sprężyny weitec -40 - dlaczego siada niżej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
nero
Początkujący
Początkujący

sprężyny weitec -40 - dlaczego siada niżej

Post autor: nero »

założyłem ostatnio na tył w swoim polo sprężyny weiteca -40mm oznaczenie VW009HA/000 60090257. tylko nie wiem dlaczego usiadł mi niżej. wcześniej miałem założone sprezyny czerwone supersport -40mm i w porownaniu do nich na weitec tyl siedzi około spokojnie 1-2cm niżej. Porównywałem wyjęte sprężyny i weitec jest ok 3cm wyższy! od tych czerwonych, a siada ok tego min. centymetra nizej.
Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Miał ktoś taki przypadek?
Ślesin 2007 - Więcbork 2008 - Ślesin 2009 - Ślesin 2011...
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

masz diesela ?? :P ja zalozylem -40 wietec na tyl i obnizylo mi o 6cm a powinno o 4 i teraz zamiast miec 52 cm (od ziemi do blotnika) mam 50 cm :) heheheheh moze 2f tak maja ??
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
nero
Początkujący
Początkujący

no mam diesla, ale jakie to ma znaczenie? i nie mam steilhecka tylko coupe :)
czyli kurde jednak coś jest nie tak, że siada niżej z tyłu. nie mierzyłem dokładnie różnic, ale na oko wyglądało to na jakieś 2cm, że niżej siedzi.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""nero""]tylko nie wiem dlaczego usiadł mi niżej. wcześniej miałem założone sprezyny czerwone supersport -40mm i w porownaniu do nich na weitec tyl siedzi około spokojnie 1-2cm niżej. Porównywałem wyjęte sprężyny i weitec jest ok 3cm wyższy! od tych czerwonych, a siada ok tego min. centymetra nizej.
Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Miał ktoś taki przypadek?[/quote]

być może weitec jest troch miększy od supersporta, dochodzi do tego fakt że w opisach sprężyn podają np: "ok. -40mm" więc są to dane przy określonej masie samochodu, wystarczy że masz lewarek koło zapasowe itp i już niżej siada, to ile masz paliwa też się liczy
jeżeli na amortyzatorze masz regulacje wysokości to podnieś trochę
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Odi »

Ja mam sprężyny Weitec -60/-40mm a Polo się tak położyło że szok. Zobacz w moim temacie (podpis). Pod katalizator nie wejdzie paczka fajek postawiona bokiem. A miała być lekka gleba ;)
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 5&start=30
Awatar użytkownika
nero
Początkujący
Początkujący

no u mnie wydaje mi się że tył usiadł troszkę niżej, ale może to być tylko wrażenie. myślę, że nie miałbym problemów z obcieraniem, ale na felgach 14 7j niestety rant jest bliziutko, a dodatkowo mam założone platikowe osłony - nadkola te wewnętrzne i mi o to obciera. pewnie bez tych nadkoli i może z lekko zagietymi rantami byłoby ok. no ale już powróciłem do sprężyn supersporta i autko trochę poszło do góry co prawda i wygląda gorzej, no ale przynajmniej spokojnie jeździć można i nic nie przyciera.
k
kamien
Początkujący
Początkujący

Post autor: kamien »

Znam ten ból... :grin: Tyle ze ja mam tak z przodem
Awatar użytkownika
nero
Początkujący
Początkujący

kamien no co ty nie powiesz, naprawdę?? :)
w sumie z chęcią bym zostawił weiteci na tyle, ale musiałbym tez znalezc i na przod i zalozyć, bo niestety jest za duza roznica w wysokosci :( ale to tez odpada dopoki nie uda mi sie zrobic tego cofnietego kola z prawej strony. takze narazie zostaje tak jak jest, czyli tez -40/-40 tylko na sprezynach supersporta
Awatar użytkownika
Step
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Step »

Jestem w takiej samej sytuacji...kupiłek sprężyny FK -40/-40 i co sie okazało? po założeniu polówka siadła przynajmniej jakieś -60 albo -70 :P a to jeszcze na seryjnych amorach... No cóż...tak już jest i niech tak będzie :P
Raz na wozie raz pod wozem...
Awatar użytkownika
b5t
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: b5t »

u mnie to samo -40 zrobiło -50 :)
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

jaki z tego moral :) Panowie odchudzac sie trzeba :piwo: moze 2f sa ciezsze od 86c ? albo im zle dane podali przy produkcji sprezyn ..
Obrazek
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
k
kamien
Początkujący
Początkujący

hmmm ja ostatnio kupilem kit Ta technixa -60/-40 a po zalozeniu auto mi usiadlo -60/-65 :shock: Po dwoch dniach zastanawiania się dlaczego tak sie stało przypomnialem sobie ze tylne amorki sa krotsze od seryjnych -25mm + sprężyna -40mm co daje -65mm. Na szczeście amorki maja regulacje wysokosci wiec jutro podniose o jeden stopien i mam nadzieje sie sie podniesie i bedzie -60/-50 :grin:
A co do wagi 2f to AAU, AAV, 3F, NZ waza ok 785kg, PY ok 805kg, diesel ok 810kg
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

aaaaaa :eek: :o .. przecie jak ja zaloze te -60 na przod to bede mial -80 .. z tylu mi poszlo o prawie 6cm a powinno zejsc 4 ... :crazy: ehh :shock: :?
Obrazek
k
kamien
Początkujący
Początkujący

Przy sprężynach -60 zalecane sa juz krotsze amorki wiec jest spoko, ale przy -40 i krotszym amorku sa juz niespodziewane efekty :D
Awatar użytkownika
Banan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Banan »

Ja mam Weitec'i -40/-40 i amorki z TA Technix i też mi się ładnie połozyło :P A twarde jak nie wiem co :) Bedzie chwilka to zmierze ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”