulator. Polecali go w sklepie, miał chyba 5 letnią gwarancję i parametry w sam raz 64Ah 640A. Poprzedni jaki miałem zamontowany był jeszcze mniejszy i już późną jesienią odmówił współpracy :D . Centra kilka razy się rozładowała w zimie i mnie tym samym rozczarowała. Nie kupię innego bo mi się już nie opłaca ale jak bym miał jeszcze raz wybierać to wybrał bym Boscha s5 77Ah 780A tutaj za 380zł więc w normalnych sklepach pewnie też można trafić na promocje http://roseshop.com.pl/index.php?produc ... rod_id=132. Straciłem zaufanie do Centry i zakładam woltomierz przynajmniej będę mógł przewidzieć kiedy użyć prostownika :D[/quote]

Hejka,
dziękuję za odpowiedź. Być może robię zbyt krótkie odcinki, bo dziennie nie jeżdżę więcej niż 20 km. A akumulator kupowałam w Wawie - oddałam go właśnie do reklamacji, zobaczymy, co mi powiedzą... Jeżeli musiałabym kupić nowy akumulator to o podobnych parametrach, które miałam (64 Ah i 640 moc rozruchowa).
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”