[quote=""Gaweł""][quote=""aniakurek""]Witam,
prawie rok temu kupiłam akumulator centra futura i parę dni temu padł mi. Zastanawiam się czy dobrałam dobry akumulator do samochodu. Mam polo z 2005 roku, 1.4 diesel, akumulator 64Ah. Czemu zepsuł mi się po niecałym roku użytkowania? Dodam, ze alternator mam sprawny. Czy to wina tego, że z tym akumulatorem jest coś nie tak, czy może w moim aucie coś nie działa.
Będę wdzięczna za odpowiedź.[/quote]
Akumulator masz dobrze dobrany parametrami może robisz zbyt krótkie odcinki i nie doładowuje się? Sprawdź klemy mocujące czy nie ruszają się można jeszcze je przeczyścić i nasmarować. Możliwe też że Centra nie trzyma swoich parametrów bo mam z nią podobny problem, jeszcze w tym roku mi się nie rozładowała ale pewnie to zrobi. Nie kupowałaś go czasem we Wrocku?
Mam identyczne Polo i też w tamtym roku kupiłem ten sam akumulator. Polecali go w sklepie, miał chyba 5 letnią gwarancję i parametry w sam raz 64Ah 640A. Poprzedni jaki miałem zamontowany był jeszcze mniejszy i już późną jesienią odmówił współpracy

. Centra kilka razy się rozładowała w zimie i mnie tym samym rozczarowała. Nie kupię innego bo mi się już nie opłaca ale jak bym miał jeszcze raz wybierać to wybrał bym Boscha s5 77Ah 780A tutaj za 380zł więc w normalnych sklepach pewnie też można trafić na promocje
http://roseshop.com.pl/index.php?produc ... rod_id=132. Straciłem zaufanie do Centry i zakładam woltomierz przynajmniej będę mógł przewidzieć kiedy użyć prostownika

[/quote]
Hejka,
dziękuję za odpowiedź. Być może robię zbyt krótkie odcinki, bo dziennie nie jeżdżę więcej niż 20 km. A akumulator kupowałam w Wawie - oddałam go właśnie do reklamacji, zobaczymy, co mi powiedzą... Jeżeli musiałabym kupić nowy akumulator to o podobnych parametrach, które miałam (64 Ah i 640 moc rozruchowa).