Witam kolegów forumowiczów :hello: . spotkała mnie znów przykra niespodzianka a mianowicie usterka czujnika ciśnienia kolektora ssącego . Parę dni temu zapaliły mi się nagle dwie kontrolki to znaczy check engine i EPC,pojechałem do swojego mechanika , który po podpięciu vaga stwierdził usterkę czujnika atmosferycznego ( z tego co się dowiedziałem w ASO to ten czujnik nazywa się czujnik ciśnienia kolektora dolotowego czy jakoś podobnie :roll: Dodam że kontrolki wyżej opisane czasami po odpaleniu nie palą się lecz zazwyczaj w czasie jazdy przy próbie dodania gazu na wolnych obrotach włączają się obydwie - gdy zgaszę i ponownie uruchomię silnik zapala się tylko jedna lub jak wcześniej pisałem żadna - stąd moje pytanie czy któryś z kolegów miał podobny przypadek bo zdarzało mi się już że wymiana części podanej przez vaga jako wadliwej nie potwierdzała się i po kupieniu nowej problem nie zawsze ustępował a dodam że nowy czujnik to nie taki mały wydatek i wolał bym się upewnić czy aby na pewno niema innych opcji zanim go kupię ( w sklepie powiedzieli że takie części nie podlegają zwrotom . a tak na marginesie mile widziany schemat gdzie dokładnie ten czujnik się znajduje i jak wygląda- z góry dziękuje za pomoc fajcik29 :agree:
- jazda bokiem - 300zł, 6 pkt karnych
- kilkukrotne przekroczenie dozwolonej prędkości - 500zł, 8 pkt karnych
- stwarzanie niebezpieczeństwa na drodze - 300zł, 6 pkt karnych
[color=#FF0040]Wrażenia z jazdy VW POLO? Bezcenne...[/color]
Czujnik jest gdzie w okolicach intercoolera ale to raczej nie on jest problemem tylko któryś wężyk od podciśnienia. Sprawdź wszystkie dokładnie.Muszą byćszczelne i nie popękane.